logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować termometr i wąż w pokrywce destylatora bez spawania?

snilmerg 28 Lut 2015 13:36 2025 8
REKLAMA
  • #1 14486057
    snilmerg
    Poziom 12  
    Witam. W takim oto przedmiocie zwanym pokrywką:
    Jak zamontować termometr i wąż w pokrywce destylatora bez spawania?
    która ma służyć jako pokrywka do zbiornika na destylat (buduję maszynę do destylacji) umieścić dwie rzeczy. Jedna to termometr z sondą tego typu
    http://allegro.pl/tp3001-cyfrowy-termometr-kuchenny-sonda-zywnosci-i4966085764.html
    a drugi to wyjście na wąż silikonowy o średnicy 12mm. Dodam że oczywiście wszystko ma być szczelne bo destylator pracuje pod ciśnieniem. ma ktoś pomysł jak takie coś zrobić BEZ spawania - niestety nie umiem ? jakieś złącza hydrauliczne albo coś w ten deseń?
    Za wszelkie pomoce będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 14486115
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14486141
    snilmerg
    Poziom 12  
    Nie jestem znawcą więc szukam pomocy, więc nie koniecznie musisz łapać mnie za słówka.. ;)
    Wiesz o co mi chodzi skoro zagaiłeś. Pomijamy materiał ale chodzi mi o sam fakt jak to zrobić. Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14486535
    snilmerg
    Poziom 12  
    ktoś inny polecił mi poxilinę albo stalową pastę epoxydową. da radę? ;)
  • #6 14488481
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Sama pokrywka będzie szczelna?.
    Jakie ciśnienie, jaka temperatura, co destylujesz?.
    Poleciłbym Ci aluminiowy szybkowar, pełna szczelność, łatwość montażu w pokrywie czegokolwiek.
  • REKLAMA
  • #9 14510043
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    snilmerg napisał:

ktoś inny polecił mi poxilinę albo stalową pastę epoxydową. da radę? :wink:
    Nie. Zanieczyścisz sobie destylat tym, co z tego będzie wyłaziło.
    Michelson napisał:

Albo coś w tym rodzaju:końcówka na wąż z gwintem.

andrzej lukaszewicz napisał:

Chyba sensowniej by było metalowe... http://www.trytyt.com/index.php?site=art&idd=2&ida=362

A nie prościej użyć zwykłej oliwki mocowanej do pokrywki?
    snilmerg napisał:

która ma służyć jako pokrywka do zbiornika na destylat (buduję maszynę do destylacji)
    Ja Ci zadam takie pytanie. Czy wiesz na czym polega destylacja? Będziesz destylować po próżnią?
    Powiedz, co będziesz destylować, jaką metodą (rodzajów destylacji jest wiele), w jakich temperaturach, jaki sprzęt masz.
    Odbieralnik nie musi być podłączony szczelnie. Do odbieralnika może nawet kapać. Zdarzało mi się, że gdy nie miałem kolby z odpowiednim szlifem, to destylat po prostu kapał mi z chłodnicy wprost do erlenmajerki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zamontowanie termometru oraz węża silikonowego o średnicy 12 mm w pokrywce destylatora bez użycia spawania. W odpowiedziach zasugerowano użycie dławików gumowych do wprowadzenia czujnika termometru oraz węża, a także zastosowanie poxiliny lub stalowej pasty epoksydowej do uszczelnienia. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące materiału pokrywki, jej szczelności oraz ciśnienia roboczego. Rekomendowano również rozważenie użycia aluminiowego szybkowaru dla lepszej szczelności.
REKLAMA