logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie włącza się ale po pewnym czasie się uruchomił i po paru sek. wyłącz

chuchma 20 Cze 2013 09:10 5484 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer uruchamia się tylko na sekundę, a po odłączeniu i ponownym włączeniu listwy czasem startuje na chwilę, po czym znowu się wyłącza?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony lub niewydolny zasilacz, a nie listwa czy sam przycisk POWER. Po podłączeniu sprawnego zasilacza komputer uruchomił się normalnie, więc stary zasilacz jest winny i powinien trafić do wymiany [#12439758][#12444169] W dyskusji wskazano też, że warto sprawdzić wnętrze zasilacza pod kątem wybrzuszonych lub wylanych kondensatorów, bo mógł się po prostu zużyć albo zostać przeciążony [#12441302][#12445859] Do tego zestawu sugerowano markowy zasilacz około 400W, np. Fortron/FSP 400W serii PNF z mocną linią +12V [#12459077] Autor wątku potwierdził na końcu, że problem rozwiązano i czeka go zakup nowego zasilacza [#12474746]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 12436469
    chuchma
    Poziom 9  
    Witam,
    próbowałem dzisiaj włączyć komputer. Przy przyciśnięciu POWER raz... nic to ponownie przyciskam i również nic. Listwa włączona - bo zazwyczaj, gdy wyłączam komputer to również dla oszczędności wyłączam listwę. Wyłączyłem i włączyłem listwę i ponownie próbowałem włączyć komputer. Włączył się i po 1sek wyłączył. Sprawdzałem kable ponownie listwę. Gdy już domyśliłem się iż czeka mnie wydatek na zasilacz i na telefonie po Internecie szukałem jaki będzie odpowiedni do mojego komputera sam się włączył :O. System zaczął się ładować... nagle się wyłączył i ponownie jest jak wcześniej. Jak wyłączę listwę i ponownie włączę to po przy próbie uruchomienia działa 1sek. Tak jakby zasilacz chyba "nalapal" trochę prądu.

Zapewne to będzie wina zasilacza chyba, że ktoś coś innego wykryje po opisie tej sytuacji.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12436490
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Podaj pełną specyfikację komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza , proszę o screen z programu crystal disk info, komputer był czyszczony?Jaką ma temp. jak możesz zmierzyć.
  • #4 12436497
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    domio33 napisał:
    proszę o screen z programu crystal disk info
    Jak ? Z tego co ja zrozumiałem z posta autora to komp nie wstaje ?
  • #5 12436505
    domio33
    Poziom 28  
    No tak ale lepiej dmuchać na zimne,może ma zasilacz do d... i dysk może już być na wykończeniu?
  • #6 12436518
    chuchma
    Poziom 9  
    Płyta główna: asus p5b
    Procesor: Celeron dual-core 2x2,6
    Grafika: ge Force 9600 gt
    Pamięć: 2x1gb elixir + 1x2gb samsung
    Mam podpięte 3 dyski twarde (jeżeli to pomoże) 80,250,120
    Zasilacz: modę com 350 atx 2.0 pfc
  • #7 12436523
    Epox
    Poziom 38  
    Obastawiam zasilacz.. ale spróbuje kolega odpiąć dyski i zostawić jedną kość ramu na zmianę i da znać jaka reakcja "dmuchając na zimne"
  • #8 12436539
    chuchma
    Poziom 9  
    Sorki za spam ale gdy właśnie spisywalem dane z zasilacza to nagle wiatrak na procesorze zaczął się kręcić, reszta nic a nic nie dawała oznak.
  • #9 12436540
    domio33
    Poziom 28  
    domio33 napisał:
    Pproszę o screen z programu crystal disk info, komputer był czyszczony?Jaką ma temp. jak możesz zmierzyć.
  • #10 12436573
    chuchma
    Poziom 9  
    Domio33 - nie jestem w stanie zrobić screena z tego programu ponieważ po przyciśnięciu przycisku Power komputer działa mniej niż 1sek i się wyłącza (o ile wcześniej zrobię "trik" z listwą wył i wł). Inaczej w ogóle nie reaguje.

Teraz spróbuje opisanych wyżej metod. Co do miernika to aktualnie nie posiadam ale spróbuje może pożyczyć.
  • REKLAMA
  • #11 12436579
    domio33
    Poziom 28  
    Masz możliwość pożyczenia normalnego zasilacza?
  • #12 12436581
    Epox
    Poziom 38  
    Nie prościej będzie pożyczyć na 20 minut sprawny zasilacz ? Objawy ewidentnie wskazują na zasilacz (chyba że coś pociągnoł za sobą) Tak czy innaczej pierwsze do sprawdzenia
  • #13 12436584
    chuchma
    Poziom 9  
    To się da raczej załatwić bez problemu.
  • #14 12436860
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Nie wiem co skłoniło kolegę chuchma do używania ww. zestawu z takim szrotem jak modecom 350w i jakim cudem zestaw w ogóle pracował!
    Jest duża szansa, że ów 'zasiłacz' spowodował uszkodzenie innych elementów - płyty gł, dysków, więc podmiana na sprawny zasilacz wcale nie musi prowadzić do sprawnego działania zestawu.
  • #15 12436876
    Epox
    Poziom 38  
    safbot1st napisał:
    prawny zasilacz wcale nie musi prowadzić do sprawnego działania zestawu.
    No nie musi, ale widzi kolega "safbot1st" jakieś inne rozwiązanie jak to sprawdzić (bez podpinania sprawnego zasilacza?) A tak poza tematem to nie wiem co kolegę skłoniło do używania Feel III 500W (Niestety 500W to tylko na naklejce) Więc może gdybanie.... zostawmy sobie po teście na sprawnym zasilaczu...
  • #16 12437402
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Epox napisał:
    co kolegę skłoniło do używania Feel III 500W

brak mocnej grafiki w i przeciwieństwie do autora wątku trochę więcej mocy, bieda.
    Autorze, czekamy na rezultaty po podpięciu innego, mocniejszego zasilacza.
  • #17 12437934
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    Jak mniemam w temacie chodzi o zasilacz:
    Komputer nie włącza się ale po pewnym czasie się uruchomił i po paru sek. wyłącz

...więc odpowiedź na pytanie (a raczej twierdzenie o_o)
    safbot1st napisał:
    jakim cudem zestaw w ogóle pracował!

jest prosta... Pracował, bo jest to porządny zasilacz :) Tylko chyba coś mu zaszkodziło albo po prostu się wysłużył. Oczywiście może też być wina listwy...
  • REKLAMA
  • #18 12439758
    chuchma
    Poziom 9  
    Tak więc udało mi się pożyczyć sprawny zasilacz marki "LC POWER" - (dalsze napisy) Pentium IV & Pfc MODEL LC350 2.03 version.
    Podpialem tylko te dłuższą kostkę (tyle że na płycie głównej jest o 2x2 wejścia więcej) + małą kostkę która zapewne odpowiada za wentylator. (brakowało i tak kabla z kostką do karty graficznej) - zapewne starszy model zasilacza.
    Przyznam, że się bałem ale po przyciśnięciu POWER policzyłem do 5 i wszystko działało = wiatraki się kręciły, przycisk POWER swiecił.

ps - co do listwy o której ktoś wspomniał to ok. 4-5 dni wcześniej kupiłem nowy "acar s10" ale reszta urządzeń do niego podpięta do tej pory nie ma żadnych problemów. Ale to też sprawdzę bo o listwę nie trudno.

Tata mi powiedział by go rozkręcić bo może to kwestia kabelka. Chciałem zapytać czy jest sens go próbować naprawiać ? Komputer był składany ale niektórzy pisali wyżej by dać lepszy zasilacz. Komputer ma już z 2-3 lata. Około rok temu dorzuciłem mu 2gb ram i działało bez przegrzewania itp.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #19 12439786
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    safbot1st napisał:
    Nie wiem co skłoniło kolegę chuchma do używania ww. zestawu z takim szrotem jak modecom 350w i jakim cudem zestaw w ogóle pracował!
    Jest duża szansa, że ów 'zasiłacz' spowodował uszkodzenie innych elementów - płyty gł, dysków, więc podmiana na sprawny zasilacz wcale nie musi prowadzić do sprawnego działania zestawu.

Nie myl Modecoma Feel (np.) z Modecomem MC. To jest fortron w obudowie MC. Bardzo porządny zasilacz.

Jeśli się uszkodził - warto naprawić - zapewne nie "kabelek", a kondensatory zostały uszkodzone.

Został uszkodzony, bo jest zwyczajnie za słaby do tego zestawu. Musisz zmienić po naprawie zasilacz na 400W z porządną linią +12V. Modecom "wyrobi", ale to jest kres jego możliwości.

Szukaj fortrona 400W serii PNF - kawał porządnej 400W Zasiłki.
  • #21 12439871
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Nowy Fortron 400W do 100zł powinieneś kupić. Używkę opłaca się kupić z pewnego źródła (może być allegro, ale gwarancja musi być). Za ten model 50zł + KW to cena znośna jeszcze będzie.

Zauważ, że porównując różne 400W fortrony seria PNF ma prawie 350W na lini +12V. Będzie stabilnie, cicho i wydajnie.

To samo oferuje Seasonic 400W ET (bodajże).

Jeśli masz 150zł kupisz używany PORZĄDNY zasilacz Pentagrama (np. 550W, 620W seria SF Total) Tu bym na prawdę się zastanowił - miałem, testowałem, sprzedałem - porządne zasilacze.
  • #22 12440593
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    Jak w jego przypadku ten zasilacz może sobie nie radzić? Wydaje mi się że config mojego komputera jest bardziej wymagający energii a wszystko jest stabilne jak skała.
  • #23 12441302
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    Chyba że się już zużył lub/i ma wylane/wybrzuszone kondensatory. Przydało by się go chociaż otworzyć i zobaczyć w jakim jest stanie.
  • #24 12442003
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    młody14 napisał:
    Jak w jego przypadku ten zasilacz może sobie nie radzić? Wydaje mi się że config mojego komputera jest bardziej wymagający energii a wszystko jest stabilne jak skała.

Każdy model jest inny, bo w nieco innych warunkach pracuje. Jeśli nie był konserwowany lub chociaż czyszczony "z wierzchu" czyszczony to i temperatura wewnątrz wzrasta o ładnych parę stopni i kondensatory mogły zostać uszkodzone.
    Tak jak kolega wyżej napisał - warto zajrzeć poprostu do środka i zobaczyć co tam się dzieje. Przyczyna może być zupełnie prozaiczna, ale trzeba od czegoś zacząć.
  • #25 12442014
    chuchma
    Poziom 9  
    Rozkręce go by z ciekawości zobaczyć :)
    Trochę się boję tego fortona kupić używanego. Z wysyłką będzie 80 zł ale gwarancja jest tylko od sprzedawcy na miesiąc :/ To chyba jednak wolę dozbierac trochę i mieć nowy z gwarancją.

Przeglądając te zasilacze każdy prawie ma rozna liczbę "kabli". Niektóre np do dysku to łatwo dopiąć jeden pasek kabli gdzie są 2-3 "wtyczki" do dysków. A np co zrobić jak taka kostka 2x2 prosto z zasilacz szła do karty graficznej,a druga do płyty głównej. I niekiedy jak przeglądam screeny zasilaczy to widać jedną taką kostkę.
  • #26 12442045
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Nie ma co się bać. Jeśli Sprzedający jest uczciwy, da Ci gwarancję - to jest podstawa. Zasilacze markowe rzadko się psują przy normalnym użytkowaniu. To tak jak z procesorem, pamięcią czy kartami graficznymi. Sam często miałem zasilacze, które gruntownie testowałem przed sprzedażą - nie mogę pozwolić sobie na wpadkę z negatywem. Dużo takich ludzi jest.

Ale jeśli nadal się obawiasz - dozbieraj i kup na prawdę porządny zasilacz na lata. Celuj w Pentagrama, BeQuiet, Corasir'a lub podobne. Fortrony także są bardzo dobre, lecz nie wszystkie mają okablowanie takie jak powinny, na co warto zwracać uwagę.

Dodano po 6 [minuty]:

chuchma napisał:
    Rozkręce go by z ciekawości zobaczyć :)
    Trochę się boję tego fortona kupić używanego. Z wysyłką będzie 80 zł ale gwarancja jest tylko od sprzedawcy na miesiąc :/ To chyba jednak wolę dozbierac trochę i mieć nowy z gwarancją.

Przeglądając te zasilacze każdy prawie ma rozna liczbę "kabli". Niektóre np do dysku to łatwo dopiąć jeden pasek kabli gdzie są 2-3 "wtyczki" do dysków. A np co zrobić jak taka kostka 2x2 prosto z zasilacz szła do karty graficznej,a druga do płyty głównej. I niekiedy jak przeglądam screeny zasilaczy to widać jedną taką kostkę.

Jeśli trafisz na zasilacz ze zbyt małą ilością odpowiednich wtyczek - rozwiązanie jest proste. Dokup odpowiedni rozgałęźnik lub poprostu wykonaj go sam. Często tak się omija niedociągnięcia, bez narażenia zestawu na straty finansowe.

Zajrzyj do swojej zasiłki - może niskim kosztem uda się go naprawić (wymiana kondków to 20zł + koszty kondensatorów - około 2zł za sztukę przy pojemności 1500-2000 microFarrad 6.3V, więc na prawdę niewiele. A jeśli umiesz posługiwać się lutownicą - koszt naprawy - grosze + trochę czasu)
  • #27 12442105
    Climek
    Poziom 11  
    Sprawdź przycisk włączający zasilanie. Piszę serio, akurat wczoraj miałem dokładnie taki sam problem, już miałem wyrzucać płytę główną na złom, bo sprawdziłem zasilacz, dysk, ramy, aż mnie coś natchnęło i sprawdziłem włącznik. Spróbuj zewrzeć jakoś na sekundę dwa goldpiny na płycie głównej (gdzie są zlokalizowane to już kwestia poszukania na płycie, podpowiem, że do tych goldpinów idzie kilka kabli, również do diód led i przycisku reset).
  • #28 12442439
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Climek napisał:
    Sprawdź przycisk włączający zasilanie. Piszę serio, akurat wczoraj miałem dokładnie taki sam problem, już miałem wyrzucać płytę główną na złom, bo sprawdziłem zasilacz, dysk, ramy, aż mnie coś natchnęło i sprawdziłem włącznik. Spróbuj zewrzeć jakoś na sekundę dwa goldpiny na płycie głównej (gdzie są zlokalizowane to już kwestia poszukania na płycie, podpowiem, że do tych goldpinów idzie kilka kabli, również do diód led i przycisku reset).

Masz rację. O takiej najprostszej rzeczy człowiek w nawale pracy poprostu zapomina.

Prostą metodą na Twoją bolączkę było zlokalizowanie na płycie głównej PINów odpowiedzialnych za uruchomienie płyty (przeważnie jest to oznaczone w manualach jak PWR z przed lub zarostkami, lokalizacja około PIN nr 5 i 6) i podłączenie w to miejsce dowolnego mikro-włącznika z 2PIN wtyczką (zwykle, najczęściej "pod ręką" masz przycisk odpowiedzialny za funkcję RESETu systemu z obudowy).

Ostatecznie, możesz ww. operację wykonać za pomocą zwykłego płaskiego wkrętaka lub innego elementu metalowego (może być to także wykonane za pomocą zworki, ale ją należy usunąć po uruchomieniu systemu).

Przy tej operacji uważaj, by nie zewrzeź czegoś innego, bo może to mieć katastrofalne w skutkach efekty.
  • #29 12442972
    chuchma
    Poziom 9  
    Czyli podpiąć wszytstko jak było. Podłączyć do prądu i wtedy zrobić te zwarcie ?
    Z góry zapytam jakiego efektu mam "wypatrywać" ? I co to będzie oznaczać ?

Z góry dzięki za pomoc.

https://skydrive.live.com/redir?resid=3A869B80F00C81AD!124&authkey=!AGytyw8ie5v6a-g

Edit
    Czy chodzi o przycisk odpalają y komputer ?
    wrzucę może fotkę tego co znalazłem bo są tu 2 nazwy "PWRSW" i od tego 2 strzałki.
    https://skydrive.live.com/redir?resid=3A869B80F00C81AD!125&authkey=!AOlnsK_mhHgTBb4
    1) PWR 2 piny
    2) Ground 1 pin + 1 pin oznaczony jako +5v SPEAKER
    Czy mam zrobić zwarcie tylko na tych 2 pinach PWR czy jeden PWR + ten ground.
  • #30 12443454
    Climek
    Poziom 11  
    Chodziło mi o dokładnie to, co znalazłeś, musisz zewrzeć (na ok. sekundę) 2 piny PWRSW. Komputer powinien się włączyć i działać. Jeśli nie działa, to szukaj problemu sprzętowego jak koledzy poradzili wyżej.

EDIT: Najpierw od tych pinów musisz odłączyć wtyczkę od przycisku włączającego.

Powodzenia!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie włączał się prawidłowo, a po krótkim czasie się wyłączał. Po sprawdzeniu zasilacza i kabli, użytkownik podejrzewał, że problem leży w zasilaczu. W odpowiedziach zasugerowano podłączenie innego zasilacza oraz sprawdzenie komponentów, takich jak pamięć RAM i dyski twarde. Użytkownik pożyczył zasilacz LC POWER, co poprawiło sytuację, jednak nadal występowały problemy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości zasilaczy, z zaleceniem zakupu modeli renomowanych marek, takich jak Fortron, Chieftec, Corsair i BeQuiet. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowego zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA