logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować siatki po zamianie kineskopu LG M36LBL 803X na Samsung M36KUK35X02?

arturbor. 20 Maj 2005 09:42 1428 6
REKLAMA
  • #1 1509318
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Cześc miałem monitor z uwalonym kineskopem model taki LG M36LBL 803X i zamieniłem ten kineskop na inny z innego monitora firmy Samsung M36KUK35X02. Po podłaczeniu wszystkiego i po podłaczeniu do kompa widac tylko czarny ekran moim zdanie czeba zmienic siatki na płytce kineskopowej tylko nie mam dokładnych oznaczeń tych kineskopów i czy wiecie jak czeba zmienic ta siatke aby było dobrze.

Zakładanie postu w nieodpowiednim dziale !
    Dlaczego kolega zakłada temat postu w dziale Komputery Hardware ? (TJT)
  • REKLAMA
  • #2 1509375
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Nie należy zmiueniać typu kineskopu. Między innymi może się trafić inna kolejność wyprowadzeń. Ale to nie jest problem. Problemem może być regulacja jaką trzeba potem wykonać:
    - dopasowanie elektroniki do innego zespołu odchylającego;
    - regulacja bieli;
    - regulacja temperatury kolorów;
    - regulacja prądu kineskopu;
    - regulacja WN.
    Przy braku odpowiedniego sprzętu nie zrobisz tego tak jak trzeba i to będzie tylko przełożenie z konsekwencjami.
    A kolejność wyprowadzeń możesz porównać z elektroniką z tego drugiego monitora.
  • REKLAMA
  • #3 1509421
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Zamieniałem M36LBL 803X39 na M36KUK 35X02 w compaqu V55.
    Zmiany jakich musiałem dokonać to dopasowanie żarzenia (zmiana wartości R w tym zasilaniu) i szerokości obrazu (zmiana ...nF/1600V w C HOTa). WN po zmianie było w normie. I poza regulacją G2, ostrości i balansu bieli nic więcej.
  • REKLAMA
  • #4 1510091
    arturbor.
    Poziom 22  
    Czy to chodzi o zmiane rezystora w płytce kineskopu bo szerokośc obrazu rozumie przez zmiane kondensatora na wyższa wartoś w odchylaniu. Czy dobrze to rozumuje. Bo nie bardzo wiem co zrobić z tym żarzeniem
  • REKLAMA
  • #5 1510175
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Sprawdzasz na cokole kineskopu wartość napięcia żarzenia, powinno być 6,3V. Jeśli jest inne to zwiększasz lub zmniejszasz wartość rezystora który jest wpięty szeregowo w tym zasilaniu. To napięcie jest brane z przetwornicy i wspomniany rezystor (rezystory) jest najczęściej blisko wyjścia z przetwornicy.
  • #6 1510401
    arturbor.
    Poziom 22  
    Napiecie na żarzeniu jest takie jakie podajesz, a ekran nie swieci co jeszcze czeba zrobic.

I mam jeszcze pytanie czy nie macie rozpiski nuzrek cokoła kineskopu Samsunga i LG bo chce wiedzieć czy one są takie same.
  • #7 1510432
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Connor MacLeod napiasł: "A kolejność wyprowadzeń możesz porównać z elektroniką z tego drugiego monitora." - rusz głową, nie potrzebujesz od nas na ten temat informacji.

Podkręć G2 (screen) na trafie, może jest za niskie. Jeśli nie pomoże to sprawdź jakie masz napięcia na cokole kineskopu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana kineskopu w monitorze z modelu LG M36LBL 803X na kineskop Samsung M36KUK35X02 wymaga kilku istotnych regulacji i dostosowań elektroniki. Należy zwrócić uwagę na dopasowanie elektroniki do innego zespołu odchylającego, regulację bieli, temperatury kolorów, prądu kineskopu oraz wysokiego napięcia (WN). Szczególnie ważne jest dopasowanie napięcia żarzenia, które powinno wynosić około 6,3 V; w razie potrzeby należy zmienić wartość rezystora szeregowego w zasilaniu żarzenia. Konieczna może być także zmiana wartości kondensatora w obwodzie odchylania poziomego (C HOTa) dla poprawy szerokości obrazu. Regulacja napięcia G2 (screen) na transformatorze może rozwiązać problem braku świecenia ekranu. Kolejność wyprowadzeń kineskopu powinna być porównana z oryginalną elektroniką, gdyż może się różnić. Brak odpowiedniego sprzętu pomiarowego utrudnia prawidłowe przeprowadzenie tych regulacji. Nie ma dostępnej szczegółowej rozpiski numerów wyprowadzeń kineskopów Samsung i LG, co komplikuje bezpośrednią zamianę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA