logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-GX280 - wyłączanie przy dużej głośności, komunikat OVERLOAD

Maxwolos 20 Maj 2005 18:58 6203 16
REKLAMA
  • #1 1510785
    Maxwolos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich mam maly problem z moim amplitunerem Technola poniewaz gdy daje wiecej "czadu" na głosnosci to mi odlancza koncowki mocy i na wyswietlaczu pojawia sie napis "OVERLOAD" Czy ma ktos moze pojecie co w tym sprzecie nie gra?? Objezdzilem wszystkie serwisy w Tczewie ale ci ludzie maja takie pojecie o elektronice jak ja :P Pozdrawiam Andrzej_tczew
  • REKLAMA
  • #2 1511038
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    włącza ic się zabezpieczenie jesli włacza sie odrazu jak wlączysz sprzęt i dasz na maksa to uwalone masz cos opisz dokladnie kiedy ci sie włacza
    jakie masz głosniki
    podaj cos więcej
  • REKLAMA
  • #3 1511089
    jwlalek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam identyczny problem z tym samym amplitunerem :) Podgłaszam prawie do połowy i następuje wyłączenie (overload- przeciążenie). Posiadam 2 kolumny Tonsil Samba 250. Nawet, jeśli odłączę kolumny problem nie znika. Czy odtwarzam z komputera, czy z dekodera sat. - to samo :( Proszę o radę, ale nie znam się za bardzo więc jedynie tylko serwis chyba mnie pozostał we Włocławku :( Dzięki za wszelkie info w mojej i kolegi, który temat założył sprawie.
  • #4 1511146
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    przyczyn może byc wiele przedewszystkim siedząc i patrzać na sprzęt nic niezrobisz wez srubokret i rozkrec wzmacniacz ,sprawdzć czy koncówki sie nieprzegrzewaja czyli do jakiej temperaturynagrzewa sie radiator iwyłaązca sie koncówka , trzeba sprawdzić samą koncówke może być uszkodzona i dlatego włącza sie zabezpieczenie , weż miernik i podłącza pod wyjscie i zobacz czy pojaiwa sie napiecie stałe gdy podgłosisz
    pozdrawiam
  • #5 1511247
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Sprawdź czy kręci się wiatrak z tyłu.Jeżeli jego praca zostanie zatrzymana własnie pojawia sie OVERLOAD.U mnie w SAGX180 przyczyną overload były zimne luty koło SVI( w 280 to RSN).
  • #6 1511253
    jwlalek
    Poziom 11  
    Nie wiem w jaki sposób ale temperatury radiatora chyba nie sprawdzę. Natomiast po podłaczeniu miernika, ustawieniu na ACV (na 200) i stopniowym podgłaszaniu to rosną na nim wartości. Przy wyłaczonym ampli wartość skacze 00.0 - 00.1, przy podgłaszaniu wartość rośnie. Nie wiem, czy dobrze sprawdzam - nie jestem elektronikiem :( ) Szczerze mówiąc, to nawet nie wiem która to końcówka mocy :( Wstyd mi przez to! Do radiatora przytwierdzona jest dwoma śrubami "kość" z napisem Audio Power Module Class H+ RSN 3306 A 053000.

Dodano po 3 [minuty]:

ALTON napisał:
    Sprawdź czy kręci się wiatrak z tyłu.Jeżeli jego praca zostanie zatrzymana własnie pojawia się OVERLOAD.U mnie w SAGX180 przyczyną overload były zimne luty koło SVI( w 280 to RSN).

Sam wiatrak zaczyna się kręcić wraz z podgłaszaniem i nie wyprzestaje, dopuki nie rozłączy się sam ampli. Tak więc wiatrak powinien być OK. A jak sprawdzić zimne luty? Tylko dlaczego do tej pory było wszystko Ok a tu nagle zimne luty???

Dodano po 33 [minuty]:

Panowie, z tego co się orientuję to w najgorszym wypadku będzie do wymiany końcówka mocy. Orientacyjnie jakich kosztów naprawy mogę się spodziewać? Mam nadzieję, że w zakładzie naprawczym nie przepłacę :)
  • #7 1511428
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Panowie ! Od kiedy w Technicsie na niesprawny wentylator pojawia się Overload ? O ile mnie pamięć nie myli to pojawi się jakiś F60 lub 61 .
    Overload pojawi się gdy na wyjściu pojawia się składowa stała - inaczej dodatnie napięcie lub zwarcie czyli przeciążenie . Tak na mój gust to macie skręcone na maxa wysokie tony i wtedy podkrecacie moc przekraczając parametry bezpiecznej pracy sprzętu . Zainteresujcie się tematem przesterowania w zakresie wysokich tonów
  • #8 1511454
    jwlalek
    Poziom 11  
    Nawet jeśli tony wysokie jak i niskie skręcę na minimum, ampli się wyłącza, z tym, że można bardziej go podkręcić. A czy uwalony jeden z głośników mógł przyczynić się do powstania usterki?
  • #9 1511915
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Nie ma teraz pod reką serwisowki ale:
    uwalony głośnik - eżeli jest zwarty lub jest zwarcie na zwrotnicy....
    Przyszlo mi jeszcze coś do głowy ....w tych amplitunerach jest (nie jestem pewny czy wtym też ) możliwośc pracy w trybie dwu lub wiecej głośnikow . Nie testowalem nigdy jak się zachwa amplituner gdy ustawisz na pracę wielogłośnikową a podłaczysz tylko dwa głosniki....wtedy nieobciążone koncówki mocy mogą też właczyć OVERLOAD . Sprawdź to.
  • REKLAMA
  • #10 1512035
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Paweł_swobodny a miałęś doczynienia z tymi technicsami?.Bo chyba nie..... .To jest stereofoniczny amplituner więc o 5 kanałah niema mowy.

Jeżeli padła końcówa czyli ten "Audio Power Module Class H+ RSN 3306 A 053000" to koszt samej hybrydy czyli tej kości jak ja nazwałeś to ok 300-350zł z wymianą to będize ok 400zł za całość......warto ?.

A ja ci radze zrób tak.Oddaj go do serwisu żeby go facet "zbada" -daj mu na piwo i szafa gra :).On powie co jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #11 1512799
    jwlalek
    Poziom 11  
    Jeśli będzie do wymiany RSN, to wogóle to się nie opłaca (za duży koszt). Alton, zrobię tak jak mówisz, oddam do serwisu i powiedzą co jest. W dalszym ciągu mam nadzieję, że to nie RSN tylko coś innego :)
    Nie wiem jak to w serwisach bywa, ale czy mogą powiedzieć, że uszkodzeniu uległ właśnie RSN a faktycznie będzie to coś innego? (dziś nikomu się nie wierzy... :(

I jeszcze jedno: dziś wymieniłem uszkodzony głośnik na nowy. Stary był Tonsil GDN 16/40/4 15 OHM, a nowy jest też Tonsil GDN 16/40/4, ale 4 OHM. Kolumny posiadają po 2 takie głośniki. Moje pytanie: czy tak może być???
  • #12 1512800
    Maxwolos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Przepraszam ze tak pozno dolanczam swoje inf no ja mam jeszcze korektor technola SH-GE70 i Altusy 300 ze dostaje ladne becki daje w pare i jak jest jakis mocny bas to jak pololi robie glosniej wiatrak robi z dwa obroty moze trzy normalne syzbkie i zara zalancza sie Overload co pododuje zatrzymanie wzmaka a zarazem i wiatraczka diangonz slyszalem wiele jesli w Sa-gx180 jest hybryda SVI to jaka jak w Sa-gx280?? moze cos od tego jesli orietujecie sie w cenach sypcie odrazu jakie i za co moga byc koszty :) Podroffka Andrzej

Dodano po 6 [minuty]:

jeszcze jedno dalem go do kumpa mowi ze koncowki sa ok chcac nie chcac ten sprzet dostal baty bo robie imprezki roznego rodzaju ale trzymal mi przez piec lat a tu nagle cos takiego watpie by to bylo od wiatraka i czytajac wasze wypowiedzi tez watpie aby bylo od przesterowania sygnaly wejsciowego czyli treble i bass na maxa 5 lat mi tak trzymal ze uwazam za nonsens skrecania tonow na nim bo wyskuje overload osobiscie z tego co czytalem to stawoiam na hybrydke i tranzystorki ale dajcie wkoncu jakies konkretne podsumowanie bo nie wiem sam co mam robic :P (chyba kupie nowy!! :P)

Dodano po 6 [minuty]:

Dorzucam jeszcze jeden link elektrodki dotyczacy poczesci tematu :)))
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=155
  • #13 1564263
    jwlalek
    Poziom 11  
    U mnie już po problemie, oddałem do fachmana i naprawił. Powiedział, że było zwarcie w układzie zabezpieczającym przed przegrzewaniem się. Koszt naprawy 70PLN. Dziękuję wszystkim za swoje odpowiedzi w sprawie mojej awarii i bardzo serdecznie pozdrawiam.
  • #14 4440111
    misiu_mp
    Poziom 2  
    1. Odlaczenie trzeciej zyly od trojzylowej tasmy CN651 sprawia ze wzmacniecz sie nie wylacza.
    2. Podlutowanie ukladow (tranzystorow?) na radiatorze (najprawdopodobniej wystarczy naprawic BCE Q709) tez naprawia problem (bez wyjmowania zyl).
    3. Odlaczenie wentylatora ma takie same objawy jak powyzszy problem (overload na ok 40% glosnosci), wiec nalezy sprawdzic czy to nie wentylator albo jego podlaczenie sparawia klopot.
    Wentylator ten dziala na DC kilka V (na 12V DC wyl jak odkurzacz, wiec to chyba ciut za duzo)
  • #15 4440206
    paweldziadoszxxx
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Max prawdz przedwzmacniacz czy nie podaje na koncowke skladowej stalej ..przerabialem to w kilku amplitunerach szczegulnie w pioneer'ach...
  • #16 4757454
    marek70
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Wpinam się w ten temat bo właśnie mam na warsztacie taki sprzęt SA-GX280 z uszkodzeniem jak w temacie. Może komuś się to przyda. Oto przyczyna tej usterki-niesprawny wentylator. Czytałem dużo postów w tym temacie i nie znalazłem rozwiązania (musi być tylko oryginalny wentylator !!!). Guzik prawda. A co jakbym chciał założyć taki z mechanizmów CD- zaden problem. A teraz krótka zasada działania zabezpieczenia overload- wskutek starości wentylatora bo oczywiście mogą być i inne przyczyny. Więc z powodu zużytych panewek płynie przez niego większy prąd. Im głośniej gra wzmacniacz tym dostaje większe napięcie wskutek czego powstaje większy spadek napięcia na R689 i właśnie to polaryzuje T655 który uaktywnia protect overload. Sumując -silnik należy wymienić-obowiązkowo i zalecana jest zmiana R689 27Ω na 20Ω. Zabezpieczenie nadal jest aktywne ponieważ przy próbie zatrzymania silniczka działa zabezpieczenie. Można to sobie zmierzyć ( to napiecie uaktywniające overload) na C655. Jak dojdzie na nim do 0,57V automatycznie załączy zabezpieczenie. Jeżeli jest mniejsze poprawnie pracuje wzmacniacz. Pozdrowienia.
  • #17 6972161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Technics SA-GX280 wyłącza się przy dużej głośności, wyświetlając komunikat "OVERLOAD", co wskazuje na przeciążenie końcówek mocy. Problem występuje niezależnie od podłączonych kolumn i źródła sygnału. Możliwe przyczyny to uszkodzona końcówka mocy (Audio Power Module Class H+ RSN 3306 A 053000), zwarcie w układzie zabezpieczającym, zimne luty, lub problemy z wentylatorem chłodzącym. Wentylator może działać nieprawidłowo z powodu zużycia panewek, co powoduje wzrost prądu i aktywację zabezpieczenia overload. Zalecane jest sprawdzenie temperatury radiatora, obecności napięcia stałego na wyjściu końcówki mocy oraz stanu lutów. Wymiana modułu RSN kosztuje około 300-350 zł, z serwisem około 400 zł, co może być nieopłacalne. Niektóre naprawy obejmują wymianę lub czyszczenie rezystora R689 oraz kontaktów wentylatora, co poprawia działanie zabezpieczenia. Wymiana wentylatora na oryginalny nie jest konieczna – można zastosować zamiennik z mechanizmu CD. Ostatecznie, naprawa u fachowca kosztowała około 70 zł i polegała na usunięciu zwarcia w układzie zabezpieczającym przed przegrzewaniem. Dodatkowo zwrócono uwagę na prawidłowe dopasowanie impedancji głośników (np. wymiana głośnika Tonsil GDN 16/40/4 15 Ω na 4 Ω może być problematyczna).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA