logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zostać elektrykiem w wieku 26 lat? Kursy, technikum, doświadczenie

maks26 05 Mar 2015 14:12 1986 7
  • #1 14502609
    maks26
    Poziom 2  
    Witam kolegów!

Miałbym do Was ogromną prośbę o poradę.
    Mam 26 lat, Po ukończeniu szkoły średniej (ekonomicznej) pracowałem dorywczo na budowie. Miałem również do czynienia z elektryką- pracowałem kilka razy ze znajomym, który jest elektrykiem. Były to tzw fuchy (jak miał nadmiar pracy to mnie zabierał). Osadzałem peszle, puszki, przeciągałem kable, podłączałem kable w puszkach oraz biały montaż. Wiem również, na czym polega podłączanie mało skomplikowanej rozdzielnicy. Zdaję sobie sprawę, że to jest kropla w morzu tego co musi wiedzieć elektryk. Widzę sens w tym zawodzie i dlatego chciałbym dalej coś robić w tym kierunku. W przyszłości chciałbym wyjechać za granicę, lub założyć własną działalność w Polsce. I TU MOJA OGROMNA PROŚBA DO WAS... MIANOWICIE OD CZEGO ZACZĄĆ??? Na początek myślałem, żeby iść na kurs sep, zdać egzamin i dostać się do jakieś firmy do pracy, aby zdobyć udokumentowane doświadczenie. Myślałem również o ukończeniu zaocznie technikum elektrycznego w Krakowie.
    Bardzo chciałbym poznać Wasze zdanie.
    Pozdrawiam!
  • #2 14502730
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14502848
    Dargeo
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Dobry kurs SEP jest w stanie trochę pomóc ale nie zastąpi doświadczenia na budowie i osobistej smykałki dla tego typu zainteresowań. Z tego co się orientuję to nie widzę sensu na kończenie technikum w tym zawodzie skoro masz i tak średnie wykształcenie. Lepiej ten czas poświęcić na czytanie książek o tematyce elektrycznej. Elektryka w dniu dzisiejszym to także automatyka o czym też musisz pamiętać. Pomyśl o pomiarach i dozorze przy okazji SEP.
  • #4 14506978
    advent_child
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Przyjęcie się do pracy jako elektryk, pomocnik elektryka, automatyk utrzymania ruchu, mechatronik jest wg. mnie najlepszym wyjściem. Dodatkowo jak przy każdym projekcie będziesz się interesował co i jak, a nie tylko zwykły fizyczny montaż, będziesz czytał o tym w internecie czy w książkach to będzie to czysty progres :) Tylko, że może być problem ze znalezieniem takiej pracy bez SEP.
  • #5 14512575
    maks26
    Poziom 2  
    No również myślę że SEP to podstawa:) Książki już zakupione, więc teraz czas na przygotowania:)
  • #6 14514492
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    maks26 napisał:
    Książki już zakupione

Tak z ciekawości, mógłbyś podać literaturę?
  • #7 14515860
    maks26
    Poziom 2  
    Pewnie:)
    Nowość 2014 - Egzamin kwalifikacyjny elektryka w pytaniach i odpowiedziach Władysław Orlik
    Badania i pomiary elektroenergetyczne dla praktyków Władysław Orlik
    Monter instalacji elektrycznych Władysław Orlik
    Zamierzam jeszcze zakupić:
    Instalacje elektryczne Markiewicz Henryk

Podstawową książką przygotowującą do egzaminu E i D jest ta pierwsza, do P druga. Pozostałe dwie to opcja dodatkowa:)
  • #8 14516736
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Dzięki, no to chyba sobie zrobię uprawnienia, tak dla sportu :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby zostać elektrykiem w wieku 26 lat, warto rozpocząć od zdobycia uprawnień SEP, co jest kluczowe dla pracy w branży. Użytkownicy sugerują, że doświadczenie na budowie oraz samodzielne kształcenie się poprzez literaturę elektryczną są równie ważne. Ukończenie technikum elektrycznego nie jest konieczne, jeśli już posiada się średnie wykształcenie. Wskazówki obejmują również poszukiwanie pracy jako pomocnik elektryka lub w pokrewnych dziedzinach, takich jak automatyka czy mechatronika. Rekomendowane książki do nauki to m.in. "Egzamin kwalifikacyjny elektryka w pytaniach i odpowiedziach" oraz "Badania i pomiary elektroenergetyczne dla praktyków" autorstwa Władysława Orlika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA