logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 1.9dci 2001 - Głośne terkotanie skrzyni, olej z Opla, co robić?

CommonRail 05 Mar 2015 22:01 1857 8
REKLAMA
  • #1 14504330
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Witam. Jako, że zyskałem miano magika od tych laweciar, to prawie wszytskie z okolicy zjeżdżają do mnie.
    Dostałem Lagunę 1,9 120 koni, f9q do przekładki z anglika. Pomijając szczegóły, zaniepokoiły mnie odgłosy ze skrzyni. Słychać dość głośne terkotanie, ustępujące po wciśnięciu sprzęgła. Łożysko wyciskowe wykluczone, dwumas też. Zlałem olej ze skrzyni. Olej o konsystencji ropy. W bagażniku była butelka, jakiś olej do skrzyń biegów do opla, do manuali. Auto jeździło tak podobno w UK 2 miesiące i dojechało do Polski na kołach. Dźwięk trochę cichnie podczas jazdy, ale słychać go w korku na 1 biegu. Wymiana skrzyni z powodu kosztów nie bardzo wchodzi w grę, właściciel wolałby to jakoś taniej rozwiązać. Kupić dedykowany tranself 75w80 i zalać, czy szkoda zachodu? Nie powinno chyba jej aż tak zmasakrować rzadszym olejem.
  • REKLAMA
  • #2 14504359
    panam
    Poziom 29  
    Ocena: 420
    to jest dedykowany olej do tej skrzyni
  • REKLAMA
  • #3 14504388
    CommonRail
    Poziom 27  
    To wiem, pytanie, czy zmiana na dedykowany pomoże?
    Na tym co ma teraz wlane zrobiła podobno 8 tysięcy.
  • REKLAMA
  • #4 14504524
    panam
    Poziom 29  
    nalej dodatek i po spawie jak właściciel nie chce iwestować. Na 1 biegu słuchać hałas bo ktoś jeździł w kirkach i zabił skrzynie , bez wymiany na dłuższy czas nie da rady. Jest dodatek ale nie pamiętam nazwy, gęsty jak miód.
  • #5 14504552
    CommonRail
    Poziom 27  
    Szkoda skrzyni, ale cóż. Najlepsze, że olej był wymieniony przy wymianie rozwalonej osłony przegubu przy skrzyni. Auto na 10 lat i udokumentowany przebieg 37tys mil. W bagażniku jeszcze folia.
  • REKLAMA
  • #6 14504768
    panam
    Poziom 29  
    CommonRail napisał:
    rozwalonej osłony przegubu przy skrzyni
    wtedy wylewa się cały olej i po skrzyni
  • #7 14504827
    CommonRail
    Poziom 27  
    Byla wymieniana bo stara pekla i olej sie saczyl. Nie bylo wiadomo jaki olej to wlali ten. I widoczne przez to skrzynia padla.
  • #8 14504918
    k1987
    Poziom 11  
    skrzynia pk6? Lozyska padaja. Olej tylko elf
  • #9 14712168
    CommonRail
    Poziom 27  
    Lalka znów wróciła, waliła jak dobry skoczek do betonu. Niestety, to nie olej, rozpadł się dwumas. Włożone sztywne koło z traffica i nastała cisza. Dzieki, zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z głośnym terkotaniem skrzyni biegów w Renault Laguna 1.9 dCi z 2001 roku, które ustępuje po wciśnięciu sprzęgła. Po wymianie oleju, który miał konsystencję ropy, zauważono, że w bagażniku znajdował się olej do skrzyń biegów Opla. Użytkownik zastanawia się, czy wymiana na dedykowany olej Tranself 75W80 przyniesie poprawę, czy też lepiej zastosować dodatek do oleju. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym dodanie gęstego dodatku do oleju, jednak niektórzy użytkownicy wskazują na możliwość uszkodzenia skrzyni biegów. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji informuje, że problemem okazał się rozpad dwumasowego koła zamachowego, co zostało naprawione przez zastosowanie sztywnego koła z modelu Trafic.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA