logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Liteon - trzaski podczas nagrywania, jak naprawić?

kiciak85 16 Sie 2005 17:47 2388 25
REKLAMA
  • #1 1739003
    kiciak85
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Posiadam wyżej wymienioną nagrywarkę, od jakiegoś czasu niechce nagrywać, tzn. naciskam zapisz, płyta zaczyna się kręcić a po chwili zaczyna coś trzaskać (taki dziwny dźwięk) po czym znów zaczyna kręcić i po kilku sekundach znowu trzaska. Czym to jest spowodowane i jak można tą usterkę usunąć??
  • REKLAMA
  • #2 1739072
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jak masz trochę doswiadczenia to zdejm górną część obudowy napędu,włoż małą płytę 80mmm i zaobserwuj co się dzieje.Chyba że masz gwarancje to do servisu.
  • #3 1739239
    kiciak85
    Poziom 15  
    niestety z CD-RW dośwaidczenia nie posiadam ale jestem bardzo bystry :) a jak bym się zdecydował na naprawę to jaki koszt?
  • #4 1740106
    adamdn
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Podobne zachowanie wystepuje w napedach DVD wyposazonych w funkcje wywazenia plyty i jej wlasciwego ulokowania z napedzie (np. LTD-165H czy SOHW-852S). Mecza one ja do tego momentu az osiadzie w dobrym polozeniu. Dzieje sie tak glownie z plytami gorszej jakosci. Czy ten problem wystepuje u Ciebie na wszystkim plytach? Czy podczas odczytu wszystko jest OK??

Zeby temu zaradzic sporobuj najpierw wgrac nowe oprogramowanie. Podaj model swojego napedu a cos znajdziemy.

Pozdrawiam
    adamdn
  • REKLAMA
  • #5 1740848
    kiciak85
    Poziom 15  
    nie kupuję płyt za 5 pln więc nie mogę określić czy na wszystkich, ale na tych co posiadam to tak (głównie Esperanza, Platinum, Hawk, TDK) jeżeli chodzi o odczyt to wszystko jest ok, czyta nawet lepiej niż Samsung - zwykły CD-Rom, którego też posiadam. Teraz kwestia oprogramowania hmmm...troszkę nie rozumiem, nie posidam żadnego oprogramowania do Nagrywarki. A model to LTR-52327S. Jeszcze taka mała ciekawostka, na elektrodzie wyczytałem że ustawia się laser jakąś śrubką, która znajduje się w środku, może to coś pomoże
  • Pomocny post
    #6 1740879
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    kiciak85 napisał:
    Jeszcze taka mała ciekawostka, na elektrodzie wyczytałem że ustawia się laser jakąś śrubką, która znajduje się w środku, może to coś pomoże

Witam !
    Jeżeli od tego zaczniesz edukację to szybko ją skończysz to jest tylko ostateczne rozwiązanie i to bez gwarancji na sukces !
    Nawet jeśli tak zrobisz i to z pozytywnym skutkiem to nie wiadomo na jak długo... dzień, tydzień czy miesiąc choć są również wyjątki !
    Poczytaj na tematy napraw jest tego trochę na Elce nie będę się powtarzał!
  • REKLAMA
  • #8 1742188
    kiciak85
    Poziom 15  
    zmiana oprogramowania nie przyniosła rezultatów, najlepsze jest to że jak ją rozkręciłem to w środku na tym co jest zamocowany laser pisze SONY, może jakieś badziewie mam?? opłaca to się w ogóle naprawiać??
  • #9 1742203
    adamdn
    Poziom 19  
    Zgadza sie - moze tak byc gdyz SONY i LITEON wspolpracowaly ze soba. Niektore modele SONY to dokladnie to samo co LITEONy (nawet te same biosy)

Pozdrawiam
    adamdn
  • #10 1742241
    kiciak85
    Poziom 15  
    mała poprawka.......nagrywarka teraz nagrywa ale na małych prędkościach tzn >12x
  • #11 1742317
    adamdn
    Poziom 19  
    Aaaa... czyli jednak BIOS cos poprawil :) Napewno nie daje sie innym programem nagrac z wiekszymi predkosciami??

Pozdrawiam
    adamdn
  • #12 1742640
    TONI_2003
    Moderator
    kiciak85 napisał:
    mała poprawka.......nagrywarka teraz nagrywa ale na małych prędkościach tzn >12x

Miałem już przypadek że nagrywarka nagrywała tylko na szybkości mniejszej niż nominalna i przyczyną była taśma więc może jeszcze taką możliwość wypróbuj !
  • #13 1742736
    bulinek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Popieram TONIego, ja też mam Liteona ten sam model i maiłem problem własnie z szybkością nagrywania a powodem tego była taśma. Dodam jeszcze że kolega na LG też miał podobny problem. Pozdrawiam!!
  • #14 1743527
    kiciak85
    Poziom 15  
    taśma........a dogładnie która taśma?? Co do programów to jeszcze nie próbowałem na innych, cały czas ciągnę na nero 6
  • #15 1743562
    TONI_2003
    Moderator
    kiciak85 napisał:
    taśma........a dogładnie która taśma?? Co do programów to jeszcze nie próbowałem na innych, cały czas ciągnę na nero 6

:arrow: ... czy Ty kolego aby nie przeginasz ?
    Ile masz taśm sygnałowych podpiętych do nagrywarki :?:
    Jeśli coś masz zamiar napisać to się proszę skup na tym co masz zamiar wyrazić :!: :idea: :arrow: :D
  • #16 1743637
    kiciak85
    Poziom 15  
    sorki, ostatnio jestem troszkę rozkojarzony i nie wpadłem na to że może to być taśma sygnałowa. A'propos taśmy jaka jest lepsza 40 czy 100??
  • REKLAMA
  • #18 1763060
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Mam podobny problem z wystartowaniem nagrywania. Też dziwnie pstryka coś w środku i jak już wystartuje to chyba z prędkością 4x. Czyściłem laser i nic, chociaż w sumie mało płyt wypaliłem. Ostatnio znalazłem coś, że niekiedy krzywią się blaszki od elektromagnesu i blokują soczewkę. To by wyjaśniało dziwne pstrykanie. Zaraz zabieram się do roboty.
    Kiciak 85 - spróbuj też zobaczyć na te blaszki.
  • #19 1763531
    CIUKU
    Poziom 18  
    hmm tak się dziwnie składa że mi tez czasem trzaska ale tylo i wyłącznie przy odczycie i to niektórych plyt cdrom z dvd i nagrywaniem jest ok....w moim przypadku pomaga wyjęcie płyty wsunięcie tacki ponowne wysunięcie i ponowne włożenie tylko nie wiem czy to kwalifikuję sie juz jako usterka czy jescze nie...moja nagrywara to LiteON sohw-1613
  • #20 1765712
    polls
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    a sprawdzał ktoś czystość docisków płyty czasem na gumowje opasce nazbiera się troche nieczystości i płyta się slizga co daje efekt dzwiękowy

pozdrawiam
  • #21 1766363
    CIUKU
    Poziom 18  
    hmm to raczej nie jest "efekt dżwiękowy" bo nagrywarka nie rozkręca tej płyty...tylko obraca ja powoli i TRZASK...obraca i TRZASK...nie wiem czy to usterka czy normalne zachownie mam nagrywarkę na gwarancji ,reklamować?
  • #22 1767433
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Ja akurat mam 2 miechy po gwarancji. Mam już nagryware DVD i o tej zapomniałem. Z tymi blaszkami u mnie było w porządku, ale pokusiło mnie żeby wyczyścić zwierciadła i soczewkę od dołu. Robiłem to nie raz, ale tym razem mialem pecha. Ręka drgnęła i urwałem tasiemkę sterującą soczewką. Fu..ck. Da sie to jescze zrobić, ale muszę nazbierać sił. bo trzeba przylutować 4cieniutkie kabelki które są blisko siebie.
  • #23 1767537
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Te dżwieki przypominające odgłos "puszczającej" sprężyny to objaw fatalnej pracy sterowników nagrywarki. Najczęściej przyczyną jest błąd w obsłudze buforowania kontroler - sterownik - nagrywarka.

Z reguły pomaga ponowna reinstalacja systemu operacyjnego.

Tak na marginesie, niech ktoś oblatany wreszcie zwróci uwagę tym wszystkim specom od czyszczenia plastikowych soczewek lasera, bo nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta co niektóre posty :-(
  • #24 1767879
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    CIUKU napisał:
    hmm to raczej nie jest "efekt dżwiękowy" bo nagrywarka nie rozkręca tej płyty...tylko obraca ja powoli i TRZASK...obraca i TRZASK...nie wiem czy to usterka czy normalne zachownie mam nagrywarkę na gwarancji ,reklamować?

U mnie ten efekt występuje przy overburningu pow 710MB.
    Mam za to inne kwiatki.
    Gdy palę płytę, prędkością pow 32-40x zależy od płyty, to przy ok 80-95%, napęd przerywa na chwilkę nagrywanie (żółta dioda), zwalnia i dopala resztę powoli, niestety takiej płyty nie da się już odczytać.
    Sprawdzałem już na ok 6 markach i to samo. Podejrzewam taśmę, ale jakoś nie mam chęci się tym zająć :D i palę zawsze 24x
  • #25 1768488
    CIUKU
    Poziom 18  
    U mnie overburning i wszystkie inne funkcje smigają dobrze...tylko z odczytem tych starszych płyt cd czasem jest paaka jak wrzucam jakies stare mp3 by sobie posłuchac...poslucham gdy potem robie odwołanie do plyty...lipa...trzeba wyjmowac i wkładać na nowo...
    Kolego longines u mnie pojawia się to po jakiś 2-4 tyg od ins windowsa, jets jakis sposób by wyeliminować?Może zmiane firmware`u pomoże, albo jakies dodatkowe sterowniki??
  • #26 1772160
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    CIUKU napisał:
    U mnie overburning i wszystkie inne funkcje smigają dobrze...tylko z odczytem tych starszych płyt cd czasem jest paaka jak wrzucam jakies stare mp3 by sobie posłuchac...poslucham gdy potem robie odwołanie do plyty...lipa...trzeba wyjmowac i wkładać na nowo...
    Kolego longines u mnie pojawia się to po jakiś 2-4 tyg od ins windowsa, jets jakis sposób by wyeliminować?Może zmiane firmware`u pomoże, albo jakies dodatkowe sterowniki??

Cięzko powiedzieć, czy zmiana firmware'u to taka złota recepta. Napewno odświeża sprzęt, ale niekoniecznie musi pomóc. Wiem, ze się narazę wszystkim maniakom automatu "windows update", ale z moich doswiadczeń wychodzi, że nie wszystkie poprawki, które są dostępne muszą byc korzystne dla naszego sprzętu. I gdyby dalej pójść tym śladem, to można by zadać pytanie: Co innego moze powodować, że 3-4 tygodnie po kompletnym skonfigurowaniu i zainstalowaniu wszelkiego nam potrzebnego softu, sprzęt zaczyna się tak, a nie inaczej zachowywać? Logika podpowiada, ze coś co podmienia biblioteki, sterowniki, coś co moze miec wpływ na sprzęt.
    Tak na marginesie, moje, identyczne jak Twoje problemy zanikły, gdy przestałem uzywać ServicePack2.
    Jeżeli odrzucisz wszystkie inne mozliwe problemy tj. silna fragmentacja dysku twardego, użycie do nagrywania programu dedykowanego przez producenta nagrywarki, wirusy, trojany i inne badziewie, programy rezydentne typu antywirus itp. ... to spróbuj bez SP2 i pochwal się o efektach.

Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nagrywarkę LiteOn LTR-52327S, która podczas nagrywania płyt CD generuje trzaski – płyta obraca się, zatrzymuje, słychać charakterystyczne dźwięki, a proces powtarza się. Problem występuje na różnych markach płyt (Esperanza, Platinum, Hawk, TDK), natomiast odczyt działa poprawnie. Sugerowano sprawdzenie taśmy sygnałowej łączącej mechanizm, gdyż uszkodzona taśma może ograniczać prędkość nagrywania i powodować zakłócenia. Zalecano także aktualizację firmware’u, co jednak nie rozwiązało problemu, choć wpłynęło na ograniczenie prędkości nagrywania do około 12x. Wskazano, że laser w napędzie może pochodzić od Sony, co jest normalne, gdyż LiteOn i Sony współpracowały przy produkcji. Inne możliwe przyczyny to zabrudzenia lub uszkodzenia mechanizmu docisku płyty, krzywienie blaszek elektromagnesu blokujących soczewkę lasera oraz błędy sterowników i buforowania w systemie operacyjnym. Wskazano, że reinstalacja systemu lub zmiana firmware’u może pomóc, ale nie jest to gwarantowane. Użytkownicy podkreślili, że czyszczenie soczewki i mechanizmu wymaga ostrożności, a naprawa taśmy sygnałowej jest trudna i wymaga lutowania cienkich przewodów. W dyskusji pojawiły się także uwagi o wpływie aktualizacji systemu Windows (np. Service Pack 2) na stabilność pracy nagrywarki. Dodatkowo, przy overburningu i nagrywaniu z dużą prędkością mogą występować inne problemy z jakością nagrań i przerwami w zapisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA