logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o poradę w sprawie pracy

automatyk_slask 05 Mar 2015 21:26 837 4
  • #1 14504142
    automatyk_slask
    Poziom 2  
    Witam forumowiczów,

mam problem. 2 lata temu skończyłem Automatykę na Polibudzie. Pracowałem jako asystent projektanta w Biurze Projektowym, ale mało się działo i postanowiłem się przenieść do firmy, która obiecywała dużo więcej ciekawych projektów, szersze spektrum możliwości i zakres prac, szkolenia itp. Okazało się to bujdą, przez rok nic się nie rozwinąłem, zero szkoleń, praca jak dla studenta - nic się nie nauczyłem. Gdy poszedłem upomnieć się o obiecane rzeczy "popadłem w niełaskę" u dyrektora - od tego czasu moja sytuacja jeszcze się pogorszyła. A jeszcze pół roku temu zwolnił się szef biura, więc dyrektor uznał, że rozwiązuje biuro projektowe a mnie przeniesie gdzieś do pomiarów.

Czas zatem zmieniać pracę, ale w ciągu 2.5 roku byłby to już mój trzeci pracodawca. Co bym chciał robić w nowej pracy, albo czego też nie, co mnie interesuje:

- praca na 8h, ze sporadycznymi wyjazdami (tydzień w miesiącu jest ok, ale nie że codziennie jestem po 12h w pracy), że dzisiaj Sandomierz, jutro Częstochowa, a pojutrze na 3 dni Gdańsk,
    - raczej poszedłbym w kierunku wymyślania algorytmów, projektowania niż w programowanie PLC (choć podstawy dobre mam) - choć SCADą bym nie pogardził, ale tak jak mówiłem, nie chciałbym znikać na często i długo
    - pisanie programów przez 8h w c/C++ czy innych Matlabach mnie nie interesuje (ale autocad czy eplan (po lekkim przeszkoleniu), jak najbardziej może być).
    - praca, która mnie rozwinie jako inżyniera, pozwoli być mistrzem w swoim fachu i będę miał ludzi, którzy mi pomogą,
    - praca na tyle uniwersalna i pożądana, że w przyszłości nie będę się musiał bać o bycie bezrobotnym, ale zarazem też na tyle specjalistyczna, żeby po latach praktyki móc być specjalistą, a nie tylko "jednym z wielu"
    - znam języki obce (niemiecki i angielski),

Jak przygotować się do zmiany pracy? Tzn. może byście polecili jakieś przykłady projektów, które mogę sam zrobić, nauczyć się wiele żeby móc dobrze i rzetelnie przygotować się do nowej rozmowy kwalifikacyjnej. Nie chcę znowu zaczynać od najniższych stawek.

Z moich hobby: potrafię programować (i to całkiem nieźle) w HTML, CSS, JS, troszkę PHP i parę moich aplikacji w sklepach Google czy AppStore jest, nawet dobrze sobie radzą, ale jednak jest to moje hobby, choć zarobkowe.
    Potrafię co nieco m.in. Arduino programować, ogólnie temat IoT nie jest mi obcy.
    Ale - jak wspominałem - programowanie przez 8h nie bardzo mnie interesuje.

Jakie firmy byście mi polecili? Jakie rady, jak dalej pokierować swoją karierą zawodową? Chodziłoby mi o okolice Katowic.

Proszę sprawę potraktować poważnie.
  • #2 14504577
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    pracuj.pl/praca/software-engineer-katowice,oferta,3792881

Przecież to praca dla developera apek mobilnych a tu piszesz że:
    pisanie programów przez 8h w c/C++ czy innych Matlabach mnie nie interesuje (ale autocad czy eplan (po lekkim przeszkoleniu), jak najbardziej może być).
  • #3 14504638
    automatyk_slask
    Poziom 2  
    Wpisałem "automatyk" w pracuj.pl i wyskoczyła oferta.

Dalej podtrzymuję, że szukam czegoś jako projektant.

Tamtą ofertę dałem bo i tak jest dużo lepsza i bardziej rozwijająca od tego, co teraz robię i co mam robić. A PhoneGapa, Angular też znam (tak właśnie tworzę appki) więc firma z branży i to co umiem, ale nie do końca siebie w tym widzę.

Proszę o porady.
  • #4 14504776
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    automatyk_slask napisał:
    wpisałem "automatyk" w pracuj.pl i wyskoczyła oferta.

Dalej podtrzymuję, że szukam czegoś jako projektant.

Tamtą ofertę dałem bo i tak jest dużo lepsza i bardziej rozwiająca od tego, co teraz robię i co mam robić. A PhoneGapa, Angular też znam (tak właśnie tworzę appki) więc firma z branży i to co umiem, ale nie do końca siebie w tym widzę.

Prosze o porady.

Dobrze że szukasz pracy w której mógł byś się wykazać i rozwijać, ale raczej nnie licz na to że pracodawcy ci w tym pomogą i ułatwią.
    Pomyśl o zdobyciu doświadczenia praktycznego w interesujacych cię i zazębiającymi sie z nimi ą kierunkach, a później, po kilku -kilkunasu latach, firmy same bedą cie szukać. :-)
    Mi zajęło to prawie 20 lat mozolnej pracy w różnych dziedzinach, a teraz kllienci czakają po kilka-kilkanascie mieś. w kolejce. :-)
    Wiedzą że dobrze kieruję projektami i robotami, znam wiele nietypowych rozwiązań i znajduję nowe, obniżam koszty robót i robota jest wysokiej jakości w stosunku do ceny.
    Wielu klientów czeka na mnie głównie przez to że potrafię obniżyć koszty nawet o 60-70%, co jest w dzisiejszych czasach prawie niemożliwe bez obniżania zarobków pracowników i utrzymanniu jakości materiałowych i wykonania.
  • #5 14505048
    automatyk_slask
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź.
    No właśnie czegos podobnego szukam, nie chcę zamykać się w jednej dziedzinie, tylko mieć szersze spekturm możliwości. Coś takiego już po części znalazłem, bo widzę, że sa firmy szukające inżynierów z umiejętnościami programowania urządzeń mobilnych.

No ale pytanie jest takie: Jakie projekty uznałbyś za zazębiające się? Gdy jako kierownik robót miałbyś CV osoby takiej jak ja, to jakie chciałbyś zobaczyć w nim projekty? Mówię o sytuacji, w której samemu trzeba te projekty robic po godzinach, samemu za nie płacić, bo obecny pracodawca mi nic nie zapewni. Na wszelkie moje pomysły słyszę "nie da się", "sytuacja jest dynamiczna, teraz nie, ale może w przyszłości".
REKLAMA