logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 256 - Brak łączności klawiatur z centralą

Jacek_1974 01 Kwi 2015 01:43 11283 8
REKLAMA
  • #1 14578762
    Jacek_1974
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie
    Mam problem z centralę Integra 256, mam dość duży system z kilkoma klawiaturami, dwukrotnie w odstępie kilku miesięcy pojawiła się sytuacja, że na klawiaturach zaczęły migać wszystkie diody i zgłosiły brak łączności. Wystarczyło na chwilę zdjąć zasilanie z płyty centrali i odpiąć akumulator, żeby wszystko wróciło do normy. Niestety podejrzewam uszkodzenie centrali, ale łudzę się że być może jest inne wytłumaczenie, jeżeli ktoś spotkał się z podobnym problemem proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 14578811
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    Miałem podobny przypadek - okazało się, że był słaby akumulator, i po braku zasilania, i przejściu na zasilanie akumulatorowe wypadały 2 klawiatury zasilone z centrali. Powrót 230V nic nie dawał, dopiero restart centrali pomagał.
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #3 14580375
    Jacek_1974
    Poziom 2  
    Obawiam się, że jest inna przyczyna, akumulator jest nowy, wiem że to o niczym nie świadczy, ale w pamieci zdarzeń nie zapisują się żadne usterki, nie ma śladu po braku zasilania ani żadnej innej awarii.
  • REKLAMA
  • #4 14580411
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Jakim kablem spięte klawiatury?
  • #5 14580605
    Rob888
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Możemy tylko się domyślać, że taka sytuacja ma związek z zasilaniem, jego chwilowym brakiem lub zakłóceniami elektrycznymi, przepięciami na magistrali manipulatorów,przewodami elektrycznymi przeplatającymi się z przewodami magistralą manipulatorów itp.
    Mogą to tez być wzajemne zakłócenia między magistralami (kable rożnych magistrali biegnące obok siebie.)

Możesz jeszcze raz przemierzyć cały system miliamperomierzem ile pobiera cały system i jego części w stanie czuwania i alarmu i czy mieści się ta wartość w wydajności prądowej wyjść OUT i KPD+ centrali.
    Na dzień dzisiejszy jeśli masz jeszcze jakieś dodatkowe wolne żyły magistrali manipulatorów możesz podłączyć CKM dwiema żyłami i DTM także dwiema żyłami do każdego manipulatora a jeśli masz jeszcze dwie wolne żyły to =KPD także dwiema żyłami i COM dwiema żyłami do każdego manipulatora. Przy okazji możesz docisnąć styki i poobserwować następne dwa miesiące czy sytuacja się powtórzy
  • #6 14580955
    Jacek_1974
    Poziom 2  
    Kolega Joy pyta o kabel magistrali klawiatur, niestety kabel jest zwykły alarmowy
    8 żyłowy (nie skrętka :) ).
    Jeśli chodzi o zakłocenia to z tym jest największy kłopot. Magistralę mam puszczoną kablem 8 żyłowym dlatego wszystkie zaciski są na podwójnych żyłach. Dziękuję za podpowiedź posprawdzam napięcia i styki magistrali czy wszystko jest napewno dobrze dokręcone. Jeśli chodzi o prądy to z bilansu mocy centrali zostawał spory zapas tak więc powinno być ok.
    Zastanawia mnie jeszcze fakt, że na ogół jakikolwiek brak łączności z klawiaturą jest odrazu wyrzucany jako awaria, a tu ani śladu.
  • REKLAMA
  • #7 14581567
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Dobrze rozumiem że jak wstępuje ta awaria to nie masz w centrali żadnego informacji, oraz nic w pamięci zdarzeń? Konsultowałeś to z satelem. Ja na takie cuda mam oscyloskop przenośny i szybko sprawdzam co się dzieje na szynach danych i zegara. Wszytko wraca do normy po resecie centrali a próbowałeś odpiąć zasilanie klawiatury, przeprowadź jeszcze raz identyfikację manipulatorów.
  • #8 14596419
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Przyczyn może być wiele jak sugerują koledzy wyżej. Analiza historii powinna rozwiać wątpliwości.. Miałem dokładnie taki sam objaw jak "kolega" zdalnie łączył się z centralą i w trakcie połączenie zostało "zerwane". Po prostu centrala "zawieszała" się.
    Proponuję zastanowić się na taką przyczyną tym bardziej że sprawy zasilań i przekrojów kabli zostały rozwiane.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #9 18832847
    byblue
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Odświeżam temat awarii toczącej się w powyższej dyskusji...
    Taka awaria spotkała również mnie 19.07.2020
    Centrala Integra 256 Plus - EHTM-1 Plus (spięta z ponad 120 IN-OUT) (2 x INT-TSI i 2x INT-KSG-WSW ) zamontowana od ponad dwóch lat, a poprzedno 128WRL przez 6 lat (nigdy nie było żadnych problemów) - i po obecnym pełnym resecie wszystko działa OK.
    Awaria nastąpiła gdy nie było mnie w domu (centrala nie uzbrojona)
    Poza komunikowaniem się z centralą za pomocą apki INTEGRA (android) nic innego się nie działo...
    Może to właśnie appka generuje taki problem ?!
    Dodam, że około rok temu u klienta z WRL128 po uruchomieniu TYLKO appki dwa wyjścia samoczynnie załączały się i wyłączały cyklicznie co 2sec... (Support satela poradził tylko przywrócenie ustawień do fabrycznych lecz to nie pomogło) i została wymieniona płyta centrali która rozwiązała problem, ale i tak to się nie trzyma kupy !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą alarmową Integra 256, gdzie klawiatury przestają komunikować się z centralą, co objawia się migającymi diodami. Po odłączeniu zasilania centrali i akumulatora problem ustępuje, co sugeruje możliwe uszkodzenie centrali. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na różne potencjalne przyczyny, takie jak słaby akumulator, zakłócenia elektryczne, problemy z kablami magistrali, a także możliwość "zawieszania" się centrali. Użytkownik potwierdza, że akumulator jest nowy, a w pamięci zdarzeń nie ma informacji o awariach. Sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie napięć, identyfikacja manipulatorów oraz analiza historii zdarzeń. Wspomniano również o problemach z aplikacją INTEGRA, która mogła być przyczyną awarii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA