logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nie mając dostępu do routera samemu zmieniać publiczne IP??

pawel384 12 Mar 2015 16:39 3012 20
  • #1 14523013
    pawel384
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Witam
    Zwracam się do was z prośbą o pomoc w ustawieniu stałego IP na TCP/IPv4.
    Jestem przyłączony do takiej miejskiej sieci po światłowodzie a w domu mam router Wi-Fi. W ustawieniach TCP/ipv4 mam uzyskaj adres IP automatycznie.
    I właśnie teraz zaczyna się mój problem. Potrzebuję mieć wypełnione te pola ręcznie. Aby mieć "chwilowo" przynajmniej do ponownego zresetowania karty sieciowej stały adres IP.
    Jak to zrobić aby IP było stałe, ale abym miał dostęp do internetu.
    Kiedyś miałem taka radiówkę, wraz z ruterem że miałem przypisane jedno stałe IP. Teraz zmieniłem dostawcę i mam też ciągle jedno to samo IP ale przydzielane jest mi automatycznie. Dodam że nie mam niestety hasła do routera...
    Proszę o porady. Skąd i w jaki sposób wyciągnąć Adres, Maskę Bramę i DNS?
    oraz jak skonfigurować aby mi to zadziałało.
    Dziękuję Pozdrawiam
  • #2 14523085
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    pawel384 napisał:
    Witam
    Jestem przyłączony do takiej miejskiej sieci po światłowodzie a w domu mam router wi-fi. W ustawieniach TCP/ipv4 mam uzyskaj adres ip automatycznie.
    I właśnie teraz zaczyna się mój problem. Potrzebuję mieć wypełnione te pola ręcznie. Aby mieć "chwilowo" przynajmniej do ponownego zresetowania karty sieciowej staly adres IP.
    Kiedyś miałem taka radiówkę, wraz z ruterem że miałem przypisane jedno stałe ip. Teraz zmieniłem dostawcę i mam też ciągle jedno to samo IP ale przydzielane jest mi automatycznie. Dodam że nie mam niestety hasła do routera...
    Proszę o porady. Skąd i w jaki sposób wyciągnać Adres, Maskę Bramę i Dns?
    Dziękuję Pozdrawiam

W komputerze, w ustawieniach karty sieciowej, masz zanzaczona opcje, pobieraj adres automatycznie z DHCP. Odznacz ja i wpisz recznie adres.

Serwer DHCP na routerze, zazwyczaj nie jest ustawiony na caly zakres dostepnych adresow.
    Mozesz sobie recznie ustawic adres na komputerze, ale dla pewnosci powienie byc spoza zakresu DHCP.

Napisz jaki masz aktualnie przydzielany adres i maske (komenda ipconfig /all).
  • #3 14523100
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.
    W domu masz modem, a do niego w pięty kabel RJ-45 od Routera ? Jak to jest Twój router, a nie znasz lub zapomniałeś hasła to można zawsze zresetować i przywrócić ustawienie fabryczne ale jest jeden problem trzeba ponownie skonfigurować router aby był internet. W routerze masz dostęp do opcji tzw.Rezerwacja wew. IP i można za pomocą tej opcji ustawić IP wewnętrzne np. 192.168.1.120. Ustawienie IP i uzyskanie stałego wew. IP można za pomocą numeru 12cyfr tzw. MAC Karty sieciowej np; szukamy w konsoli "cmd" opcją "ipconfig"

-do czego może nam się przydać stałe wew.IP przydzielane przez DHCP routera (192.168.1.120)
    A). Przy otwieraniu portów gier TCP/UDP
    B) zakładanie serverów (hostowanie gier) itd
  • #4 14523241
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    pawel384 napisał:
    Witam
    Jestem przyłączony do takiej miejskiej sieci po światłowodzie a w domu mam router Wi-Fi. W ustawieniach TCP/ipv4 mam uzyskaj adres IP automatycznie.
    I właśnie teraz zaczyna się mój problem. Potrzebuję mieć wypełnione te pola ręcznie.

Czy chodzi ci o adres wewnętrzny Czyli np 192.168.0.1-254
    wówczas sprawa jest prosta kolega już opisał ci jak obejść serwer DHCP w prostej konfiguracji.Jeśli chodzi ci o adres publiczny to należy się zgłosić do dostawcy internetu.
    pawel384 napisał:

Aby mieć "chwilowo" przynajmniej do ponownego zresetowania karty sieciowej stały adres IP.
    Aby mieć "chwilowo" przynajmniej do ponownego zresetowania karty sieciowej stały adres IP.

Znów jeśli chodzi o adres prywatny to jest on nadawany na czas włączenia komputera z reguły nie dłużej niż 24h ale i ten czas dzierżawy adresu można ustawić na routerze.Jeśli chodzi o adres Publiczny tak zwany dynamiczny to można skorzystać z usługi DDNS aby znać cały czas swój adres IP

pawel384 napisał:

Kiedyś miałem taka radiówkę, wraz z ruterem że miałem przypisane jedno stałe ip. Teraz zmieniłem dostawcę i mam też ciągle jedno to samo IP ale przydzielane jest mi automatycznie. Dodam że nie mam niestety hasła do routera...
    Proszę o porady. Skąd i w jaki sposób wyciągnąć Adres, Maskę Bramę i DNS?
    Dziękuję Pozdrawiam

Kiedyś miałeś innego dostawce to i inny sposób łączenia i inne warunki, wówczas mogłeś mieć wykupiony publiczny stały IP a obecny dostawca może żąda za to jakiejś opłaty.

Jak widzisz dość nieprecyzyjnie opisałeś swój problem. Stąd i odpowiedzi są dość rozbieżne.
  • #5 14523338
    pawel384
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    W komputerze, w ustawieniach karty sieciowej, masz zanzaczona opcje, pobieraj adres automatycznie z DHCP. Odznacz ja i wpisz recznie adres.

gdzie dokładnie znaleźc tą opcję??
    m.jastrzebski napisał:
    Napisz jaki masz aktualnie przydzielany adres i maske (komenda ipconfig /all).

więc jak z tymi ustawieniami??
  • #6 14523378
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Jeśli chodzi o sieć bezprzewodową to jest prosto, bo masz ją na własnym routerze, i korzysta ona z DHCP z protokołem IP4, konfiguracje znajdziesz na przykład tu:
    Link Tak jak u ciebie na obrazku jest wykorzystanie DHCP
    lub tu z własnym adresem a nie DHCP:Link
    Natomiast jeśli chodzi o tą drugą kartę, tam dostajesz adres z odpowiednika DHCP dla IP6, ale to chyba już dostawca neta udostępnia ci łącze w protokole IP6 i to z nim należało by się dogadywać o stały adres a nie o DHCP.
  • #7 14523652
    pawel384
    Poziom 10  
    No niestety dalej nie wiem, da się w moim przypadku ustawić to stałe ip czy nie?
    Bardzo prosiłbym o konkretne kroki co i jak zrobić bo czytając te poradniki nie wiele wnioskuję. Nadal nie wiem skąd mam wziac adres, brame i maskę do wpisania w TCP/ip.
    Mam windows 7, jak również na drugiej partycji xp.
  • #8 14523979
    KOCUREK1970
    Ocena: 5345
    pawel384 napisał:
    da się w moim przypadku ustawić to stałe ip czy nie?

Prawdopodobnie nie.
    pawel384 napisał:
    Bardzo prosiłbym o konkretne kroki

Ale sam kolega nie pisze precyzyjnie...!.
    pawel384 napisał:
    Dodam że nie mam niestety hasła do routera...

A kto go montował?.

Stałe IP można ustawić na routerze, ale musi być do niego dostęp, jeśli to sieć miejska, to na 99% możesz o tym zapomnieć - nikt Ci nie da dostępu do routera, a bez tego nic nie zrobisz, bo można ustawić stałe IP w komputerze, ale musisz wiedzieć, czy router je przyjmie.
  • #9 14524031
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Dobrze to może ja zadam i konkretne pytania to łatwiej będzie nam udzielić odpowiedz.
    Czy potrzebujesz publiczny stały adres IP??
    Czy z puli prywatnej (wewnątrz sieci LAN) stały adres IP??
    W jakim celu potrzebny jest ci ten adres??
    Po czym orientujesz się że obecnie nie posiadasz stałego adresu, jak to sprawdzasz??
    Jak wygląda twoja sieć obecnie, rozrysuj ją począwszy od źródła gdzie zaczyna się internet skończywszy na urządzeniu końcowym (laptop/komputer/smartphone/tablet/TV)??
    Do których urządzeń z twojej sieci masz dostęp??(znasz hasła lub są twoją własności i możesz je przywrócić do ustawień fabrycznych aby poznać hasła)

Gdy odpowiesz na te pytania to z pewnością pomożemy w ustawieniu stałego adresu IP lub zaproponowaniu jakiejś alternatywy zamiast stałego adresu, albo pokierujemy jak zdobyć stały publiczny adres IP.
  • #10 14524109
    pawel384
    Poziom 10  
    zuczek1987 napisał:
    W jakim celu potrzebny jest ci ten adres??

Potrzebne jest mi to do poprawnego działania programu Aol. Mianowicie gdy chce się zalogować, poprzez home network wyskakuje mi komunikat, Connecting.... Veryfication TCP/IP... i po tym error, brak połączenia z siecią. Zdałem sobie sprawę ze zanim zmieniłem dostawcę i miałem wczesniej to IP wpisane ręczeni to program działał bez zarzutu.
    zuczek1987 napisał:
    Czy potrzebujesz publiczny stały adres IP??

Wydaje mi się, że nie potrzebuję publicznego ip bo nie zamierzam zakładać żadnych serwerów itp. Abym miał tylko dostęp do sieci.
    zuczek1987 napisał:
    Czy z puli prywatnej (wewnątrz sieci LAN) stały adres IP??

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Tak jak mówie, chcę aby mieć tylko dostęp do internetu poprzez wpisanie ip, maski i bramy ręcznie
    zuczek1987 napisał:
    Po czym orientujesz się że obecnie nie posiadasz stałego adresu, jak to sprawdzasz??

Może to żle okresliłem ze nie mam stałego IP bo gdy sprawdzam nawet na stronie internetowej to zawsze mam ten sam adres. Chodziło mi o to, że mam adres ip przypisywany automatycznie a nie wpisywany ręcznie
    zuczek1987 napisał:
    Jak wygląda twoja sieć obecnie, rozrysuj ją począwszy od źródła gdzie zaczyna się internet skończywszy na urządzeniu końcowym (laptop/komputer/smartphone/tablet/TV)??

Tak jak napisałem niedawno podłączyłem się do miejskiej sieci po światłowodzie, w mieszkaniu mam router wi-fi (nie posiadam do niego hasła, konfigurował mi go administrator sieci) z internetu korzystam na laptopie i smartfonach poprzez wi-fi oczywiscie
    zuczek1987 napisał:
    Do których urządzeń z twojej sieci masz dostęp??(znasz hasła lub są twoją własności i możesz je przywrócić do ustawień fabrycznych aby poznać hasła)

Niestety całą konfigurację przeporwadzał mi człowiek z firmy od której czerpię internet, nie mam żadnych haseł, prosiłem go o hasło do routera nawet po to zeby raz na jakiś czas zmienić hasło do sieci jednak powiedział, że w żadnym wypadku nie może mi tego udostępnić.
    Reset też nie wchodzi w grę.

Przepraszam za moją niewiedzę. Nie zajmuję się na codzien sieciami i trudno mi odpowiedzieć nawet na proste pytania.
  • #11 14524129
    KOCUREK1970
    pawel384 napisał:
    Może to żle okresliłem ze nie mam stałego IP bo gdy sprawdzam nawet na stronie internetowej to zawsze mam ten sam adres. Chodziło mi o to, że mam adres ip przypisywany automatycznie a nie wpisywany ręcznie

Nie zrobisz tego co zamierzasz - masz IP z puli prywatnej już przyznane z puli operatora (by mógł nad tym zapanować).
    pawel384 napisał:
    całą konfigurację przeporwadzał mi człowiek z firmy od której czerpię internet, nie mam żadnych haseł, prosiłem go o hasło do routera nawet po to zeby raz na jakiś czas zmienić hasło do sieci jednak powiedział, że w żadnym wypadku nie może mi tego udostępnić.
    Reset też nie wchodzi w grę.

Więc tym bardziej możesz o tym zapomnieć.
  • #12 14524186
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Z tego co znalazłem na internecie to program AOL służy do oszukiwania serwerów plików, czyli zmienia ci co chwile Publiczny adres IP abyś mógł cały czas ściągać dane. Zapewne przyczyną jego niedziałania jest właśnie to że nie masz publicznego adresu IP.
    Najprościej będzie zapytać dostawcy internetu czy jest możliwość wykupić u niego publiczny stały adres IP, wówczas to dostawca ci wszystko skonfiguruje, a ty będziesz miał pełne możliwości wykorzystania internetu. Alternatywą dla tego programu AOL, jeśli dobrze odczytałem jego działanie jest wykupienie usługi VPN i skonfigurowanie jej poprzez swoją sieć a następnie zmiana połączeń poprzez sieć VPN.
  • #13 14524193
    pawel384
    Poziom 10  
    @KOCUREK1970
    to czy w takiej sytuacji mogę jakimś innym sposobem obejść mój problem??
    Może jakiś program??
    VPN??

Dodano po 3 [minuty]:

zuczek1987 napisał:
    zmienia ci co chwile Publiczny adres IP abyś mógł cały czas ściągać dane

własnię o to chodzi, natomiast nie potrzebuję tego do sciągania plików.
    zuczek1987 napisał:
    Alternatywą dla tego programu AOL, jeśli dobrze odczytałem jego działanie jest wykupienie usługi VPN i skonfigurowanie jej poprzez swoją sieć a następnie zmiana połączeń poprzez sieć VPN.

A czy za pomocą vpn osiągne taki efekt że moge co jakiś czas uzyskać inne ip??
  • #14 14524205
    zuczek1987
    Poziom 23  
    pawel384 napisał:
    @KOCUREK1970
    Może jakiś program??
    VPN??

dla ciebie rozwiązaniem może być:
    Link

tak przy pomocy serwerów VPN możesz łączyć się co chwile z innym serwerem VPN, a w internecie będzie widniał za każdym razem numer IP ich serwera z którym w danym momencie jesteś podłączony, nie twój.
  • #15 14524236
    KOCUREK1970
    pawel384 napisał:
    Kocurek1970

Tak - zakładając sobie inny internet.
    zuczek1987 napisał:
    dla ciebie rozwiązaniem może być

I co mu to da - skoro cała sieć, szkielet jest oparty na ustawieniach sieci miejskiej - a porty, jak i gdzie przekieruje?.
    By korzystać z VPNa, trzeba mieć dostęp do pewnych ustawień w routerze.
    A podejrzewam, że o tym też pomyślał ISP - głowy nie dam, bo mam innego neta, ale VPN będzie standardowo zablokowany.
  • #16 14524246
    pawel384
    Poziom 10  
    No to widzę, że coraz mniejsze mam szansę na uzyskanie efektu.
    A co do tych vpn to muszę to sprawdzić, może akurat zadziała., Tylko na próbę potrzebowałbym jakiegoś darmowego.
    Gdyby to jednak działało bybym wstanie zapłacić
  • #17 14524284
    KOCUREK1970
    pawel384 napisał:
    No to widzę, że coraz mniejsze mam szansę na uzyskanie efektu.

Internet miejski, nie służy z założenia do takich celów jakie Tobie przyświecają - poczta, www, YT - praktycznie to wszystko, nawet pograć na tym nie można, bo portów nie otworzysz i nie przekierujesz, bo nie ma się do tego dostępu.
  • #18 14524295
    zuczek1987
    Poziom 23  
    Z jednej strony masz racje że VPN wymaga przepuszczenia pewnych portów, ale z drugiej strony w sieciach lokalnych z reguły blokuje się tylko ruch wchodzący a nie wychodzący, a on będzie tu klientem VPN a nie serwerem, tak więc jest pewna szansa że to zadziała. Gdy nie to zawsze można poprosić administratora sieci aby mu przekierował port od VPN mówiąc że musi utworzyć VPN z swoją pracą, bo wykonuje również prace zdalną:)

---------------
    mówisz na próbę to można wybrać pakiet ekonomiczny:
    Link 20 PLN za 3 miesiące nie za drogo a starczy zarówno na próbę z tym internetem czy z netem z komórki, czy z netem u kogoś innego, znajomego z innym dostawcą internetu.
  • #20 14524396
    KOCUREK1970
    zuczek1987 napisał:
    a on będzie tu klientem VPN a nie serwerem

A co/kto będzie VPN-em z "drugiej strony"?.
    VPN, to inaczej tunel, ale tunel ma dwa końce, on na jednym, a co/kto na drugim końcu tego tunelu?.
    zuczek1987 napisał:
    więc jest pewna szansa że to zadziała. Gdy nie to zawsze można poprosić administratora sieci aby mu przekierował port od VPN mówiąc że musi utworzyć VPN z swoją pracą, bo wykonuje również prace zdalną

I myślisz, że administrator będzie chciał z takim gadać - no bez żartów.
    Jak ma pracę, to niech sobie założy normalny net - chcesz zarabiać, a na darmowym necie chcesz to robić?.
    KOCUREK1970 napisał:
    Internet miejski, nie służy z założenia do takich celów jakie Tobie przyświecają - poczta, www, YT - praktycznie to wszystko, nawet pograć na tym nie można, bo portów nie otworzysz i nie przekierujesz, bo nie ma się do tego dostępu.

Oczywiście trzymam kciuki, ale efekt jest do przewidzenia.
  • #21 14524460
    zuczek1987
    Poziom 23  
    pawel384 napisał:
    Witam
    Jestem przyłączony do takiej miejskiej sieci po światłowodzie a w domu mam router Wi-Fi.

Co do internetu miejskiego to troszkę zastanawia mnie fakt że kolega nie ma tego po WIFI, a nawet nie po skrętce, tylko po światłowodzie, szybkie medium jak tylko na www i pocztę. Natomiast jeśli użycza miejsca i prądu pod infrastrukturę operatora, to zapewne może i liczyć na jakieś ustępstwa od operatora.
    Natomiast co do VPN to masz racje jest to Tunel, pomiędzy nim a w tym wypadku serwerem vpnonline.pl. Z tym że on będzie tylko klientem tego tunelu, a więc to on będzie nawiązywał połączenie z serwerem z wewnątrz sieci, a nie serwer VPN z nim z zewnątrz, stąd nadzieja że ruch wewnętrzny nie został zablokowany. U małych operatorów zdarza się tak że blokują tylko ruch z zewnątrz, natomiast wewnętrzny zostawiają wolny. Ale fakt internet miejski wiąże się swoimi prawami, i tak u mnie w mieście na przykład odblokowali jednostronnie tylko kilka najpotrzebniejszych portów, a reszta zablokowana dwustronnie, ale to nie oznacza że i u kolegi tak będzie. I powodzenia z tematem:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w ustawieniu stałego adresu IP w sieci miejskiej po światłowodzie, korzystając z routera Wi-Fi, do którego nie ma dostępu. W odpowiedziach podano, że można ręcznie ustawić adres IP w ustawieniach TCP/IPv4, ale ważne jest, aby adres był spoza zakresu DHCP routera. Wskazano również, że stały adres IP można uzyskać tylko poprzez dostawcę internetu, a w przypadku braku dostępu do routera, użytkownik nie będzie mógł skonfigurować stałego IP. Zasugerowano również rozważenie użycia VPN, aby uzyskać zmienny adres IP, jednak podkreślono, że dostęp do portów może być zablokowany w sieci miejskiej. Użytkownik nie potrzebuje publicznego IP, a jedynie stabilnego dostępu do internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA