logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywarka Liteon - trzaski i problem z wyciąganiem płyty po nagrywaniu

kiciak85 17 May 2005 22:09 1137 8
ADVERTISEMENT
  • #1 1502036
    kiciak85
    Level 15  
    Help: 16
    Rate: 4
    chciałem dzisiaj nagrać płytę lecz po naciśnięciu przycisku "nagraj" coś zaczęło szczelać w mojej nagrywarce. Zmieniłem płytę, zmieniałem też prędkość nagrywania i nic, dodam ze jedynym sposobem wyciągnięcia płyty z nagrywarki jest restart komputera
  • ADVERTISEMENT
  • #2 1502047
    k4be
    Level 31  
    Help: 102
    Rate: 332
    możliwe że nagrywarka zabrudzona
    tak swoją drogą, po co 2 identyczne topiki?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 1502559
    kiciak85
    Level 15  
    właśnie nie wiem co się stało, sam się ździwiłem dlaczego są dwa. Co do nagrywarki - wystarczy płyta czyszcząca??
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 1502576
    fulos
    Level 16  
    Help: 4
    Rate: 10
    Prawdopodobnie uszkodził ci się napęd układu soczewki (inaczej wózka) strzelanie jest tego objawem, dlatego nie możesz wyjąć płytki bez restratu PC. Jeśli masz na gwaracji to bez problemu otrzymasz nowy napęd.
  • Helpful post
    #5 1504772
    k4be
    Level 31  
    Help: 102
    Rate: 332
    odnośnie płyty czyszczącej: nie używać w żadnym wypadku!!
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #6 1504975
    mk20
    Level 26  
    Help: 50
    Rate: 31
    Popieram k4be unikaj płyt czyszczących.
  • #7 1508236
    kiciak85
    Level 15  
    a jeżeli nie posiadam już gwarancji??
  • #8 1510242
    Piotrek.pxf
    Level 27  
    Help: 118
    Rate: 65
    Jeżeli nie masz gwarancji pozostaje ci jedynie samodzielna naprawa napędu, albo skorzystanie z usług serwisu (chociaż ci w wielu przypadkach od razu wciskają nowe urządzenie, bez próby naprawy) :D
    A płyty czyszczącej naprawdę lepiej nie używać. Lepiej samemu czyścić soczewkę lasera.
  • #9 1983669
    kiciak85
    Level 15  
    zainstalowałem nowy soft do CD-ROM, jak narazie śmiga

Topic summary

✨ Nagrywarka Liteon podczas próby nagrania płyty wydaje charakterystyczne trzaski, a po zakończeniu nagrywania płyta nie jest automatycznie wysuwana, co wymaga restartu komputera, by ją wyjąć. Przyczyną problemu może być uszkodzenie mechanizmu soczewki (wózka laserowego), co objawia się dźwiękami „strzelania” i blokadą wysuwania tacki. Użytkownicy odradzają stosowanie płyt czyszczących, które mogą pogorszyć stan napędu. W przypadku gwarancji rekomendowane jest skorzystanie z wymiany urządzenia. Po utracie gwarancji pozostaje samodzielna naprawa lub serwis, choć często serwisy proponują wymianę napędu na nowy. Alternatywnie można spróbować samodzielnego czyszczenia soczewki lasera. W jednym z follow-upów autor informuje, że instalacja nowego oprogramowania do napędu CD-ROM poprawiła działanie urządzenia.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT