logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Delonghi ESAM 3000 - ekspres nie podaje wody, działa tylko para

kivlow14 05 Mar 2015 19:52 8151 5
REKLAMA
  • #1 14503647
    kivlow14
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam.
    Przeszukałem całą elektrodę i nie znalazłem rozwiązania problemu tak więc zamieszam nowy temat :>.
    Problem jest następujący:
    Włączam expres i po chwili zapala się lampka na stałe zbiornika wody.
    Expres włączam w tryb testowy i sprawdzam pompę - przycisk para pompa buczy nie podaje wody (winda na górze). Odkręcam parę woda zaczyna lecieć przez element spieniający.
    Tak więc expres wyczyszczony reset zrobiony.

Nie mam pomysłu co jest nie tak - pożyczyłem pompę od brata (też ma esama 3000) i na jego to samo na parze woda leci normalnie nie chce zaskoczyć :<

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14503833
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Czujka poziomu wody lub sam zbiornik na wodę sprawne? Zbiornik ma pływak z magnesem, czasem się zawiesza lub magnes traci własności magnetyczne. Czujka poziomu wody musi reagować na magnes.
  • REKLAMA
  • #3 14503859
    kivlow14
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką reakcję :>
    Niestety zbiornik i magnes jest ok (jak wyjmę zbiornik to od razu wyświetla brak) sprawdzone na innym zbiorniku z działającego expresu.
  • REKLAMA
  • #4 14506442
    kivlow14
    Poziom 10  
    Witam ponownie :>

Problem został zlokalizowany rozebrałem expres na części pierwsze i okazało się iż w bloku zaparzacza jest taki mały grzybek silikonowy tzw. wentyl bojlera - małe około 0,5cm.
    No i urwała się mu główka i zatkała przepływ z grzałki.

w north.pl kupiłem za 6zł poskładałem i expres śmiga aż miło.

Użytkowników esama 3000 zachęcam do rozkręcenia sprzętu (warto robić zdjęcia co chwilę żeby później bez problemu złożyć) gruntownego czyszczenia i smarowania - na pewno okaże się że coś warto wymienić (uszkodzone, zużyte uszczelki). po tym zabiegu mój expres działa jak wyjęty nowy prosto z pudełka no i kawa znowu smakuję wybornie. Standardowe czyszczenie jednak nie usuwa wszystkiego co się w expresie zbiera :>

Pozdrawiam.
    temat do zamknięcia.
  • REKLAMA
  • #5 14516411
    kivlow14
    Poziom 10  
    Witam,
    Pojawił się jeszcze jeden problem.
    W ekspresie zawsze po wykonaniu kawy zaczyna mrugać dioda od braku wody. Zgodnie z instrukcją odpuszczam troszkę wody przez spieniacz i jest ok(pokrętło pary na 1 i zaraz na 0 i jest ok).
    Co można zrobić żeby wyeliminować problem.

oraz

Czy istnieje możliwość zwiększenia ilości wody na szklankę - przy pokrętle ustawionym na max leje się maksymalnie coś koło 50-80ml. To samo przy dwóch kawach leci max 50-80ml na jedną.
    (czy może być to spowodowane złym ustawieniem pokrętła od ilości wody podczas składania przedniej obudowy ??)
  • #6 20310336
    kivlow14
    Poziom 10  
    Sprzęt się wyeksploatował i poszedł na złom
REKLAMA