logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 WHE0 - zapala i gaśnie przy podgrzewaniu wody użytkowej

kuba2009 08 Mar 2015 23:19 4611 6
  • #1 14513078
    kuba2009
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,

Piec przy podgrzewaniu wody w cwu zapala i gaśnie,
    ale może więcej szczegółów:
    Parametr S3 - Maksymalna temperatura wody w kotle dla ogrzewania wody pitnej, ustawiony jest na 73 stopnie
    Parametr S5 - Podgrzew wody pitnej, ustawiony na 2 (Regulacja temperatury wody
    w podgrzewaczu)

A więc tak, w momencie korzystania z ciepłej wody piec ładnie ją podgrzewa( działa nieprzerwanie), w momencie gdy kończymy z niej korzystać piec oczywiście grzeje dalej by uzyskać temperaturę zadaną tj 50 stopni - przy ok 45 stopniach w bojlerze zostaje przekroczony próg temperatury wody w kotle dla ogrzewania wody pitnej ( 75 stopni) i kocioł zostaje wyłączony po ok 2 sekundach temperatura spada i znów odpala, później gaśnie i tak w kółko póki nie osiągnie temperatury 50 stopni w bojlerze

próbowałem zwiększać temperaturę wody w kotle dla ogrzewania wody pitniej do 78 stopni - było troszkę lepiej ale i tak znów włączał się i wyłączał.

pojemność wymiennika ciepła w bojlerze 2.8L - bojler 80L

zaznaczam iż nie jestem ekspertem, ale eksperci oglądali już kocioł (ok 4 fachowców) jeden twierdził że do wymiany płyta główna, reszta że nie wiedzą o co chodzi, a ostatni kazał wymienić bojler bo był kamień na wymienniku.
    Bojler oczywiście został wymieniony co sprawy nie załatwiło (ale fakt faktem był mocno za kamieniony )

Oczywiście biorąc się za to przestudiowałem wszystkie z możliwych instrukcji do tego pieca, nie chcę na własną rękę przeprowadzać napraw, po prostu może ktoś miał styczność z taką sytuacją i pomoże, naprowadzi - a ja naprowadzę fachowca ;-)

bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc pozdrawiam ;-)
  • #2 14513605
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14514215
    kuba2009
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo za szybką i rzeczową odpowiedź,
    Bojler to Galmet neptun kombi 80L - moc wężownicy 16kW
    Kocioł ma już 10lat, był serwisowany przez autoryzowany serwis, ostatnio czyszczona wężownica (powierzchownie)
    wcześniej były tego typu przypadki (4 lata temu - serwis sobie z tym poradził i było wszystko ok )
    Bojler jest nowy ma zaledwie tydzień
    Czujnik c.w.u jest sprawny - przynajmniej wg serwisu

Viessmann Vitopend 100 WHE0 - zapala i gaśnie przy podgrzewaniu wody użytkowej Viessmann Vitopend 100 WHE0 - zapala i gaśnie przy podgrzewaniu wody użytkowej
  • #4 14514503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14514629
    kuba2009
    Poziom 11  
    Te zakręty też mi się nie podobały, wg. fachowca tylko takie podłączenie wchodziło w grę ponieważ nowy bojler miał całkiem inaczej rozmieszczone przyłącza.
    Fachowiec twierdził że to się samo odpowietrzy, ale po chwili odpowietrzał to przez poluzowanie przyłączy na bojlerze. Zasobnik jest troszeczkę wyżej niż kocioł.
    Średnica rurki pomiędzy to fi 22
    Pompa cyrkulacji działa.
    Naczynie przeponowe przy cyrkulacji zostało zamontowane ze względu na to że zdarzały się przypadki kiedy z przyłączy pompy ciekła woda - po zamontowaniu naczynia problem zniknął.
  • #6 14514683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14514888
    kuba2009
    Poziom 11  
    W takim razie, w jaki sposób mogę to odpowietrzyć?
    Zgadza się nie ma zaworu, zresztą filtr nie był nigdy czyszczony. Tak mi się wydawało że pompa jest źle (wcześniej była poziomo - przy starym bojlerze) ale fachowiec tłumaczył właśnie że będzie miała dłuższy żywot a nie krótszy.
    Już właśnie nie pamiętam gdzie ciekło, być może przy tym zaworze bezpieczeństwa c.w.u
    Mam również obawy że uszkodzony jest zawór ( wentyl ) na naczyniu zamontowanym w piecu. Ciśnienie strasznie spada - po dolaniu wody i wzroście ciśnienia do 1,5 bar na drugi dzień przy tej samej pracy spada do 0,9 bar
    Dziękuję bardzo za zainteresowanie ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Viessmann Vitopend 100 WHE0, który przy podgrzewaniu wody użytkowej zapala się i gaśnie. Ustawienia parametrów S3 i S5 są na poziomie 73°C i 2, co powoduje, że piec działa nieprzerwanie podczas korzystania z ciepłej wody, ale po osiągnięciu 45°C w bojlerze, kocioł wyłącza się z powodu przekroczenia progu temperatury. Użytkownik próbował zwiększyć temperaturę wody w kotle do 78°C, co przyniosło niewielką poprawę. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak niewłaściwe parametry wężownicy, zanieczyszczenia w kotle, a także problemy z odpowietrzeniem i średnicą rur. Użytkownik posiada nowy bojler Galmet Neptun Kombi 80L z mocą wężownicy 16kW, a kocioł ma 10 lat i był serwisowany. Wskazano również na możliwe problemy z ciśnieniem w układzie c.w.u. oraz potrzebę czyszczenia filtra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA