logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o ocenę zestawu, komentarze i propozycje cięć budżetowych

andrzej_ar 02 Kwi 2015 08:48 939 9
REKLAMA
  • #1 14581873
    andrzej_ar
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Przymierzam się do zakupu komputera, mam wstępnie zestawiony "koncert życzeń" prosiłbym o ocenienie go i jeśli to możliwe - propozycję zmian w zestawie tak aby obniżyć jego finalny koszt. Początkowo chciałem zmieścić się w budżecie 3tys zł a tutaj bez systemu wychodzi mi już ok 3,3tys... Troszkę dużo, bo doliczając system wyjdzie pewnie ok 3,6-3,7 tys.

Komputer chciałem podłączyć do TV 42'' ma on służyć do internetu, filmów oraz głównie do grania - ja bawię się WoT natomiast dzieci wiadomo, najchętniej chciałyby żeby każda gra chodziła i to jak najlepiej. Z racji ograniczeń finansowych trzeba poszukać jakichś rozwiązań.
    Oto link do koszyka a poniżej też zestawienie tych samych co w koszyku komponentów.
    ps. A może warto poczekać bo gdzieś mi pisało, że ceny sprzętu wysokie przez kurs dolara i może poczekać chwilę licząc że i kurs i ceny spadną?

http://www.morele.net/inventory/info/1MjZ6S/

1 379507 Zasilacz XFX Pro Series TS550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9) 269,00 zł
    2 412498 Karta sieciowa Asus PCE-N10 bezprzewodowy adapter WiFi N150, IEEE 802.11b/g/n, PCI Express, transfery do 150Mbit/s, 64/128-bit WEP, WPA/WPA2-PSK, obsługa WPS [Low profile] 56,50 zł
    3 432403 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) 235,00 zł
    4 472804 Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) 269,00 zł
    5 602662 Dysk SSD Corsair Force LS 60 GB CSSD-F60GBLS 238,00 zł
    6 605201 Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 175,00 zł
    7 606110 Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX (GA-H81M-HD3) 239,00 zł
    8 610688 Karta graficzna Asus Radeon R9 270X, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI, DP (R9270X-DC2T-2GD5) 819,00 zł
    9 640864 Procesor Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150 BOX (BX80646I54590) 889,00 zł
    10 699231 Klawiatura + mysz Logitech Desktop MK270 US (920-004509) 102,00 zł
    RAZEM: 3291,50
  • REKLAMA
  • #2 14581905
    kula001
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Ceny zależą od kursów dolara, ale czy to będzie zauważalne w detalu to wątpię. Komputer w porządku, poradzi sobie. Miałem dylemat co do dysku 1T ale jest też dobry. No i tak szczerze to średnio jest gdzie oszczędzić. To jest optymalny zestaw, można by wsadzić niższy model i5 ale mało na tym zaoszczędzisz. Może dysk 500GB zamiast 1TB. Grafika dobra, ale ciężko o podobną klasę i niższą cenę.
  • #3 14582034
    andrzej_ar
    Poziom 10  
    Dziękuję, tak właśnie po analizie różnych opisów stworzyło mi się coś takiego. Gdyby nie to, że wszystkie zaskórniaki mi wyszły to brałbym nie bacząc na budżet (żony) określony na 3k :( a tu jeszcze systemu nie ma :(
    Jedyne co mi przychodziło do głowy to zejście z procesora i grafiki i na tym ewentualnie ok 200zł można by oszczędzić (
    - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-...150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/ cena 799zł - taniej o 90zł
    - http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-rad...56-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-270-gaming-2g-599531/ cena 709zł taniej o 110zł

sumarycznie taniej o 200zł ale czy warto na tym przycinać?

Czy dysk ssd daje na tyle duży skok wydajności systemu (bo do tego ma służyć) że warto w niego inwestować te 238zł czy może swobodnie wystarczy tylko ten zwykły hdd? Jakie różnice czasowe są przy wstawaniu systemu?
    No i kwestia napędu dvd - niby prawie wszystko na pendrive jest ale jak kupię system np windows 8.1 to na jakim nośniku go dostanę? Tylko o niego chodzi bo w laptopie mam uszkodzone dvd i w zasadzie nie odczuwam potrzeby jego reaktywacji
  • REKLAMA
  • #4 14582096
    kula001
    Poziom 19  
    Nie warto przycinać na procku i grafice. Dość dobre komponenty zastąpisz taką "zapchaj dziurą", a uzysk cenowy niewielki. Ja korzystam z napędów bardzo rzadko, ale czasem w gardłowych sprawach właśnie się przydaje. Z tego co mi wiadomo kupując Windowsa dostajesz klucz i kopię zapasową obrazu na DVD.

Co do SSD. Moim skromnym zdaniem da się obejść bez niego i zaoszczędzić. Jak sam zauważyłeś, ceny SSD są coraz niższe ale pojemności dysków nadal nie wystarczają na to by przesiąść się w całości na niego i zazwyczaj sprowadza się to do trzymania na nim wyłącznie systemu. W końcu odczujesz różnicę w czasie przeprowadzania operacji na dysku jak kopiowanie czy samo poruszanie się systemu po dysku, instalacje programów itd. Tylko tyle, że w grze nie ma to praktycznie znaczenia. Szczerze zrezygnował bym z niego.
  • REKLAMA
  • #5 14582129
    andrzej_ar
    Poziom 10  
    W takim razie cóż, wygląda na to, że jedynie rezygnacja z ssd (które w zasadzie w przyszłości można sobie sprawić przecież) obniży cenę zestawu do 3053,50 a CPU i grafika zostałyby skoro utrata wydajności jest większa niż oszczędności na cenie.

Generalnie komp tradycyjnie ma parę lat posłużyć i raczej nie bawiłem się w podkręcania, kombinowania ze sprzętem. Zwykle dopiero jak mocno zaczynały moje stare kompy odstawać to dostawały modernizację na zasadzie wsadzenia wszystkiego co najmocniejsze używane dostępne (bywało że za 100-200zł można było dać dziadkowi niezłego "kopa") i jeszcze chwilę chodziły aż zupełnie wysiadały i zmiana na nowy. Tutaj pewnie będzie tak samo.
  • #6 14582155
    kula001
    Poziom 19  
    Teraz z kręceniem jest większy problem. Producenci płyt głównych ograniczają funkcje biosu i nie ma już raczej podkręcania FSB. Można coś próbować z napięciami i trybem turbo. W przyszłości można będzie dać lepszą grafikę, czy 16GB RAM'u jak gry będą tyle potrzebowały. SSD można liczyć, że przez najbliższy rok cena za 500GB będzie w okolicach dzisiejszej ceny 256GB. I rozsądniej będzie raczej poczekać na "lepsze" czasy. Myślę, że tak będzie optymalnie.
  • REKLAMA
  • #7 14582232
    andrzej_ar
    Poziom 10  
    Super, dziękuję za pomoc.

A może orientujesz się jak z głośnością takiego zestawu będzie?

Komputer będzie stał bezpośrednio przy telewizorze, nie ukrywam, że jednym z powodów mojej przesiadki na laptop było wycie wentylatorów w stacjonarnym kompie.
    Tutaj wykombinowałem sobie, że klawiatura i mysz bezprzewodowa pozwolą mi na to, że wygodnie w łóżku będę sobie siedział i pogrywał. A że czas "wolny" miewam zwykle po 22-23 więc i w mieszkaniu cicho a i nie chciałbym budzić nikogo no i nie chciałbym żeby szum wentylatorów zagłuszał np. dźwięk oglądanego filmu...
    Sądzę, że konfiguracja jest na tyle mocna, że dla takich zastosowań to raczej będzie wszystko na luzie chodziło i wentylatory też tylko "delikatnie" będą pracować.
  • #8 14582249
    kula001
    Poziom 19  
    Nie mam niestety pojęcia jak głośno to będzie chodziło. Słyszalny może być raczej wentylator w zasilaczu, ale raczej będzie to marginalny szum. Do gier możesz zawsze użyć bezprzewodowych słuchawek a filmy jak będziesz oglądał to muszą być na jakimś poziomie głośności i raczej zagłuszy to pracę wentylatora.
  • #9 14582757
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    SSD odpuść jak wyżej, to zawsze można dokupić.

Procesor jak najbardziej możesz wziąć i5 4460. Realnie w większości gier stracisz z 2-4 klatki, a 100 złotych w kieszeni. Przy obecnej różnicy w cenie pomiędzy tymi procesorami i5 4460 jest rozsądniejszym wyborem.

Kartę graficzną podmień na tego Asusa
    http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-ra...6bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9270x-dc2-2gd5-625420/
    póki jest w promocyjnej cenie.
    Różnica w zegarach stock to 50 MHz, w zegarach Boost 70 MHz. To zawsze możesz sobie samemu podbić, a ponad 100 złotych taniej.

Do tego jeszcze wybrałeś kompletnie nieopłacalny model płyty głównej. Weź tego MSI
    http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-e...3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-b85m-e45-599722/
    cena ta sama, a wyższy chipset i lepsze wyposażenie.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
    Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
    chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zest...-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
    to ta usługa.
    Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
    chłodzenie na procesor
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów z dodatkowym chłodzeniem procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
    W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
    O44Y129AC8
    i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
    Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
    http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
    Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
    WP35ZXZG5A
    i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.
  • #10 14584750
    andrzej_ar
    Poziom 10  
    Dziękuję za rady. SSD odpuściłem natomiast co do rad kolegi Ationx to stety/niestety ale w międzyczasie zamówiłem ten zestaw i właśnie dostałem info że został fizycznie wysłany - swoją drogą brawo za tempo.
    Grafikę faktycznie możnaby zmienić na proponowaną natomiast co do kodów to próbowałem kody z innego postu ale nie wchodziły więc stwierdziłem że złożenie kompa to żadna filozofia, raczej trochę frajdy i zrobię to w parę chwil sam, tak jak nieraz to już robiłem :)
    Co do MSI to mam stare urazy - miałem ich płytę i z racji braku jakiegokolwiek wsparcia technicznego, męczyłem się z nią dość długo (ale to było sporo po zakupie).

Dziękuję za rady, jak dotrze, złożę to pochwalę się wrażeniami, ale sądzę że będą mega pozytywne patrząc na to że na starym stacjonarnym wisi celeron core2 a na laptopie wprawdzie i3 ale reszta słabiutka..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup komputera do gier i multimediów, z budżetem 3000 zł, jednak zestaw przekracza tę kwotę. Dyskutanci sugerują, aby nie oszczędzać na procesorze i karcie graficznej, proponując jednocześnie zamianę na tańsze modele, co pozwoliłoby zaoszczędzić około 200 zł. Zwracają uwagę na możliwość rezygnacji z dysku SSD, co obniżyłoby koszt zestawu, a także na to, że ceny sprzętu mogą się zmieniać w zależności od kursu dolara. Użytkownik obawia się hałasu wentylatorów, ponieważ komputer będzie blisko telewizora. Ostatecznie zdecydował się na zamówienie zestawu, pomimo wcześniejszych wątpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA