logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki NVIDIA dla starego GeForce'a - błędy przy próbie instalacji z pliku

00S 26 Mar 2015 13:04 1170 5
REKLAMA
  • #1 14562729
    00S
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam,
    Chciałem zainstalować Linuxa na którymś ze starych komputerów.
    Za nic nie mogłem doinstalować sterowników grafiki. W linuxach jestem raczej początkujący.
    Obecnie próbuję na sprzęcie Intel P4 3,06, 2GB RAM, Geforce 4 MX440SE.
    Próbowałem LXLE, Lubuntu i HandyLinux.
    Za każdym razem był problem z obrazem. Albo migotanie albo zła rozdzielczość (chociaż zaznaczę, że próbowałem tylko na monitorze z rozdzielczością 1680x1050).
    Trochę poczytałem i chciałem zainstalować sterowniki od NVIDII z ich strony, z pliku .run... Ale już powoli tracę cierpliwość :)

Pobierałem, wciskałem ctrl+alt+F1, logowanie, zatrzymanie środowiska graficznego (sudo service lightdm stop), uprawnienia root (sudo su) i ostatnia chciałoby się komenda - "sh ./NVIDIA-xxxxxx.run".
    Instalator odpala się ale od razu sypie błędami.
    A to początkowa konfiguracja błędna ale można kontynuować.
    Następnie znów coś źle bo albo X albo nouveau uruchomione. Sterowniki same wyłączyły co trzeba, restart i kolejny problem.
    Nie pamiętam dokładnie ale coś związane z kernelem - version.h

Sam już się pogubiłem z tym zupełnie i prosiłbym o jakąś łopatologiczną radę co zrobić aby udało się to zainstalować :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14562785
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Do nvidii na Linuxie są dwa sterowniki: nouveau i własnościowe. Do tak starej karty graficznej lepszym wyborem będzie nouveau. Jeśli jednak chciałbyś własnościowe to pamiętaj że te moduły są ze sobą w konflikcie i może być załadowany tylko jeden.
  • REKLAMA
  • #3 14565754
    00S
    Poziom 13  
    Wychodzi na to, że chcąc instalować sterowniki własnościowe udało mi się wyłączyć wcześniej nouveau ale błąd z kernelem (version.h) występuje nadal.
    Google mówi, że to wina zbyt nowego systemu i zbyt starych sterowników.

Jakiego linuxa powinienem poszukać, żeby spokojnie można było zainstalować sterowniki własnościowe Nvidii? Ubuntu 10.04 i starsze?
  • REKLAMA
  • #4 14565784
    lekto
    Poziom 35  
    Własnościowe mam zainstalowane na najnowszym Debianie i Gentoo - oba działają.
  • REKLAMA
  • #5 14565884
    00S
    Poziom 13  
    Ale czy do równie starej i niewspieranej już karty graficznej? :)

Spróbuję chyba instalacji Debiana, może sobie poradzę z instalacją.
    Tylko który obraz mam pobrać? CD czy DVD i który...? Link
    Jest ich tam trochę i już się pogubiłem :)
  • #6 14565985
    lekto
    Poziom 35  
    U mnie jest to dość nowa karta graficzna (660ti).

Osobiście instalowałem z tego (netinst):
    http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.8.0/i386/iso-cd/

Podczas instalacji zostaną pobrane odpowiednie paczki, jeśli jednak wolisz już mieć środowisko graficzne na płycie to są tam wersje z kde, lxde lub xfce.
REKLAMA