logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zbieżność i kolory w monitorze LG 575 z kineskopem Toshiby?

aro_s-c 24 Lut 2006 10:36 3548 11
REKLAMA
  • #1 2341338
    aro_s-c
    Poziom 13  
    witam. potrzebuję instrukcji jak ustawić zbieżność kineskopu. mam monitor LG 575 z kineskopem Toshiby od CTX'a (wczoraj wymieniony :) )
    tamten był nieostry i bardzo jasny (prawdopodobnie nieszczelny). po wymianie wszystko jest prawie ok. obraz jest ostry, odpowiednio jasny ale cieżko mi jest ustawić zbieżnść i kolory :(

może ktoś wie jak po kolei regulować pierścienie zbieżności...?

dziękuje za wszystkie informacje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2344359
    aro_s-c
    Poziom 13  
    domysalam sie ze trzeba miec duza wiedze i praktykę. ale może jestes w stanie mnie jakos naprowadzic?? byłbym wdzięczny :D

i tak dziękuje że cokolwiek napisałeś :)

POZDRAWIAM
  • #4 2344632
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Zdzich nie napisał wszystkiego....
    Do ustawienia zbieżności potrzebna jest wiedza i duuuużo wprawy.
    Często jest tak że osoby doświadczone mają sporo problemów z ustawieniem zbieżności. Bywa i tak że nie można jej prawidłowo ustawić.
    A Ty prosisz o wskazówki na odległość i stawiasz na szali swój nowy kineskop.
    Nie pamietam tego modelu i nie potrafię powiedzieć w jaki sposób reguluje się balans bieli. Najprawdopodobniej jest potrzebny softjig, ale...... ?
  • REKLAMA
  • #5 2345126
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    A po co wymieniales cewki? W 15" praktycznie nigdy nie trzeba bylo ruszac cewek ,ewentualnie
    czasami trzeba bylo korygowac wysokosc obrazu ale to mona bylo zrobic z poziomu elektroniki Niestety teraz przy braku doswiadczenia roboczogodziny
    poswiecone na regulacje przewyzsza wartosc tej 15".
    A co do regulacji zbieznosci to w starszych serwisowkach bylo to opisane .
  • #6 2348466
    aro_s-c
    Poziom 13  
    cewki zostawilem z monitora LG. z CTX'a wziąlem tylko sam kineskop :)

na dzień dzisiajeszy mam bardzo niebieski obraz i troszke sie rozjeżdża.... pobawie sie jeszcze troszke.
  • REKLAMA
  • #7 2348912
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    jesli przelozyles sobie cewki to masz pozamiatane - raczej nigdy juz nie ustawisz konwergencji dynamicznej i czystosci barw na tym kineskopie
    ponadto jaki sens patrzec w crt i to 15" crt?
  • #8 2349119
    aro_s-c
    Poziom 13  
    cewek nie zamienialem! przelozylem sam kineskop.

a powiedz mi w co mam patrzec? jak chcesz mozesz mi kupic jakis monitor bo ja nie mam za co.........
  • #9 2350160
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    wlasnie o to chodzi ze miales przelozyc cewki + kineskop - cewki nie wystepuja jako samodzielna czesc zamienna to jest zespol ktory jest regulowany w fabryce zreszta pewenie jak rozbierales to zauwazyles ze byly przyklejone .
  • #10 2352245
    aro_s-c
    Poziom 13  
    ale stwierdziłem że za dużo kłopotu będzie z zostawianiem cewek..... całkiem inną budowę mają

fakt... były przyklejone :]

juz prawie mam wyregulowany obraz tylko jezcze interesuje mnie wyprowadzenie pinów z kineskopu...

bo prawdopodobnie kineskom toshiby i lg ma zamieniona masę.....

tam jest 8 nóżek. nie wiecie gdzie znaleźć ich opis. bo nie chce nic zjarać :)

prawdopodobnie masę mają zamienioną.........
  • #11 2352275
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam, Panowie krótko koledze można niestety napisać że wymiana kineskopu to była pomyłka (to moje zdanie) szczególnie że nie uwzględnił takich rzeczy jak min. rezystancja i indukcyjność cewek które mają dość istotny wpływ. Jedynie ta wymiana miała by sens gdyby wymienił go na taki aby cewki i typ kineskopu były identyczne a później ew. pewne regulacje przeprowadził w trybie serwisowym jeśli jest taka możliwość. Natomiast w takim przypadku to ew. będzie mógł z niego korzystać jak z telewizora (choć i to może i nie) bo na 100% nie ustawi wszystkich paramatrów aby móc korzystać z tego monitora i sie nie denerwować na jakość wyświetlanego obrazu. Podkreśłam to tylko moje zdanie.

:arrow: aro_s-c: Jeśli masz jeszcze stary kineskop to podaj jego dokładny symbol, jeśli taki znajde to chętnie go oddam za cene przesyłki, skoro nie masz na co patrzeć (prosze nie traktować tego obrazliwie tylko całkiem serio)

POZDRAWIAM.
  • #12 2352509
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    hm
    nie wiem ile razy wymieniales w zyciu kineskop
    praktycznie mozna wlozyc cokolwiek badz zachowojac pewne reguly gry - wystarczy pamietac o zakresach czestotliwosci w ktorych pracowal monitor dawca i biorca
    jedyne wyjatki to nazwijmy je "kineskopy specjalne" takie jak diamondtron czy trinitron, jak i flatron - maja przynajmniej jeden zespol cewek wiecej z ktorym nie ma pozniej co zrobic

odnosnie masy - czy heater byl zasilany z jednego pinu a zmasowany na drugim czy odwrotnie to bez roznicy - chyba ze twoja toshiba to narrow neck - co zdazalo sie przy tej przekatnej ekranu - ale wtedy w ogole nie podchodzilbys nawet do takiej przekladki
    jesli kineskop swieci normalnie to mozesz fakt "zamienionej masy" pominac
    ps. czystosc kolorow ustawia sie na ekranie czerwonym, pozniej na niebieskim - nie na bialym

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z ustawieniem zbieżności i kolorów w monitorze LG 575 wyposażonym w kineskop Toshiby, po wymianie kineskopu z monitora CTX. Użytkownik ma trudności z regulacją pierścieni zbieżności oraz balansu kolorów, zwłaszcza z nadmiernie niebieskim obrazem i rozjeżdżającym się obrazem. Wskazano, że prawidłowa regulacja zbieżności wymaga dużej wiedzy, doświadczenia oraz odpowiednich wzorców testowych (koło, krata). Wymiana samego kineskopu bez przeniesienia cewek jest problematyczna, ponieważ cewki są integralną częścią kineskopu i ich parametry (rezystancja, indukcyjność) mają kluczowe znaczenie dla konwergencji i czystości barw. Próby regulacji bez zgodności cewek i kineskopu mogą prowadzić do niemożności uzyskania poprawnego obrazu. Wspomniano, że w starszych serwisówkach można znaleźć opisy regulacji zbieżności, a balans bieli najprawdopodobniej wymaga użycia specjalistycznego oprogramowania (softjig). W kwestii wyprowadzenia pinów kineskopu Toshiba i LG mogą mieć różne przyporządkowanie masy, co wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić urządzenia. Czyszczenie kolorów powinno odbywać się na ekranie czerwonym i niebieskim, a nie na białym. Ogólnie zaleca się, aby wymiana kineskopu była przeprowadzana z zachowaniem zgodności cewek i typu kineskopu, co umożliwia późniejszą regulację w trybie serwisowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA