logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A50 - Telefon wyłącza się przy naciskaniu klawiszy, co zrobić?

Rewus 20 Maj 2005 21:47 1073 8
  • #1 1511196
    Rewus
    Poziom 12  
    Po 6 miesiącach urzytkowania telefon zaczął się wyłączać. W serwisie powiedzieli mi że to wina softu, ale nie będę dałał 100 zł za wgranie nowego softu... ich chyba poje****. Z telefonu korzystałem dalej aż do momentu aż przy włączeniu pisało "wrong soft", więc kupiłem kabelek i wgrałem nowego softa przy pomocy Freii, niestety problem pozostał ten sam tzn. telefon wyłącza się podczas naciskania na klawisze, szczególnie podczas naciskania książki adresowej. Możecie mi coś na to poradzić łącznie z grzebaniem w płycie telefonu...
  • #2 1511410
    tommy999
    Poziom 22  
    Ocena: 78
    Jaka wersja softu była i jaką wgrałes ????
  • #3 1511825
    Rewus
    Poziom 12  
    Po wstukaniu kodu na wersje pisze mi tak:
    Version: 07
    FR/EFR/HR
    0000 0000 0000
    MAP: 070115011013
    lg1 T9lg1
    NfV 14 A50

a co do starego oprogramowania to zbytnio nie pamiętam, ale wiem że nie było dużo starsze, rownież ze słownikiem T9, możliwe nawet że takie same
  • #4 1512175
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Zrób mu mały test.
    Naciskaj klawisze bardzo delikatnie i zobacz czy t bedzie się restartował.
    Jeżeli przy delikatnym naciskaniu wszystko bedzie OK to trza bedzie grzać.

Pozdrawiam.
  • #5 1513625
    Rewus
    Poziom 12  
    No, przy powolnym i delikatnym naciskaniu wyłancza się znacznie żadziej niż przy normalnym ,szybkim naciskaniu. co dalej?

Dodano po 34 [minuty]:

Postanowiłem sam trochę pomajsterkować i rozebrałm telefon na części, wyciągając przy tym mikrofon, głośniczek oraz klawiature. Zapomniałem wczesniej dodać że mój telefon był raz w komiesie, kiedy to zepsuła mi sięsłuchawka, gdyż w simensach nie ma ochronnej siateczki i prawdopodobnie i dostał się do słuchawki dorbny piasek i inne zanieczyszczenia i to go pwnie uszkodziło. Tym razem też był cały zanieczyszczony, więc "wystukałem" troche piasku i poprzeczyszczałem styki z mikrofonu i słucawki oraz pewnej częsci, która znajduje się na tylnej częśći obudowy i jest do niej trwale przymocowana (wie ktoś co to jest?) i poskładałem. Po włączeniu zrobiłem mały teścik i okazało się że telefon się wyłancza naprawde bardzo żadko. Czy to możliwe że przyczyną wyłanczania się jest zwarcie w słuchawce spowodowane zanieczyszczeniami? Gdzie i za ile można kupić nową słuchawke?
  • #6 1514348
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Na 99% posypały ci sie kulki pod którymś BGA. Najpierw kompiel, potem grzanie i bedzie oki.
    Od zanieczyszczenia głosniczka może sie zepsuć co najwyrzej sam głosniczek - jeżeli słychac to jest OK ale czyszczenie mu wyszło na dobre.
    PS:
    Opisz dokładniej ta tajemniczą część przymocowaną na stałe o której pisałeś bo ciężko załapać o co ci chodzi. (tam przymocowana jest tylko wibra i antena ale nie wiem czy tak samo myslimy)

Pozdrawiam.
  • #7 1514795
    Rewus
    Poziom 12  
    Tak, najprawdopodobniej to jest wibra, nie skojażyłem tego na początku, więc co dokładnie mam zrobić z telefonem? i gdybyś mógł mi wytłumaczyć co to jest BGA?
  • #9 1515247
    Rewus
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc...teraz musze się zastanowić co z tym telefonem zrobić...

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens A50 po około 6 miesiącach użytkowania zaczął się wyłączać podczas naciskania klawiszy, szczególnie przy dostępie do książki adresowej. Serwis sugerował problem z oprogramowaniem, jednak samodzielna reinstalacja softu za pomocą kabla i programu Freii nie rozwiązała problemu. Delikatne naciskanie klawiszy zmniejszało częstotliwość wyłączania, co wskazuje na możliwy problem sprzętowy. Po rozebraniu telefonu i oczyszczeniu mikrofonu, głośnika oraz klawiatury z zanieczyszczeń, problem występował rzadziej. Podejrzewa się uszkodzenie kulek BGA pod układami scalonymi, co wymaga profesjonalnego podgrzewania (reflow) płyty głównej. Wskazano również na wibrację (wibra) jako element przymocowany na stałe do tylnej części obudowy. Naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności lutowania BGA, co jest trudne do wykonania w warunkach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA