logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz UNITRA WSH-303 - Jeden kanał buczy bez względu na poziom głośności.

hobelik 05 Mar 2015 11:01 8997 44
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć i usunąć przyczynę buczenia, trzasków i stałego napięcia na jednym kanale wzmacniacza UNITRA WSH-303 niezależnie od ustawienia głośności?

Najpierw sprawdź końcówkę mocy tego kanału, bo duże napięcie stałe na wyjściu przy ściszonym potencjometrze oznacza usterkę w stopniu końcowym, a nie w samym regulatorze głośności [#14502417][#14502604][#14506466] W praktyce trzeba wylutować i sprawdzić tranzystory tego kanału, zwłaszcza T601–T605 / odpowiedniki w drugim kanale, oraz rezystory obok nich i rezystory emiterowe [#14502604] W tym wątku winny okazał się także źle wlutowany elektrolit C511, który spowodował dymienie rezystora R531; po poprawieniu polaryzacji i wymianie uszkodzonych BD139/BD140 wzmacniacz zaczął grać na obu kanałach [#14518364][#14518222][#14523104] Prąd spoczynkowy ustawiaj na około 20 mV mierzone na obu rezystorach emiterowych końcówki, co odpowiada mniej więcej 30 mA, a nie na 2 mV; napięcie na wyjściu powinno być bliskie zeru [#14540751][#14551851] Jeśli po naprawie zostanie lekki przydźwięk, warto jeszcze przejrzeć kondensatory filtrujące zasilania, ale mostka prostowniczego zwykle nie trzeba wymieniać [#14551926][#14572744]
REKLAMA
  • #1 14502085
    hobelik
    Poziom 11  
    Jak w temacie.
    Wygrzebany z czeluści (strych) nie włączany przez co najmniej 5 lat.
    Po podłączeniu jeden z kanałów gra normalnie, drugi buczy strzela trzaska nie ważne w jakiej pozycji jest poziom głośności.
    Czytam 3 dzień w internetach, szukam instrukcji serwisowej(schemat z elektrody już mam)... ale widzę, że sam się nie uporam z tematem.
    PS1.
    Wzmacniacz będę robił dla siebie więc po rozwiązaniu głównego problemu prosił bym o sugestie które kondensatory wymienić oraz wyczytałem,że warto wymienić rezystory na metalizowane.
    PS2.
    Wiem, po wymianie będzie trzeba ustawić napięcie spoczynkowe znalazłem potencjometry ale nie wiem w którym punkcie się takie napięcie mierzy i jakie ono ma być dla w/w wzmacniacza.

Wzmacniacz wygląda tak:
    Wzmacniacz UNITRA WSH-303 - Jeden kanał buczy bez względu na poziom głośności. Wzmacniacz UNITRA WSH-303 - Jeden kanał buczy bez względu na poziom głośności.
  • REKLAMA
  • #2 14502167
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Ps1.Nie wymieniaj kondensatorów bo te polskie były lepsze niż obecne chińskie.No może te w zasilaczu,ale po co?
    Ps2.Napięcie możesz zmierzyć między bazami tranzystorów koncowych ma byc 1.2 wolta
  • #3 14502269
    hobelik
    Poziom 11  
    Czyli to będzie między bazą bc148 a bc158 ?? Dobrze zrozumiałem schemat ?? A może ktoś już robił taki wzmacniacz i pamięta które to fizycznie tranzystory ?? Na zdjęciu??

Wracając do głównego wątku jakieś propozycje co sprawdzić co wymienić itd. itp. ??
    Edit: czyli mógł bym napięcie zmierzyć między nóżkami tych dużych żółtych 5W rezystorów tak najłatwiej i najszybciej ??
  • #4 14502417
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1093
    hobelik napisał:

PS1.
    które kondensatory wymienić

W zasilaczu.
    hobelik napisał:
    oraz wyczytałem,że warto wymienić rezystory na metalizowane.

Ale po co?
    hobelik napisał:
    PS2.
    Wiem, po wymianie będzie trzeba ustawić napięcie spoczynkowe znalazłem potencjometry ale nie wiem w którym punkcie się takie napięcie mierzy i jakie ono ma być dla w/w wzmacniacz

Po wymianie czego?
    Po naprawie końcówki mocy należy ustawić prąd spoczynkowy, można to zrobić pośrednio mierząc spadek napiecia na rezystorach emiterowych tranzystorow końcowych.
    Zanim zaczniesz cokolwiek wymieniac odłącz głośniki i zmierz napięcie jakie masz na wyjściu. Potencjometr glosnosci na zero. Powinno być w granicach zera. Sprawdź wszystkie tranzystory w tej końcówce która Ci nie gra.
  • #5 14502565
    hobelik
    Poziom 11  
    Wykonałem pomiary na wyjściach:
    Zły kanał:
    20V DC
    od 0 do 170V AC (skacze)
    Dobry kanał:
    161mV DC
    0,009V AC

Wykonałem również pomiar prądu spoczynkowego jak mi się wydaje
    na złym kanale 0V DC
    na dobrym kanale 2,2mV DC
    na zdjęciu zaznaczyłem miejsce pomiaru:

Tranzystory rozumię wszystki wylutować i po koleii sprawdzać czy jakieś sugestie który najpierw ??

Wymienić kondensatory i rezystory chciałem wymienić ponieważ widać że wzmacniacz był już naprawiany (różne elementy na kanałach) i myślałem że to ważne w wzmacniaczu aby elementy były jednakowe na obu kanałach. Koszt żaden a w którymś temacie wyczytałem że na tych prostych elementach Unitra oszczędzała.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14502604
    Adam-T
    Poziom 41  
    Sugestie? T 601 do 605 ( T 701 do 705) wylutować i sprawdzić. Rezystory koło nich też sprawdź. A i emiterowe tez sprawdź.
    Napięcie mierz tylko stałe (DC).
  • #7 14502976
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 165
    Wzmacniacz jak widać na pierwszej fotce był przerabiany - w oryginale tranzystory końcowe były lutowane bezposrednio do kołków przy tylnej krawędzi PCB. Napisz jakie obecnie sa tam tranzystory końcowe (te duże metalowe po dwa montowane na aluminiowym radiatorze). Oryginalne to komplementarne jakieś Telefunken a na schemacie są 2N6488/2N6491 (polecam te zacne tranzystorki bardziej niż przereklamowane BD911/912). Posiadam wersję eksportową DA4140 i jakoś nie mogę się zabrać za naprawę.
  • #8 14505100
    hobelik
    Poziom 11  
    @ml Wiesz może czemu ktoś mógł to modyfikować ?? I czy to mogło mieć pozytywny czy też negatywny wpływ na jakość dźwięku ??
    Odpowiadając na twoje pytanie
    2n3055 tungspan

tungsran bdx 18 7904
    Mogłem zrobić literówkę bo zamazane lekko napisy.

Wracając do głównego tematu:
    Zmierzyłem kondensatory te duże jeden ma na 100% zwarcie drugi nie wiem ... omomierz pokazuje 6,66MOhm nie wiem co to za diabelstwo :P Przy wymianie kondensatorów co dać ?? Najzwyklejszy 2200/50v czy może coś lepszego ?? 3300/50v ... ale wtedy obudowa snapin i nie wiem czy to zmieszczę ...

Rozumiem, ponieważ oryginalna elwa była wlutowana w 4 punktach to będę musiał porobić mostki ??
  • #9 14505313
    Adam-T
    Poziom 41  
    hobelik napisał:
    Wiesz może czemu ktoś mógł to modyfikować ?? I czy to mogło mieć pozytywny czy też negatywny wpływ na jakość dźwięku ??

Może przerabiajacy miał jakas wizję, może miał na stanie takie tranzystory i jeszcze kilka innych może. Jakość dźwięku możesz sam ocenić na tym sprawnym kanale.
    hobelik napisał:
    Zmierzyłem kondensatory te duże jeden ma na 100% zwarcie drugi nie wiem ... omomierz pokazuje 6,66MOhm nie wiem co to za diabelstwo :P Przy wymianie kondensatorów co dać ?? Najzwyklejszy 2200/50v czy może coś lepszego ?? 3300/50v ... ale wtedy obudowa snapin i nie wiem czy to zmieszczę ...

Sprawdź mostek prostowniczy tam gdzie kondensator miał zwarcie. Możesz dać większe jak je zmieścisz.
    Mierzyłeś tranzystory?
  • #10 14505587
    hobelik
    Poziom 11  
    1) Ok pomierzyłem wszystkie tranzystory na radiatorze i są sprawne.
    2) Wydaje mi się, że sprawdziłem mostek prostowniczy i jest sprawny.
    (mierzyłem tak :
    miernik na pomiar diód
    czerwony na minus czarny na zmienny i było przejście odwrotnie nie było
    czarny na plus czerwony na zmienny i było przejście odwrotnie nie było)

Z tego by wynikało, że uszkodzone tyły tylko kondensatory ?? Czy to możliwe ?? Jak mówiłem było słychać tylko buczenie trzaskanie itp.
  • #11 14505784
    Adam-T
    Poziom 41  
    hobelik napisał:

czerwony na minus czarny na zmienny i było przejście odwrotnie nie było

Obie nóżki przemiennego sprawdzałeś?
    hobelik napisał:
    Z tego by wynikało, że uszkodzone tyły tylko kondensatory ?? Czy to możliwe ?? Jak mówiłem było słychać tylko buczenie trzaskanie itp.

Wstaw nowe kondensatory, nie podłączaj głośników, włącz zasilanie i pomierz napięcia na zasilaniu i na wy głośnikowym. Jak będzie ok ustaw prąd spoczynkowy (30-40 mA), podłącz głośniki i sprawdź jak gra.
  • #12 14505917
    hobelik
    Poziom 11  
    @Adam-T
    Obie nóżki przemiennego i na obu buło przejście tylko w jedną.
  • #13 14506302
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Kondensator czy aby na pewno miał zwarcie? Gdyby miał, to by się upalił bezpiecznik, albo mostek prostowniczy.
  • #14 14506376
    hobelik
    Poziom 11  
    Wzmacniacz UNITRA WSH-303 - Jeden kanał buczy bez względu na poziom głośności. Wzmacniacz UNITRA WSH-303 - Jeden kanał buczy bez względu na poziom głośności.
    Mogę się mylić ale na jednym 0ohm na drugim 6,66Mohm Czyli chyba zwarcie?
    Wzmacniacz został w pracy poza tym nie ma nigdzie w okolicy takich kondensatorów więc lutowanie we wtorek będzie.
  • #15 14506405
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    To samo chciałem napisać. Skąd kolego wiesz, że ma zwarcie? Najpierw go rozładuj, potem zmierz.
    Napięcie stałe na wyjściu może świadczyć o uszkodzonych tranzystorach mocy (w jednej połówce sygnału).
  • REKLAMA
  • #16 14506466
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Najpierw go rozładuj, potem zmierz rezystancje, powinna rosnąć po podłączeniu miernika.

Skoro na zepsutym kanale prąd spoczynkowy wynosi 0A, a jest napięcie na wyjściu stałe, to oznaczałby że jeden tranzystor stopnia mocy jest przepalony, a drugi przebity.

Skoro masz w mierniku test diody, to sprawdź tranzystory miernikiem.

Dodano po 1 [minuty]:

Na złączu BC i BE powinno być około 0,6-0,7V spadku w jedną stronę, zależnie od pnp a npn. na złączu CE powinna być przerwa.
  • #17 14506961
    redelektron
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Litości. Serio nie wiesz skąd masz te 6,6MΩ? Zwróć uwagę na to jak trzymasz sondy miernika... Mierzysz rezystancję własnego ciała, które jest równolegle do kondensatora. Jak koledzy powyżej pisali najpierw go rozładuj (zewrzyj) a dopiero potem mierz ale bez dotykania palcami metalowych sond miernika. Co najwyżej jedną ręką można dotknąć.... Aha przy uruchomieniu polecam odpalać go na niższym napięciu np +/-12V. Dzięki temu jak coś będzie nie tak to nie popalisz odrazu połowy układu. A jak będzie ok to ruszy. Wzmacniacz dość uciążliwy przy naprawach i łatwy do spalenia w czasie użytkowania. Unikaj pracy bez głośników, majstrowania przy głośnikach w czasie pracy i zwarć bo zabezpieczenie nie zawsze się sprawdza. Mam za sobą remont swojego DA4140 (WSH-303) także wiem co mówię (piszę) :D .
  • #18 14515960
    johnkatowice
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak sytuacja po wymianie kondensatora? Pytam bo wcześniej pytał mnie Pan o diagnozę. Byczenie wskazywało by na kondensator ale trzaski mogły sugerować przedwzmacniacz, ale nie mówił Pan ze ma 20V na wyjściu to wskazuje na przepalony tranzystor w końcówce mocy , tak jak pisali przedmówcy. Jesli te 3055 sa sprawne to sprawdź te bd140 i 139.
  • #19 14516398
    hobelik
    Poziom 11  
    No więc wymieniłem wszystkie kondensatory na tym kanale(2200 wymienione na 4700). Wymieniłem 2xbd139 i bd140 (pomierzyłem jeszcze ich hFE miernikiem dwa miały około 130 jeden 30) spalony okazał się również rezystor którego nie było widać wcześniej bo był w otulinie (z pomiarów 42 Ohm)szedł od PCB do tej płytki na radiatorze potem bezpośrednio do bazy jednego z 2 bd139 (podejżewam że nie ma go na schemacie).
    Efekt ... mocne grzanie się 2n3055 i bdx 18 oraz dym z rezystora R521 lub R531 100Ohm.
    Podejrzewam, że źle zrobiłem mostki wymieniając oryginalne ELWY
    Co zrobiłem nie tak ??

Edit:
    Wzmacniacz nie był przerabiany. Po prostu tej płytki nie ma na schemacie. Czytam na forach szukając podobnego problemy niestety wzmacniacz dość rzadki.
    Rezystor przestaje dymić po wyjęciu mostka prostowniczego ale mierzyłem go kolejny raz i wygląda na sprawny wylutowałem ten z drugiego kanału i wyniki podobne.
    Buczenie ustało było lekkie zwarcie z radiatorem wymnieniłem wszystkie podkładki pod tranzystorami na nowe i nie buczy ... ale dymi się z rezystora aż miło.
  • #20 14518073
    johnkatowice
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czyli dalej jest padniemy któryś tranzystor skoro opór dymi lub gdzieś jest zwarcie.
  • #21 14518222
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ten Twój rezystor to wg, schematu 100Ω i zasila praktycznie wejscie końcówki mocy, notabene banalnie prostej do naprawy bo potrzeba z 2 godzin na ta naprawę, ale nic to.Ten rezystor zasila t507 bd 140 i t503 bc147 no ale winowajćą może być c513 220µ/40 . Powyjęci u mostka to pewnie że przestanie się kopcić po w ten sposób wyłączasz całe zasilanie.Tak naprawde to tam jest wiecej rozkręcania niż naprawiania.Której płytki nie ma na schemacie?Chodzi ci o te 2 płytki po prawej stronie zdjęcia? Bo jesli to prawda to centralnie na schemacie masz wydzielony linią przerywaną prostokąt, który to łączy sie z płytą główną 7 przewodami i tyle odchodzi od tych płytek na Twoim zdjęciu.Taczęsc zawiera 5 tranzystorów , które są przykręcone do radiatora.Naprawdę nie wiem w czym jest kłopot?
  • #22 14518364
    Adam-T
    Poziom 41  
    zdanek15 napisał:
    winowajćą może być c513 220µ/40

Jak dobrze widzę na zdjęciach to jednak chodzi o rezystor R531i winowajcą jest kondensator C511 który jest wlutowany odwrotnie.
    Zanim został wymieniony ten kondensator ten rezystor nie był przypalony - pierwszy post pierwsze zdjęcie.
    johnkatowice napisał:
    Czyli dalej jest padniemy któryś tranzystor skoro opór dymi lub gdzieś jest zwarcie.

Nie koniecznie ale i nie wykluczone. Tutaj problemem jest źle wlutowany kondensator(y).
  • #23 14518428
    zdanek15
    Poziom 26  
    To w takim razie skoro się kopci od strony (-) to mój poprzedni post jest psu na budę :D Ale swoją drogą, to mam wrażenie że nasz kolega niezbyt dużo miał wspólnego z unitrą, bo jak tak dalej pójdzie to nie będzie do czego lutowac bo poodpadają sciezki. :cry:
  • #24 14518454
    hobelik
    Poziom 11  
    Tak teraz widzę, że jest odwrotnie. @Adam-T kolejny raz w tym temacie mi pomagasz ale nie da się nacisnąć drugi raz pomógł ;-)

Jutro znowu samego rana to poprawie.
    Dzięki raz jeszcze.

@zdanek15
    Powiedział bym że nic z Unitrą nie mam wspólnego. Wzmacniacz naprawiam dla siebie i to pierwszy wzmacniacz jaki naprawiam.
    Za to wymieniłem setki kondensatorów na płytach głównych i nie wiem jakim cudem popełniłem taki błąd.
  • #25 14518477
    zdanek15
    Poziom 26  
    Adam-T napisał:
    zdanek15 napisał:
    winowajćą może być c513 220µ/40

Jak dobrze widzę na zdjęciach to jednak chodzi o rezystor R531i winowajcą jest kondensator C511 który jest wlutowany odwrotnie.
    Zanim został wymieniony ten kondensator ten rezystor nie był przypalony - pierwszy post pierwsze zdjęcie.
    johnkatowice napisał:

Nie koniecznie ale i nie wykluczone. Tutaj problemem jest źle wlutowany kondensator(y).

No faktycznie na pierwszym poście specjalnie nie wiadomo w którą stronę powinien być ów kondensator wlutowany, bo zdjęcie jest od góry, natomiast po analizie ze schematem, oczywiście że jest wlutowany odwrotnie.OJtam ojtam nie pierwszy i nie ostatni błąd. Ile ja ich popełniłem..........
  • REKLAMA
  • #26 14519231
    hobelik
    Poziom 11  
    No więc kanał chyba działa
    dodatkowo musiałem wymienić jeszcze parę bd139 i 140 tych nie na radiatorze,
    ustawiłem napięcie spoczynkowe 20mv (na dobrym było 23 ale wyczytałem, że ktoś wyczytał w serwisówce.... no podobno ma być 20mv)
    Postanowiłem takie samo napięcie ustawić na sprawnym kanale ale potencjometr nie reagował na wychył więc zacząłem nim ruszać żeby "chwycił styk" oczywiście podczas ruszania zrobiłem zwarcie między nim a kolektorem 2N3055.
    Teraz napięcie spoczynkowe na "sprawnym kanale" wynosi około 300mv ten tranzystor chyba się wzbudza czy coś bo właśnie oparzył mnie w palec :D
    Co zepsułem ??
  • #27 14519925
    Adam-T
    Poziom 41  
    Sprawdź wszystkie tranzystory nie na pcb plus bd 139/140 na początek.
  • #28 14523104
    hobelik
    Poziom 11  
    Uszkodzony był BD140 ten na radiatorze. Ponieważ i tak wylutowałem wszystkie BD139/140 wymieniłem na nowe. Wymieniłem potencjometry do regulacji napięcia spoczynkowego. Napięcie ustawione. Dziś wieczorem o postaram się podpiąć pod kolumny mam tylko 4Ohm ale myślę że grając lekko nic się nie stanie. Docelowo będę robił jakieś kolumny DIY. No nic trzymam kciuki żeby zagrał wieczorem.

EDIT:
    Wzmacniacz chyba działa :D W sensie gra na obu kanałach równo słychać. Jednak po podłączeniu głośników i wyciszeniu na max słychać tak hmmmm buczenie ?? brzęczenie ?? Jak cichutko puszczę muzykę też jeszcze to słychać dopiero potem przestaje to być zauważalne.
    Czy nie powinno być idealnie cicho przy ściszeniu na max ??
    I czy normalne jest "stuknięcie" kolumnami przy włączaniu wzmacniacza nawet gdy jest wyciszony na max ??
    Proszę o odpowiedź jeżeli tak ma być to ok jakoś z tym będę żył :D
  • #29 14527655
    Adam-T
    Poziom 41  
    hobelik napisał:
    Czy nie powinno być idealnie cicho przy ściszeniu na max ??

Powinno być cicho.
    hobelik napisał:
    I czy normalne jest "stuknięcie" kolumnami przy włączaniu wzmacniacza nawet gdy jest wyciszony na max ??

To jest normalne.
  • #30 14528425
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Wychodzi na to, że masz tętnienia w zasilaniu. Rozumiem, że masz to na obu kanałach? Zmieniałeś te kondensatory w zasilaczu, czy puszczasz na starych? Diody w mostku wszystkie dobre? Dodatkowe elektrolity w zasilaniu końcówki dobre (typu C511, 513 i odpowiednik 512,514 drugiego kanału)?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz UNITRA WSH-303, po długim okresie nieużywania, wykazuje problemy z jednym kanałem, który buczy i trzaska niezależnie od poziomu głośności. Użytkownik poszukiwał instrukcji serwisowej oraz wskazówek dotyczących wymiany kondensatorów i ustawienia napięcia spoczynkowego. W trakcie dyskusji zasugerowano, aby najpierw sprawdzić tranzystory końcowe oraz rezystory emiterowe, a także zmierzyć napięcia na wyjściu. Po wymianie kondensatorów i tranzystorów, wzmacniacz zaczął działać, jednak nadal występowało delikatne buczenie, co może być spowodowane tętnieniami w zasilaniu. Użytkownik planuje dalsze prace nad poprawą jakości dźwięku.
REKLAMA