logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Crosshair 3 - Brak obrazu, CMOS Error po wymianie chłodzenia, 2 krótkie piknięcia

Specu90 10 Mar 2015 21:00 1362 12
  • #1 14518291
    Specu90
    Poziom 9  
    Cześć,
    Pierw podam specyfikację:
    -phenom II 545
    -asus crosshair 3
    -antec sg-650
    -gtx 470
    -ramy 2x2 goodram + 2x2 noname ddr3
    Opis problemu:
    Wymieniałem dziś 2 razy chłodzenie: Freezer 7 pro gdzieś jakby pastę zgubił, więc go zdjąłem, założyłem box'a lecz po kilku godzinach pracy zdenerwowało mnie buczenie. Wyłączyłem kompa, wyjąłem procka, odczuliłem go "IPĄ", nałożyłem ziarno grochu i założyłem freezera. Nic nie dotykałem, płyty nie wyciągałem. Po odpaleniu kompa !ZONK! 2 krótkie piknięcia. Brak obrazu i na lcd posterze po init romie mam komunikat CMOS ERR. Wyjąłem bateryjke na 5 minut, starałem przyciskiem bios resetować i nic.

Dalsze diagnozy:
    -podpiąłem athlona II i problem ten sam
    -podpiąłem starego gtx'a 275 problem dalej
    -żonglerka pamięciami - problem dalej

Gdzie szukać przyczyny?
    Wyjąć baterię na dłużej?
    Problem z socketem?

Dodam jeszcze iż przed wyjęciem procesora, phenom działał w trybie ACC (aktywne 4 rdzenie) oraz był na lekkim OC
  • #2 14518309
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    Sprawdź czy nie uszkodziłeś przypadkiem pinów w sockecie procesora, może się tak zdarzyć przy wymianie chłodzenia. Zdemontuj chłodzenie, wyjmij procesor i sprawdź.
  • #3 14518329
    Specu90
    Poziom 9  
    Patrzyłem na socket, i jest w niektórych dziurkach kropeczki arctica... może być to przyczyna?
  • #4 14518340
    rtj71
    Spec od komputerów
    Specu90 napisał:
    Patrzyłem na socket, i jest w niektórych dziurkach kropeczki arctica... może być to przyczyna?

Jak najbardziej. Usuń wszystko delikatnie izopropanolem, np. przy pomocy pędzelka o miękkim włosiu, Arctic Silver 5 minimalnie przewodzi prąd.
  • #5 14518349
    Specu90
    Poziom 9  
    O tym myślałem własnię i Twój post czytałem zaraz po zajrzeniu do socketa. Spsikać go elegancko i wyparuje prawda? i przejechać pędzelkiem?
  • Pomocny post
    #6 14518384
    rtj71
    Spec od komputerów
    Raz delikatnie psiknąć do środka, 'rozsmarować' pędzelkiem, tylko pamiętaj: pędzelek musi być miękki, nadają się takie z czasów szkolnych. Następnie sprawdź czy pasta została na pędzlu, jeśli tak - zostaw płytę na 10 minut gdzieś żeby IPA wyparował dokładnie, jeśli po tym czasie nadal będą jego ślady - poczekaj dłużej.
  • #7 14518425
    Specu90
    Poziom 9  
    Jak na złość ipa się skończyła. Rano zrobię zakupy i oby pomogło. Gafę strzeliłem i gdzieś ubabrałem nóżki i poszło do proca. Nawet widzę iż nóżki na procu brudne.

Szansa spora iż będzie to dobrze działać?
  • #8 14519521
    Specu90
    Poziom 9  
    Czyściłem właśnie i robię to 2gi raz i efektów brak.... Ktoś pomoże?
    Po czyszczeniu miałem 3 krótkie beepy z biosu
  • #9 14520057
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Clear CMOS.
  • #10 14520162
    rtj71
    Spec od komputerów
    Dodałbym jeszcze uruchomienie komputera z jedną kością pamięci, czasem samo poprzekładanie kości magicznym sposobem niweluje problem.
  • #11 14520187
    Specu90
    Poziom 9  
    Podpiąłem wszystko pod inną płytę. Objaw ten sam 2 beepy, brak obrazu... Bios w stare resetowałem przyciskiem z tyłu i wyjąłem baterię na 5 min. W tej nowej zworke przepiąłem.
    Ani athlon ani phenom nie działają...
    Wina zasilacza to nie będzie?

Po wachlowaniu ramem, efekt jest taki iż czasem mam tylko 1 beep. Lecz obrazu dalej brak
  • #12 14523066
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Niedoczyszczona podstawka procesora.
  • #13 14523626
    Specu90
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany, PINY umyłem dokładnie i elegancko IPĄ. Bateria padła.. a raczej zdychała już i pamięci gdzieś dociśnięte i drezyna działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus Crosshair 3, który objawia się brakiem obrazu oraz błędem CMOS po wymianie chłodzenia. Po kilku próbach diagnozy, w tym wymianie procesora i pamięci RAM, problem nadal występował. Użytkownik zauważył zanieczyszczenia w sockecie procesora, co mogło być przyczyną problemu. Po dokładnym oczyszczeniu pinów procesora izopropanolem oraz wymianie baterii, komputer zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA