Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie presostatu do kompresora.

wezuwiusz3 22 Mar 2015 01:49 3345 14
  • #1 22 Mar 2015 01:49
    wezuwiusz3
    Poziom 12  

    Witam. Czy presostat na 230V można podłączyć do siły 400V? Chciałbym założyć go do kompresora, ale nigdzie nie ma gotowców z reduktorami i nanometrami.
    Wiem że na odwrót to się da ale mniejsze na większe napięcie?
    Albo czy jest możliwość inaczej jakoś podłączyć presostat na 230V, żeby współpracował z silnikiem na siłę 400V?

    0 14
  • #3 22 Mar 2015 02:26
    retrofood
    Moderator

    Coś pokręciłeś. Jaki to presostat? Podaj symbol, markę, albo chociaż zdjęcie. Czemu tak skąpisz informacji? W jakim układzie ma to pracować? Zamieść schemat!

    0
  • Pomocny post
    #4 22 Mar 2015 11:38
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    wezuwiusz3 napisał:
    Witam. Czy presostat na 230V można podłączyć do siły 400V

    Wynika z tego że kolega już ma taki presostat i nie chce kupować nowego na 400V .
    wezuwiusz3 napisał:
    Chciałbym założyć go do kompresora, ale nigdzie nie ma gotowców z reduktorami i nanometrami.

    Jest ich miliony wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu pneumatycznego i kupić wszystkie części to nie matura by kupować gotowce.
    http://www.pneumat.com.pl/
    By podłączyć presostat 230v na napięcie 400V potrzebujesz stycznika .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2264231.html
    I nie zakładać nowego tematu jeśli się nie poszukało w starych tematach.

    1
  • #5 23 Cze 2015 18:02
    mariusz tomaszewski
    Poziom 13  

    witam. też mam presostat za 60zł standardowy na 220V z manometrami i złączkami kupiony do sprężarki na siłę bo miałem podłączyć na 220V ... ale silnik z kondensatorem nie chce ruszyć i zmuszony będę podłączyć na siłę. Oj tak od du... strony zacząłem.
    Przepraszam.
    Mam sprężarkę z silnikiem trójkąt gwiazda 220V/380V o mocy 1,5KW. zrobiłem styki na trójkąt i kondensator 25uF(kupiłem u "fachowca" więc myślałem że będzie ok) między fazy i buczy i się grzeje. może ten kondensator za mały? ale presostat już kupiłem wcześniej, oddać nie za bardzo bo już za długo, więc doczytałem że mogę siłowo przez jakiś stycznik ale czy tylko stycznik i czy taki jak na foto???

    0
  • #6 23 Cze 2015 18:29
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    mariusz tomaszewski napisał:
    i kondensator 25uF(kupiłem u "fachowca" więc myślałem że będzie ok) między fazy i buczy i się grzeje. może ten kondensator za mały

    Oczywiście że za mały tam potrzeba takiego obliczenia
    C(µF) = 60 x √P silnika [w kW].
    Silnik = 1,1KW
    C = 60 x 1,048 = 62,8 mikrofarada.
    Natomiast czy to pójdzie nie wiemy ponieważ kompresor to urządzenie z dość trudnym rozruchem . Czasami dodaje się na rozruch (ale tylko ) kondensator równoległy do tego pracy o wielkości połowy pierwszego. A jak kolega wie przy połączeniu niesymetrycznym silnika traci się na mocy około 1/3.Ale spróbować warto , choć co trzy fazy to trzy .

    1
  • #7 23 Cze 2015 20:40
    mariusz tomaszewski
    Poziom 13  

    czyli prościej będzie kupić taki stycznik żeby dać sobie spokój z kondensatorami? szkoda że mam już presostat na 220 bo kupiłbym na 400 i też miałbym po sprawie tylko jedno zasadnicze pytanie czy taki stycznik jak wyżej bedzie ok? bo już wiem że kondens za mały według wzoru powinien być ok 100 ...

    0
  • #8 23 Cze 2015 21:04
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    mariusz tomaszewski napisał:
    szkoda że mam już presostat na 220 bo kupiłbym na 400

    To w niczym nie przeszkadza . Montując stycznik presostat będzie sterował stycznikiem . Będzie jeszcze potrzebny wyłącznik silnikowy zgodny z prądem silnika .

    1
  • #9 26 Cze 2015 13:47
    mariusz tomaszewski
    Poziom 13  

    Presostat steruje stycznikiem a ten silnikiem także nie włączyłem w układ włącznika silnika, gdyż mam główny wyłącznik siłowy przy gnieździe siły w domu i za każdym razem jak korzystam z siły to ją włączam. Na foto sprężarka w budowie ale elektrycznie śmiga. Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

    0
  • #10 26 Cze 2015 15:31
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Kolega myli pojęcia ten wyłącznik to wyłącznik silnikowy taki;
    http://ekatalog.legrand.pl/pl/produkt/606827.html
    Jest potrzebny żeby nie spalić silnika gdyby nastąpiło przeciążenie jego.
    Ale tak jak na zdjęciu to chyba nie będzie eksploatowane ?

    1
  • #11 30 Cze 2015 17:18
    mariusz tomaszewski
    Poziom 13  

    Nie to tylko prowizorka dla sprawdzenia czy ruszy ... ale o jakie przeciążenie silnika chodzi ?

    0
  • #12 30 Cze 2015 21:31
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    mariusz tomaszewski napisał:
    . ale o jakie przeciążenie silnika chodzi ?

    Jeśli coś się stanie z sprężarką , czy z układem powietrza który zablokuje silnik . Występuje wtedy zjawisko przeciążenia silnika (nadmierny prąd płynący w jego obwodzie), nie zabezpieczony silnik się spali .

    0
  • #14 09 Lip 2015 19:01
    2636394
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 11 Lip 2015 04:29
    2637100
    Użytkownik usunął konto