logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik 3-fazowy z możliwością zmiany kierunku obrotów?

matek24 04 Mar 2015 15:49 3096 10
REKLAMA
  • #1 14499520
    matek24
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam

Mam następujący problem: Chcę podłączyć silnik 3-fazowy. Tak aby mieć możliwość zmiany kierunku obrotów podczas pracy. Tzn. jeżeli włączę prawe obroty a pożniej nacisnę i przytrzymam pedał lewych obrotów to obroty się zmieniają (może to być z opóźnieniem), gdy puszczę pedał, obroty znów kręcą się w prawo . Potrzebny będzie też wyłącznik awaryjny. Mój problem polega na tym że nie znam się na elektryce, a nikt z tych których pytałem nie byli w stanie mi pomóc. Nie znam się na schematach, jednak gdyby ktoś miał coś pasującego do mojego problemu to bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje:)
  • REKLAMA
  • #2 14499581
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    matek24 napisał:
    Mam następujący problem

matek24 napisał:
    Nie znam się na schematach, jednak gdyby ktoś miał coś pasującego do mojego problemu to bardzo proszę o pomoc.

I tu jest kolegi problem nie znając się na schematach nie mając pojęcia o łączeniu obwodów elektrycznych kolega chce wykonać to podłączenie do silnika .
    Brak podstawowych danych np wielkość silnika czy jaka to maszyna uniemożliwia doradzenie w tym temacie .
    Tak skomplikowanym (jak dla kolegi ) podłączeniem powinien zająć się elektryk .
    Po za tym trochę więcej inwencji bo to temat wielokrotnie powtarzany na forum.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć silnik 3-fazowy z możliwością zmiany kierunku obrotów? sterowanie-silnikiem-2-kierunki.png (40.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 14500005
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Bez czasów ten schemat nie pójdzie na gołym silniku a co dopiero w maszynie...
  • Pomocny post
    #4 14501572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14501689
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Kiedyś robiło się to w dość prosty sposób z przełącznikiem 3-pozycyjnym obsługiwanym ręką:
    1. obroty w lewo, 2. wyłączenie silnika, 3. obroty w prawo
    Jeśli ma to być sterowane pedałami to nie obejdzie się chyba bez dodatkowych elementów tj. styczników lub przekaźników.
    Poza tym nie jest jasne z wypowiedzi matek24 czy ma być pedał lewych, i drugi - prawych obrotów, czy tylko jeden pedał ma przełączać lewe-prawe ( w domyśle, gdy nie jest nacisniety - silnik wyłaczony).
    Dlatego też sugeruję prozmawiać o tym z jakimś "kumatym" elektrykiem-automatykiem.
  • REKLAMA
  • #6 14502890
    matek24
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    mikstu2 napisał:
    Poza tym nie jest jasne z wypowiedzi matek24 czy ma być pedał lewych, i drugi - prawych obrotów, czy tylko jeden pedał ma przełączać lewe-prawe ( w domyśle, gdy nie jest nacisniety - silnik wyłaczony).

Tu pisałem:
    matek24 napisał:
    ... jeżeli włączę prawe obroty a pożniej nacisnę i przytrzymam pedał lewych obrotów to obroty się zmieniają (może to być z opóźnieniem), gdy puszczę pedał, obroty znów kręcą się w prawo

Przycisk włączający obroty i pedał do zmiany kierunku. (Żeby były włączone prawe obroty trzeba nacisnąć przycisk i nie trzeba go trzymać)

Krzysztof Reszka napisał:
    Brak podstawowych danych np wielkość silnika czy jaka to maszyna uniemożliwia doradzenie w tym temacie

Silnik 4kw, maszyna to łuparka świdrowa do drewna.

szelton napisał:
    Rozwiązanie na stycznikach Moeller-a z modułami czasowymi

Na takie coś liczyłem, dziękuję bardzo za schematy. Muszę teraz tylko pogadać z jakimś fachowcem :)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
  • #7 14503162
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Z tym pedałem to uważaj nie jeden został bez palców gdy przypadkowo nadepnął na niego . Więc wykonanie tego sterowania musi być przemyślane.
  • #8 14504268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 14507254
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 128
    szelton napisał:
    Krzysztof Reszka napisał:
    Z tym pedałem to uważaj nie jeden został bez palców gdy przypadkowo nadepnął na niego . Więc wykonanie tego sterowania musi być przemyślane.

Szanowny Kol. "Pierwsze palce odrastają, JA już mam trzecie"

matek24 napisał:
    Przycisk włączający obroty i pedał do zmiany kierunku. (Żeby były włączone prawe obroty trzeba nacisnąć przycisk i nie trzeba go trzymać)

RĘBAK 1 / RĘBAK 2
    Łatwiej obsługiwać przyciski, zwłaszcza w rękawicach (RĘBAK 2)

Nigdy nie posługiwałem się takim rębakiem,ale nie instalował bym "mechanicznych krańcówek" (przesunie się blaszka i palce zgniecione).Włosy i parznokcie odrosną ale palce lub dłonie niestety nie.Tylko bariera optoelektroniczna. Nie jestem fanem pakowania elektroniki wszędzie, ale tu to tak.
  • #10 14507553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14507640
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 128
    [quote="szelton"]
    zubel napisał:
    Nigdy nie posługiwałem się takim rębakiem,ale nie instalował bym "mechanicznych krańcówek

Ja tez nie ale obejrzałem kilka zdjęć.
    https://www.google.pl/search?q=%C5%82uparka+%...widrowa-do-drewna%252C526921.html%3B650%3B488
    Tu nie są potrzebne żadne krańcówki.
    Sterowanie jest proste jak drut, prawo-lewo.

To jest jakaś "łamarka" do desek a nie urządzenie do "rozwalania"
    kłód drewna. Jak dla mnie to mechaniczną lub hydrauliczną łuparką do drewna jest urządzenie potrafiące rozwalić kloc drewna o długości 1 metra i średnicy kilkudziesięciu centymetrów a reszta to są rozdrabniacze do gałęzi, ale to wcale nie znaczy że takie wynalazki nie potrafią urwać palec lub rękę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu silnika 3-fazowego do maszyny (łuparki świdrowej do drewna) z możliwością zmiany kierunku obrotów. Wskazano, że do realizacji tego zadania potrzebne będą styczniki lub przekaźniki oraz dodatkowe elementy, takie jak przyciski i pedały. Istnieje ryzyko związane z używaniem pedałów, co wymaga przemyślenia systemu sterowania. Użytkownik został również ostrzeżony o konieczności skonsultowania się z elektrykiem w celu zapewnienia bezpieczeństwa i prawidłowego działania. Wskazano na możliwość użycia rozwiązań opartych na stycznikach Moeller z modułami czasowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA