logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić wewnętrzny adres IP na zewnętrzny?

07 Mar 2004 21:02 17470 22
REKLAMA
  • #1 536530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 536538
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Ty jako użytkownik nie możesz sobie zmienić adresu, tzn. możesz sobie wpisać jakikolwiek numer ale nic Ci to nie da. Wszelkie zapytania z IP wewnętrznego są przekierowywane na zewnątrz przez serwer/router i to na nim trzeba "coś pozmieniać" abyś mógł z powodzeniem używać innego IP niż przydzielone.
  • #3 536570
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    to zależy, ale z tego co rozumiem :D przydziela go tobie DHCP :D poproś admina o zmianę adresu :D
    Pozdrawiam
  • #4 536583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 536602
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Taaaa - jest taki magiczny program do zmiany IP wewnetrznego - nazywa sie "Panel Sterowania". Tyle ze trzeba wylaczyc pobieranie adresu z DHCP. Ale nie radze Ci nic zmieniac, bo jak bedziesz mial inne IP wew. to NAT nie przypisze ci zewnetrznego, a moze nawet nie bedziesz mial internetu(zalezy od ustawien routera).
  • REKLAMA
  • #6 536605
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6441
    Twój ISP ma przydziela jedno publiczne IP na podsieć i wszyscy użytkownicy tej podsieci z zewnątrz są widziani pod tym IP, wewnątrz sieci korzystają natomiast z oddzielnej puli adresów, które nie przechodzą przez router. Zapewne istnieje możliwość wykupienia zewnętrznego IP za stosowną dopłatę do abonamentu.
  • REKLAMA
  • #7 536707
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Żeby ci pomóc musimy wiedzieć nieco więcej o twojej sieci i internecie . Bez paru podstawowych informacji nikt ci nie pomoże .

A magiczne słowo którego szukasz to "PRZEKIEROWANIE PORTU" . Wtedy będziesz mógł korzystać z paru programów i usług tak jakbyś miał zewnętrzny numer . Przekierowanie portu może zrobić tylko i wyłącznie twój administrator sieci .

Niech zgadnę masz podzieloną neostrade i osiołek nie śmika tak jak trzeba ?
  • #8 537295
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    napisz podanie o zmiane adresu ip do administratora sieci uzasadnij ja i czekaj na odpowiedz w postaci zmiany adresu ip
  • #9 537538
    Janek 75
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    heh musisz skierować swoją prośbę o zmianę ip do admina twojej sieci :)
  • #10 537683
    GD
    Poziom 22  
    widzę, że się zgadzacie z tą moją propozycją - idź do Admina :D
    Pozdrawiam
  • #11 537824
    esiox
    Poziom 21  
    Do sieci w której ja jestem przyłączony już sporo osób pisało podanie o zmianę adresu ip jeden z kolegów który złożył podanie niestety nie otrzymał publicznego ip ,po jego „wpadce” trzeba było dość mocno uzasadnić swą decyzję o zmianie ip, więc ja napisałem podstawowe powody jakie pisali inni i dodałem coś takiego „w stałym napięciu korzystam z komputera w obawie przed atakiem osób trzecich, które już nie jedno krotnie miało miejsce na moim komputerze, w chwili obecnej sobie radzę, zmiana adresu ip da mi większą pewności korzystanie z komputera oraz ochronę przed atakiem.
  • #12 538219
    GD
    Poziom 22  
    teraz mieszasz.. jak dlamnie...
    Fire walla sobie zainstaluj :D
    adres publiczny - czyli ten z którym jesteście w internecie.... daje wam tepsa... lub inny dostawca... a adres wewnętrzyny to twój w sieci LAN... który chcesz w końcu zmienić??
    publiczny - tu bedzie problem
    a wewnętrzny - no Problem ;)
    Pozdrawiam
  • #13 538282
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    esiox napisał:
    „w stałym napięciu korzystam z komputera w obawie przed atakiem osób trzecich, które już nie jedno krotnie miało miejsce na moim komputerze, w chwili obecnej sobie radzę, zmiana adresu ip da mi większą pewności korzystanie z komputera oraz ochronę przed atakiem.
    Czy to była prośba o zamiane publicznego IP na prywatne? Bo tylko wtedy to uzasadnienie ma jakiś sens.
  • #14 538297
    GD
    Poziom 22  
    zgadzam się z tobą......
    Pozdrawiam
  • #15 538325
    esiox
    Poziom 21  
    elektryk

nie wiem czy istnieje prywatny nr ip< zawsze znajdzie się jakiś sposób aby go wyciągnąć" ale zapewniam cię ze nie o to chodziło w podaniu .Uzyskałem sobie cel który mógł być nie łatwy do osiągnięcia wiec argument ten którym się posłużyłem miał mi zapewnić uzyskanie tego zewnętrznego ip,a administrator czytając poprzednie argumenty miał nabrać pewności co do tego czy ip się należy czy tez nie, oczywiście nie napisałem dosłownie tego samego co napisałem wyżej ale tyle mnim więcej pamiętam z tego podania bo przecież było to chyba ze dwa lata temu.

PS.Gdyby poskładać całe podanie w całość wszystko nabiera sensu
  • #16 538342
    GD
    Poziom 22  
    niekoniecznie... jeżeli chodzi wam o ten publiczny... a tego co rozumiem tak :). Dodam, że nasi "przyjaciele" z tepsy lubią czytać długo takie kwity.... no cóż panowie szanują robotę :D
    Pozdrawiam
  • #17 538384
    tzok
    Chodzi tu o to, że posiadając zewnętrzny (publiczny) adres IP ryzyko ataków z Sieci radykalnie... wzrasta. Jeśli dysponujesz adresem wewnętrznym (prywatnym / jesteś na NATem) ryzyko włamania praktycznie nie istnieje (chyba, że ktoś z LANa).
  • #18 538416
    esiox
    Poziom 21  
    tzok napisał:
    Chodzi tu o to, że posiadając zewnętrzny (publiczny) adres IP ryzyko ataków z Sieci radykalnie... wzrasta. Jeśli dysponujesz adresem wewnętrznym (prywatnym / jesteś na NATem) ryzyko włamania praktycznie nie istnieje (chyba, że ktoś z LANa).

człowieku co ty opowiadasz posiadjąc adres zewnętrzny czy też wewnętrzy ryzyko na atak jest wielce prawodpodobny <przypuszczam ze większosc teraz z lan a zwłaszcza ci z ip zewnętrznym>bo z tego co wiem uzyskanie ip publicznego na modemie trochę kosztuje !!!!!!!!!!!!
  • #19 538417
    GD
    Poziom 22  
    to też zależy
    Bo jak włamiesz się na serwer... mosz widzieć sieć LAN
    a wtedy włamujesz się na konkretny komp :D
    dlatego polecam firewalla
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #20 538437
    tzok
    Jeśli jesteś za NATem, to intruz najpierw musi złamać zabezpieczenia Twojego ISP, potem Twoje, jeśli masz publiczne IP to tylko Twoje, czyli tak jest zdecydowanie niebezpieczniej. Nie wiem skąd ta panika, jeszcze nigdy nikt nie włamał mi się do komputera a z Internetu korzystam od dobrych kilku lat. Wiele ludzi instaluje sobie firewalle i podnieca się wpisami w logach w stylu TCP/IP Attack locked, nie wiedząc nawet co faktycznie ten komunikat wywołało... to, że ktoś pinguje nasz komputer czy nawet wysyła pakiety do zamkniętych portów, nie oznacz że nas atakuje...
    esiox napisał:
    (...)bo z tego co wiem uzyskanie ip publicznego na modemie trochę kosztuje !!!!!!!!!!!!

To mało wiesz - na modemie (Analogowym/ISDN/(A)DSL) zawsze masz publiczne IP.
    Płacisz za statyczne IP (tak, żeby za każdym razem mieć to samo). Na dostępie wydzwanianym (dial-up) czy to z TP s.a., Dialogu czy Energis możesz sobie postawić serwer i każdy inny użytkownik Internetu będzie mógł się z nim połączyć. Jeśli natomiast jesteś w LANie za NATem to jeżeli postawisz serwer, będą miały do niego dostęp jedynie osoby z LANu i tylko po lokalnym (nie routowalnym) IP.
  • #21 538768
    esiox
    Poziom 21  
    tzok napisał:
    (...)
    To mało wiesz - na modemie (Analogowym/ISDN/(A)DSL) zawsze masz publiczne IP.
    Płacisz za statyczne IP (tak, żeby za każdym razem mieć to samo).

Dla wyjaśnienia

IP ZEWNĘTRZNE <PUBLICZNE> 2xx.xxx.xxx.xxx.xx

IP WEWNĘTRZNE KAŻDY INNE NR NIE ZACZYNAJĄCY SIĘ OD 2XX

KOLEGO NA MODEMIE POSIADA SIĘ ZMIENNE IP <NIEWIEM JAK JEST NA NEOSTRADZIE>

napisałeś „To mało wiesz - na modemie (Analogowym/ISDN/(A)DSL) zawsze masz publiczne IP. Płacisz za statyczne IP (tak, żeby za każdym razem mieć to samo)”
    to co napisałeś w nawiasie zgadza się <ale pamiętaj ze korzystając z modemu operator TPSA nie przydziela ip stałego z afriko> wiec jeżeli chcesz przejść ze zmiennego ip płacisz i uzyskujesz stały zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od wyboru
  • #22 538810
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    esiox napisał:

Dla wyjaśnienia

IP ZEWNĘTRZNE <PUBLICZNE> 2xx.xxx.xxx.xxx.xx

IP WEWNĘTRZNE KAŻDY INNE NR NIE ZACZYNAJĄCY SIĘ OD 2XX

KOLEGO NA MODEMIE POSIADA SIĘ ZMIENNE IP <NIEWIEM JAK JEST NA NEOSTRADZIE>

Oj człowieku ostro motasz, kłócisz sie ze wszystkimi, a widac ze nie wiesz za dużo o sieciach i internecie, po pierwsze IP nie wyglada w taki sopsob ja napisales - "2xx.xxx.xxx.xxx.xx" tylko co najwyzej "2xx.xxx.xxx.xxx"(składa sie z 4 członow, ktore moga miec max 3 cyfry na człon...). Po drugie ta twoja bajka o wiekszym zagrożeniu włamem na kompa za NATem to niezły lol :lol: . :arrow: Tzok ma racje, wiele ludzi, gdy wyskoczy info firewalla to juz myśli ze ktos chcial sie włamać itp. a najczesciej jest tak ze ktos puscil pinga, robi skan portow, lub bawi sie jakims trojanem (głownie to są pseudo "hakerzy"(czyt. lamki), ktorzy nie maja zadnego wiekszego pojecie o tym jak ot dziala itp, wiec jesli nie masz zainstalowanego serwera trojana na kompie to nie masz sie czym martwic ;)) Poważniejszy, bardziej profeslonalny atak zdaza sie raz na pare(dziesiat) tysiecy. :arrow: esiox - Zewnetrznych IP jest o wiele wiecej niz ci sie zdaje ... mam IP zewnetrzne zaczynajace sie od 81.xxx.xxx.xxx. Adres IP sieciowy (wewnetrzny wyglada zazwyczaj tak: 10.xxx.xxx.xxx (zalezy jeszcze jaki rozmiar ma sieć i jak jest zbudowana). Sam moge zbudować sieć, a kompy w tej sieci bedą widziane pod moim (serwera/routera) adresem IP - 81.xxx.xxx.xxx, a mięsdzy sobą (podczas połaczenia sieciowego między sobą będą się widziały jako np 10.1.1.1 i 10.1.1.2 przy połaczeniu przez internet będą sie widziały jako mój IP (81.xxx.xxx.xxx)
  • #23 538823
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie wiem czy zauważyliście ale autor tematu od jakiegoś czasu się nie odzywa a niektóre wypowiedzi są na żenującym poziomie, proponuję zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono, że użytkownik nie może samodzielnie zmienić wewnętrznego adresu IP na zewnętrzny, ponieważ adresy IP wewnętrzne są przydzielane w sieci lokalnej (LAN) i są tłumaczone na adres zewnętrzny (publiczny) przez router lub serwer za pomocą mechanizmu NAT. Zmiana adresu IP zewnętrznego wymaga interwencji administratora sieci lub dostawcy usług internetowych (ISP), który może przydzielić statyczny lub dynamiczny adres publiczny, często za dodatkową opłatą. Wskazano, że przekierowanie portów (port forwarding) może umożliwić korzystanie z usług sieciowych tak, jakby użytkownik miał publiczny adres IP, jednak wymaga to konfiguracji routera przez administratora. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa – posiadanie publicznego IP zwiększa ryzyko ataków z internetu, dlatego zalecane jest stosowanie zapór sieciowych (firewalli). Dyskusja zawierała również wyjaśnienia dotyczące różnic między adresami IP wewnętrznymi (prywatnymi) a zewnętrznymi (publicznymi) oraz praktyk ISP w zakresie przydzielania adresów IP, w tym zmiennych i stałych. Podkreślono, że zmiana adresu IP wymaga formalnej prośby do administratora sieci i odpowiedniego uzasadnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA