logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer po odłączeniu z prądu ciężko uruchomić.

redliniak1996 01 Mar 2015 09:21 750 4
REKLAMA
  • #1 14488398
    redliniak1996
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Mam drobny problem z komputerem który jakoś mi nie przeszkadzał, jednak teraz go daje rodzinie więc miło by było jak by dobrze pracował. Mianowicie komputer po odłączeniu od prądu jest ciężko uruchomić, kilkanaście razy klikam power, odłączam i podłączam i dopiero za którymś razem startuje. Potem już kolejne uruchomienia przebiegają bez powodu. Jest to wina zasilacza, ponieważ w innym komputerze jest tak samo. Zasilacz to FORTRON FSP350-60HLN. Po rozebraniu zasilacza nie widziałem popalonych rezystorków czy nadymanych kondensatorów. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 14488415
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Najlepszym pomysłem będzie wymiana zasilacza na nowy.
    Nie napisałeś, że robiłeś jakiekolwiek pomiary, więc zakładam, że z ewentualną naprawą sobie nie poradzisz.

Najprościej, zanim komputer ulegnie uszkodzeniu, będzie wymienić zasilacz na nowy.

Jeżeli jednak chcesz robić to sam, to wykonaj pomiary napięć na poszczególnych liniach i podaj tutaj wyniki.

Podaj także pełną specyfikację komputera.
  • REKLAMA
  • #3 14488445
    redliniak1996
    Poziom 15  
    Płyta: asus p5k64 ws
    Ram: 2x2gb ddr3
    Procesor: C2D E6750
    Grafika: Radeon x1950xtx
    Dysk: WD blue 500gb

Napięcia: 3.25V, 5.09V, 12.32V (zapomniałem dodać)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14488714
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Spróbuj wtmienić kondensator 1000uF/10V, który powinien być gdzieś pomiędzy jednym a drugim radiatorem, ewentualnie możesz go namierzyć idąć po ścieżce od fioletowego kabla. Może to też być 1500uF, ale nie zmienia to faktu, że nie zapłacisz więcej jak złotówke, a zasilacz może ożyć. Z tego co pamiętam dostałem do zrobienia Fortrona z dokładnie takim samym objawem i był to kondensator. To, że kondensator nie jest wywalony nie znaczy, że jest dobry, ponieważ w środku niego znajduje się elektrolit, który z biegiem czasu wysycha i traci swoją pojemność przez co napięcie czuwania nie jest takie jakie być powinno i stąd problemy. Ewentualnie uszkodzona może być duodioda Schotky'ego, ewentualnie może być problem z tranzystorem mocy - też miałem taki przypadek, że raz zasilacz się wełączał, raz nie i okazało się, że do wymiany jest tranzystor od przetwornicy standby. Może go b. łatwo rozpoznać, bo tranzystory w zasilaczu są 3 - dwa takie same i jeden inny i ten inny jest właśnie od standby. Zazwyczaj do standby jest wkładany 2sc3150, który na obudowie ma podane sc3150 z tego co pamiętam. Nie wiem, rób jak uważasz, ale ja bym założył temat w dziale zasilacze i podjąłbym jego naprawę, bo jestem przekonany, że da radę go tanio naprawić, więc nie ma sensu kupować nowego.

Dodano po 16 [minuty]:

Jesteś pewny, że kondensatory są ok?
    Popatrz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2946319.html

Dodano po 3 [minuty]:

I tuaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1691272.html
  • #5 14493573
    redliniak1996
    Poziom 15  
    A więc tak, kondensatory nie były napuchnięte, wszystko sprawne oprócz jednego kondensatora (2200 micro). Stała mu się dziwna krzywda, a mianowicie po lekkim dotknięciu zostały mu nóżki w płytce. Wlutowane 2x1000 uF 25V (takie miałem) i wszystko działa sprawnie. Napięcia się nic nie zemieniły. Temat do zamknięcia.
REKLAMA