Moja wysłużona, ale wciąż doskonała pralka zaczyna odmawiać posłuszeństwa - dwa dni temu po raz pierwszy pojawił się błąd E20 na wyświetlaczu pralki. W pierwszym momencie pomyślałem, że jest to kwestia związana s odpływem (tak sugerował mi kod błędu) po przeczyszczeniu filtrów i odpływu (nie były w złym stanie - filtr raczej czyszczę regularnie) wydawało się, że pomogło bo pralka działała przez dwa dni - wczoraj wróciła córa z ferii no i prania było więcej - w takcie czwartego prania pralka nie przeszłą z prania do płukania (wcześniej zawiesiła się przy przejściu z płukania do wirowania) zaczęła znowu piszczeć i wyświetlać błąd E20 - tu zapaliło mi się czerwone światełko i zacząłem grzebać na ulubionej elektrodzie - generalnie znalazłem info o E20, ale w innych modelach - zakładam, że w tym może być podobnie - dodatkowo w trybie diagnostycznym (przy włączaniu pralki przytrzymałem ostatnie dwa przyciski) przetestowałem poszczególne etapy prania - niby jest ok, ale nie przestaje wypompowywać wody - ostatni błąd jaki wyświetla to E21 i tu nie wiem za bardzo co dalej mam zrobić bo z opisów wynikałoby, że siada pompa, ale wodę odpompowuje tylko nie zatrzymuje się (tak jakby nie widziała, że woda już się skończyła) - może ktoś byłby w stanie doradzić co mogę zrobić z tym problemem ??
Czy ktoś może mi doradzić, który hydrostat mam wymienić ?? rozebrałem ją na czynniki pierwsze (prawie), wszystko przeczyściłem i przez kilka cykli prania było ok, ale dzisiaj znowu się zawiesiła i znowu z błędem E21 widocznym w trybie diagnostycznym (w chwili zawieszenia się wyświetlała E20) - o ile zdążyłem ją poznać to albo nie do końca dobrze pracuje pompa spustowa (aczkolwiek wylewa wodę i to wg mnie raczej rzetelnie) albo trzeba wymienić hydrostat - i tu mam zagwozdkę bo nie wiem który :]
Zasadniczo pralka nie przechodzi do kolejnego etapu prania bo nie kończy odpompowywania wody - wyrzuca wodę (i to słychać i widać - całkiem dobry strumień) ale nie zatrzymuje się pompa i po kilku jak nie kilkunastu) minutach zatrzymuje się i wywala błąd.
Ktoś ma pomysł??

Czy ktoś może mi doradzić, który hydrostat mam wymienić ?? rozebrałem ją na czynniki pierwsze (prawie), wszystko przeczyściłem i przez kilka cykli prania było ok, ale dzisiaj znowu się zawiesiła i znowu z błędem E21 widocznym w trybie diagnostycznym (w chwili zawieszenia się wyświetlała E20) - o ile zdążyłem ją poznać to albo nie do końca dobrze pracuje pompa spustowa (aczkolwiek wylewa wodę i to wg mnie raczej rzetelnie) albo trzeba wymienić hydrostat - i tu mam zagwozdkę bo nie wiem który :]
Zasadniczo pralka nie przechodzi do kolejnego etapu prania bo nie kończy odpompowywania wody - wyrzuca wodę (i to słychać i widać - całkiem dobry strumień) ale nie zatrzymuje się pompa i po kilku jak nie kilkunastu) minutach zatrzymuje się i wywala błąd.
Ktoś ma pomysł??