logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-GX180 - komunikat overload, brak dźwięku, nie działa wiatraczek

Haimon 24 Sie 2006 16:15 3029 7
REKLAMA
  • #1 2948658
    Haimon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam posiadam wzmacniacz podany w temacie, po jakims czasie odpoczynku, po włączeniu mam mozliwosc wybrania źróła dźwieku, ale za chwilke pokazuje sie napis overload tak ze dźwiek nie zdazy juz przepłynac. Co moze byc tego przyczyną, wzmacniacz nie był raczej przeciazony, tymbardziej ze przed tą przerwą działał bez zarzutu. Zaobserwowałęm tylko ze nie kreci sie juz wiatraczek z tyłu, ale nie pamietam czy krecił sie on cały czas czy tylko w momencie obciazenia. Znajomy po obejzeniu stwierdził ze to koncowka mocy, ale nie wiem na ile kompetentna jest ta wypowiedź.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2948836
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Padł ci na 90% wiatrak.
  • REKLAMA
  • #3 2948868
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Nie pamiętam czy tam są jakieś bezpieczniki, jesli sa to je sprawdź.

Sprawdź też układ zabezpieczenia, zmierz napięcie na wyjściu SVI, jeśli jest stałe (ok. 35V) to końcówa raczej do wymiany.
    Według mnie jesli to wina końcówki to naprawa jest nieopłacalna (koszt scalaka ok. 220 zł)

Pozdrawiam
  • #4 2948912
    Haimon
    Poziom 11  
    napiecie mam mierzyc w miejscu gdzie podpinam głosniki, czy na samej koncowce? jezeli na koncowce to na ktorych pinach? (sorry ale jestem laikiem:)) Dzieki za odpowiedz.
    PS. podłączyłem przed chwilą wiatraczek pod zasilacz, działa.
  • #5 2948938
    Artur k.
    Witam

Najlepiej zmierz napięcie na stykach przekaźnika, na nóżkach scalaka mozesz niechcacy zrobić zwarcie i jeszce bardziej popsuć.

Przypomnij mi jaki tam jest układ końcówki SVI (albo RSN), bo nie pamietam, a naprawiałem to już dawno.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2949052
    Haimon
    Poziom 11  
    jest tam układ svi
  • REKLAMA
  • #7 2951876
    Artur k.
    Witam

To że SVI albo RSN to wiem, chodziło mi o jego pełne oznaczenie, coś mi sie kojaży ze tam jest SVI3205 ale nie jestem pewien i dlatego chciałem żebyś mi napisał.

Pomiary zrobiłeś ??

Pozdrawiam
  • #8 2963131
    Haimon
    Poziom 11  
    dobrze zapamietałes 3205:) pomiarow jeszcze nie zrobiłem, siade z miernikiem w pierwszej wolnej chwili

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SA-GX180 po włączeniu po przerwie wyświetla komunikat "overload" i nie generuje dźwięku. Zaobserwowano również, że wentylator chłodzący nie działa. Możliwą przyczyną jest uszkodzony wentylator, co potwierdzono testem podłączenia go do zasilacza. Sugerowano sprawdzenie bezpieczników oraz układu zabezpieczenia, a także pomiar napięcia na wyjściu układu końcówki mocy SVI, który powinien wynosić około 35 V. Wzmacniacz wykorzystuje scalak końcówki mocy SVI3205. W przypadku uszkodzenia końcówki mocy naprawa może być nieopłacalna ze względu na koszt scalaka. Pomiar napięcia najlepiej wykonać na stykach przekaźnika, aby uniknąć zwarcia na nóżkach układu scalonego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA