logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

car300 w Astra 2 - napis SAFE nie znika, radio nie odblokowuje się

wisniadb1992 03 Mar 2015 23:23 2640 8
REKLAMA
  • #1 14498146
    wisniadb1992
    Poziom 10  
    Witam,
    Zakupilem pare dni temu astre 2 z 98r. i gosciu(sprzedawca) wyjął swoje radio z astry,po czym wlozyl te oryginalne z astry car300. Poinformował mnie ze bedzie trza odblokowac radio. Poniewaz wczesniej mialem astre 1 to rzucilem sie praktycznie kilometr od zakupu na odkodowanie i do tej pory nic nie daje rady.
    Tak jak w instrukcji AS+wlaczyc radio na zaplonie, pik i napis safe nie znika. Pare prob zeby napis znikl.Jak sie nie dalo to z astry 1 wyciagnałem stare radio (tez car300) i to samo a w astrze1 oba radia daje rade odkodowac. Czy jest mozliwosc aby gosciu cos zmostkowal przy wtyczkach jak podlaczal nowe radio? Kombinacje 2+4 3+5 nie dzialaja...

zapomnialem dodac... zadne 6-7 itp przed napisalem safe mi nie wyskakuje..po prostu same safe. Mozna czekac godzine nic nie znika...

Ktos ma jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #2 14498306
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Po każdej nieudanej próbie wprowadzenia kodu czas oczekiwania wzrasta aż do kilku godzin.
    W fazie oczekiwania musi być włączony zapłon jak i samo radio.
    Nie należy tego okresu przerywać.
    Po 10-tej próbie nawet ASO nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 14498625
    wisniadb1992
    Poziom 10  
    Pisałem w pierwszej wiadomosci ze przełozyłem nawet radio z mojej starej astry 1 bo tez mialem myslalem ze wpisal zbyt wiele razy zly kod. W astrze 1 bez problemow chodzilo radio,OBA radia chodza bez problemu. NIe ma najmniejszego problemu je odkodowac natomiast w astrze 2 nie znika napis safe. Wiec wydaje mi sie ze to nie problem zbyt wielu zle wpisanych kodów.

Ktos ma jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #4 14498660
    marek790524
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Sprawdź czy masz napięcie po załączeniu stacyjki, może ktoś miał podłączone wcześniej nieoryginalne radio i coś z przewodami przerobione. Czy po przekręceniu kluczyka radio się zaświeca?
  • REKLAMA
  • #5 14498691
    wisniadb1992
    Poziom 10  
    odpowiem za godzinke bo wlasnie sie wybieram do auta.. Wydaje mi sie w 99% ze nie nie zaswieca sie radio po przekreceniu stacyjki,dopiero jak galke wcisne.
    Tak,wczesniej sprzedawca mial inne nowsze nieoryginalne radio w tym aucie dlatego tez podejrzewałem że może coś być z kablami pomieszane.
    Jeżeli to będzie to,jest ktoś w stanie jakikolwiek schemat podrzucić jak te wtyczki powinny być podłączone? Dzieki z góry :)

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Radio nie uruchamia sie po przekreceniu stacyjki. Czy jest sens sprawdzic podlaczenie kabli do wtyczek w astrze1 i podlaczyc tak samo w 2?
  • #7 14507167
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Filozofii dużej to tutaj nie ma . Muszą być dwa plusy i masa i koniec . Radio pokazuje SAFE tylko w dwu przypadkach . Abo nie ma obu zasilań albo ma zablokowany licznik błędów. Jeśli masz oba plusy na radiu to radio do rozkodowania ( wyzerowania licznika błędów w Motoroli).
  • #8 14507503
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1701
    waldi58 napisał:
    Radio pokazuje SAFE tylko w dwu przypadkach . Abo nie ma obu zasilań albo ma zablokowany licznik błędów.

Albo pęknięta płyta na czołówce i nie działa AS.
  • #9 14520320
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Witam podobny przypadek miałem w jakimś opelku. Radyjko po rozkodowani i sprawdzeniu na warsztacie, poszło do auta i niestety podobna sytuacja jak w pierwszym poście.
    Pomogła kombinacja radio włączone na wyświetlaczu napis SAFE kluczyk w pozycji zapłon. Wyłączenie kluczykiem zapłonu radio zgasło AS wciśnięty pozycja zapłon włączona i przeszło do wpisu
    PS. znam standardową procedurę przejścia do wpisu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił Opla Astrę 2 z 1998 roku, w której sprzedawca wymienił radio na oryginalne car300. Po próbie odblokowania radia, na wyświetlaczu pojawia się napis "SAFE", który nie znika, mimo wielokrotnych prób. Użytkownik podejrzewa, że mogło dojść do pomyłek w podłączeniu kabli, ponieważ radio nie uruchamia się po przekręceniu kluczyka. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia zasilania, poprawności podłączenia kabli oraz ewentualne zablokowanie licznika błędów. Wskazują również na możliwość, że radio wymaga odczytu procesora w przypadku trwałej blokady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA