logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Tosca 303 - Regulowany poziom wejścia liniowego i wyjściowego

Mihó 05 Mar 2015 08:27 1185 2
REKLAMA
  • #1 14501727
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    Znalazłem schemat amplitunera TOSCA i widzę na nim, że jedyną różnicą między wejściem magnetofonu a gramofonu jest rezystor 180k (301/302) na wejściu. Zatem można stosunkowo łatwo uzyskać drugie wejście liniowe.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic189226.html#918314
    Myślałem, aby dodać zamiast tych rezystorów potencjometr stereo. Czy powinien to być liniowy, czy logarytmiczny ?

Ponadto, chcę podłączyć subwoofer do tego zestawu. Próbowałem pod wyjście magnetofonowe, ale ono ma stałą głośność niezależnie od ustawienia gałki regulatora siły głosu. W którym miejscu mogę znaleźć sygnał audio o regulowanej głośności ? Na wejściu końcówki mocy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14501774
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Myślę że ten potencjometr zamiast rezystorów jest zbędny bo daje co prawda możliwość regulacji czułości wejścia, ale nie będziesz nim majdrował non stop bo od głośnosci masz centralną gałę :D Ale jezeli już to jestem za liniowym.Natomiast o podłączeniu suba to sam sobie odpowiedziałeś.Pozdrawiam.Tym bardziej pozdrawiem jak teraz zerknąłem , że mamy 2 dni różnicy od początku kont na elektrodzie :D
  • #3 14668071
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    Zrobione przy wolnej chwili :)

Potencjometry 200k liniowe rozwiązały problem.
    Przy okazji przerobiłem wejście gramofonowe na liniowe

Wyjście zależne od położenia gałki regulacji siły głosu - jak przy wyjściu słuchawkowym - rezystory 470ohm z wyjść głośnikowych. Wszystko działa.
REKLAMA