Cześć,
Pierw podam specyfikację:
-phenom II 545
-asus crosshair 3
-antec sg-650
-gtx 470
-ramy 2x2 goodram + 2x2 noname ddr3
Opis problemu:
Wymieniałem dziś 2 razy chłodzenie: Freezer 7 pro gdzieś jakby pastę zgubił, więc go zdjąłem, założyłem box'a lecz po kilku godzinach pracy zdenerwowało mnie buczenie. Wyłączyłem kompa, wyjąłem procka, odczuliłem go "IPĄ", nałożyłem ziarno grochu i założyłem freezera. Nic nie dotykałem, płyty nie wyciągałem. Po odpaleniu kompa !ZONK! 2 krótkie piknięcia. Brak obrazu i na lcd posterze po init romie mam komunikat CMOS ERR. Wyjąłem bateryjke na 5 minut, starałem przyciskiem bios resetować i nic.
Dalsze diagnozy:
-podpiąłem athlona II i problem ten sam
-podpiąłem starego gtx'a 275 problem dalej
-żonglerka pamięciami - problem dalej
Gdzie szukać przyczyny?
Wyjąć baterię na dłużej?
Problem z socketem?
Dodam jeszcze iż przed wyjęciem procesora, phenom działał w trybie ACC (aktywne 4 rdzenie) oraz był na lekkim OC
Pierw podam specyfikację:
-phenom II 545
-asus crosshair 3
-antec sg-650
-gtx 470
-ramy 2x2 goodram + 2x2 noname ddr3
Opis problemu:
Wymieniałem dziś 2 razy chłodzenie: Freezer 7 pro gdzieś jakby pastę zgubił, więc go zdjąłem, założyłem box'a lecz po kilku godzinach pracy zdenerwowało mnie buczenie. Wyłączyłem kompa, wyjąłem procka, odczuliłem go "IPĄ", nałożyłem ziarno grochu i założyłem freezera. Nic nie dotykałem, płyty nie wyciągałem. Po odpaleniu kompa !ZONK! 2 krótkie piknięcia. Brak obrazu i na lcd posterze po init romie mam komunikat CMOS ERR. Wyjąłem bateryjke na 5 minut, starałem przyciskiem bios resetować i nic.
Dalsze diagnozy:
-podpiąłem athlona II i problem ten sam
-podpiąłem starego gtx'a 275 problem dalej
-żonglerka pamięciami - problem dalej
Gdzie szukać przyczyny?
Wyjąć baterię na dłużej?
Problem z socketem?
Dodam jeszcze iż przed wyjęciem procesora, phenom działał w trybie ACC (aktywne 4 rdzenie) oraz był na lekkim OC