logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE50H5303 - Brak dźwięku z USB i Smart TV na wzmacniaczu

wolffik 26 Mar 2015 11:54 4554 20
REKLAMA
  • #1 14562595
    wolffik
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Witam.
    Kupiłem telewizorek samsung UE50H5303. Z tyłu standardowe wyjście scart w którym oczywiście jest wyjście audio.
    Podłączony odpowiedni kabelek do wzmacniacza i wszystko działa gdy się ogląda programy emitowane. Problem zaczyna się gdy oglądamy film z usb. Dźwięku brak.
    Wchodzę w opcje TOOLS, zmieniam głośniki telewizyjne na wyjście audio i wyłączają się tylko głośniki w TV a dźwięku w kolumnach brak. To samo przy korzystaniu z smart tv.
    Pominąłem jakieś ustawienie w tv ?

Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 14562971
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    wolffik napisał:
    Pominąłem jakieś ustawienie w tv ?

Nie, nic kolega nie pominął. Zdecydowana większość odbiorników telewizyjnych nie przenosi analogowej wersji dźwięku cyfrowego na wyjście Scart. A taki dźwięk ( cyfrowy) jest z Yotube, czy Smart.

Jeżeli telewizor ma wyjście słuchawkowe, to mozna je wykorzystać przy pomocy kabla minijack stereo -> 2 x CINCH. To jest najprostsze/najtańsze rozwiązanie.

wolffik napisał:
    Wchodzę w opcje TOOLS, zmieniam głośniki telewizyjne na wyjście audio i wyłączają się tylko głośniki w TV a dźwięku w kolumnach brak.

Ta opcja - wyłączanie głośników - ma zastosowanie, kiedy używa się cyfrowego wyjścia audio z TV - czy to optyczne czy to koaksjalne.
  • REKLAMA
  • #3 14563805
    wolffik
    Poziom 16  
    Zaczynam rozumieć.
    Spróbuje jutro na słuchawkach, ale zaś tak myślę ze to kiepsko będzie bo będę musiał regulować natężenie dźwięku w TV oraz wzmacniaczu.
  • #4 14563858
    dioda1207
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    W TV masz oddzielne sterowanie natężeniem dzwięku na słuchawki i na głośniki wewnętrzne.Jak chcesz to na allegro masz przetworniki z optyka na analog.Sam zakupiłem do mojego Samsunga 48H6700 taki:
    http://allegro.pl/dekoder-dts-ac3-dolby-digital-ddts-100-surround-i5181510833.html
    I masz kino domowe.

Dodano po 5 [minuty]:

http://www.ebay.com/itm/Optical-Coaxial-Digit...992?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cec91cd38

Taniej na ebay.Ja czekałem 2 tygodnie .Ale naprawdę warto.
  • #5 14564852
    Polon_us
    Poziom 42  
    dioda1207 napisał:
    Jak chcesz to na allegro masz przetworniki z optyka na analog.

Mam wątpliwości, co do tej porady.
    Autor tematu nie wspomniał, jaki wzmacniacz posiada.
    Sugerowany przez kolegę dioda1207 dekoder cyfrowo-analogowy służy do dekodowania dźwięku z cyfrowego na analogowy 5.1.

Ma to tylko zastosowanie do wzmacniaczy, które mają wejścia analogowe 5.1. Jeżeli autor tematu ma wzmacniacz stereo, to ten dekoder będzie przerostem formy nad treścią.
    A jeśli wzmacniacz ma wejścia cyfrowe lub być może wspiera HDMI ARC, to w ogóle użycie owego przetwornika nie ma sensu.

@wolffik - może kolega podać model wzmacniacza jakim dysponuje?
  • #6 14565319
    wolffik
    Poziom 16  
    No nie za bardzo mi się kalkuluje dawać 300 zł za przetwornik. To już lepiej sprzedać wzmacniacz + te 300 zł + ewentualnie coś dołożyć i kupić coś nowszego z wejściem cyfrowym.
    Stara Diora WS 704 z tunerem i equalizerem wiec tylko 2 kanały, ale to nie ma znaczenia bo nie zależy mi na kinie 5.1 tylko zwykłe stereo.
  • REKLAMA
  • #7 14565413
    Polon_us
    Poziom 42  
    Jeżeli sugestia wykorzystania wyjścia słuchawkowego nie jest satysfakcjonująca, to może kolega rozważyć kupno konwertera DAC.
    Ale nie takiego, jak sugerował kolega dioda1207, tylko bardziej adekwatnego do posiadanego sprzętu.

Mam na myśli konwerter stereo np. taki -> Link

Mozna poszukać i znaleźć jego odpowiedniki po niższych cenach.
  • #8 14565715
    wolffik
    Poziom 16  
    W tv nie ma oddzielnego sterowania dźwiękiem na słuchawki. Sterowanie jest jedno w zależności jedynie czy jack jest włożony czy nie.
    No taki konwerter na stereo to ma sens.
  • #9 14567282
    dioda1207
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Autor tematu nie podał jaki posiada wzmacniacz a przetwornik posiada przełącznik na 2.0 lub 5.1
    czyli można go wykorzystać .Przerost formy nad treścią ?Jak podłączy mikrofon do wzmacniacza i ten przystawi do głośnika w TV to będzie dobrze czy za skromnie ?
  • #10 14567578
    Polon_us
    Poziom 42  
    Nie przeczę, że przetwornik ma przełącznik 2.0/5.1. I w zasadzie można go wykorzystać. To prawda.

Lecz proszę spojrzeć na koszta, co dla autora tematu ma niebagatelne znaczenie. I trudno się dziwić.

Innymi słowy, gdybym miał przewieźć dwa worki ziemniaków, to nie używałbym ciężarówki. Wystarczyłby lekki samochód dostawczy :_)
  • #11 14567747
    wolffik
    Poziom 16  
    Model wzmacniacza podałem już wcześniej.
  • #12 15444839
    wolffik
    Poziom 16  
    Kupiłem w końcu ten konwerter

Samsung UE50H5303 - Brak dźwięku z USB i Smart TV na wzmacniaczu

Działa z każdego źródła teraz ale pojawił się inny problem.
    Po podłączeniu do wzmacniacza dźwięk jest znacznie cichszy niż np. z tunera , dvd , czy choćby z tego samego tv poprzez gniazdo euro.

Zmiany w opcjach dźwięku w menu tv niewiele pomogły.

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

Może zastosować wzmacniacz operacyjny ?
  • #13 15446898
    Polon_us
    Poziom 42  
    wolffik napisał:
    Może zastosować wzmacniacz operacyjny ?

Niech kolega rozejrzy się za wzmacniaczem słuchawkowym.
    Na tego rodzaju problem - cichy dźwięk z wyjścia optycznego - to chyba najlepsze rozwiązanie.
    Ten problem pojawiał się już nieraz na forum.
  • #15 15449931
    Polon_us
    Poziom 42  
    Cóż, wybór kolegi. Nie podejmuję się odpowiedzieć, jak to będzie działało.
    Zapewne wzmocni sygnał o ile płytka będzie sprawna, ale jakość dźwięku (pasmo) przenoszonego przez taką płytkę budzi moje wątpliwości.

Nie wspomnę o kombinacjach z podłączeniem, które będą nieodzowne.

Kolega sam musi to rozważyć -wszelkie za i przeciw.
  • REKLAMA
  • #17 15449981
    Polon_us
    Poziom 42  
    A swoją drogą sprawdziłem instrukcję tego telewizora.
    @wolffik - poniższy fragment powinien pomóc w ustawieniu poziomu dźwieku na wyjściu cyfrowym;

Dźwięk > Dodatkowe ustawienia Spróbuj

Umożliwia konfigurację dodatkowych ustawień w celu uzyskania optymalnego dźwięku.
    ●● Poziom dźwięku DTV Spróbuj
    (Tylko kanały cyfrowe)
    Telewizor nie może swobodnie sterować poziomem głośności dźwięku cyfrowego wysyłanego do
    amplitunera AV. Ta opcja umożliwia ustawienie komfortowego poziomu głośności dźwięku cyfrowego.
    "" Odpowiednio do typu nadawanego sygnału wartość MPEG / HE-AAC można wyregulować w zakresie od -10 dB do
    0 dB.
    "" Aby zwiększyć lub zmniejszyć poziom głośności, należy zmienić tę wartość w zakresie odpowiednio od 0 do -10.
  • #18 15451050
    wolffik
    Poziom 16  
    Ustawienia w tv DTV ustawione na 0 czyli najgłośniej było cały czas
    Połączenia w tym czy innym wzmacniaczu będę lutował ( bez żadnych kostek na skręcanie )
    Co do pasma przenoszenia to właśnie tam nic nie pisze.
    Jest jeszcze jeden podobny droższy o 2 zł

http://allegro.pl/avt1024-b-sluchawkowy-wzmacniacz-wysokiej-jakosci-i5937552703.html

Podane pasmo przenoszenia 17 ... 23kHz
  • #19 15452754
    Polon_us
    Poziom 42  
    Cóż, niech kolega próbuje.

Ten drugi wzmacniacz lepiej mi się podoba. Oby nie było kłopotów z uruchomieniem.
  • #20 15452960
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Spróbuj jeszcze to (ja przed chwilą to odkryłem i u mnie dźwięk jest trochę mocniejszy) DŹWIĘK / DODATKOWE USTAWIENIA / Kom. Dolby Digital - LINE (ja miałem RF)

Kolego m.tosiek mam dokładnie taki sam dac jaki masz Ty i uwierz mi - głośność dźwięku nie jest normalna, jest sporo ciszej niż jak by się podłączyło te same głośniki aktywne pod TV do innych gniazd np. eurozłącze. Z tego co zaobserwowałem to za to zjawisko odpowiedzialny jest sam telewizor, a konkretnie telewizory Samsung.
  • #21 15453294
    wolffik
    Poziom 16  
    W ustawieniach LINE / RF przełączone na LINE - jest lepiej ale nadal znacznie ciszej niż np podłączony tuner radiowy czy dvd

Faktycznie sam TV jest winny zastosuje ten wzmacniacz jedynie i tyle chyba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku z telewizora Samsung UE50H5303 podczas odtwarzania filmów z USB oraz korzystania z funkcji Smart TV, mimo że dźwięk działa poprawnie przy oglądaniu programów telewizyjnych. Odpowiedzi sugerują, że telewizor nie przesyła analogowego dźwięku cyfrowego przez wyjście SCART. Proponowane rozwiązania obejmują użycie wyjścia słuchawkowego z konwerterem minijack na RCA, zakup dekodera cyfrowo-analogowego lub wzmacniacza słuchawkowego. Użytkownik rozważał również zakup nowego wzmacniacza z wejściem cyfrowym. W trakcie dyskusji pojawiły się również problemy z cichym dźwiękiem po podłączeniu konwertera, co może być związane z ustawieniami telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA