logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena złożonego Komputera do gier do 3000zł

VoSooler 24 Sty 2016 12:04 1038 23
REKLAMA
  • #1 15365161
    VoSooler
    Poziom 13  
    Ocena: 93
    Witam! Tutaj mam złożony zestaw, obudowę już mam, stację dvd mam, dysk 500 mam ale nie wiem czy nie kupić 1TB - jaką polecacie firmę lub konkretny model nie drogi, zasilacz 500W Crosair - chyba wystarczy no nie? Bo też mam.
    Tutaj koszyk: http://www.morele.net/inventory/info/ugtkDa/
    Jeśli macie coś lepszego lub podobnego i tańszego to piszcie ! :) Komputer jest bardziej do grania :)
  • REKLAMA
  • #2 15365334
    Onektus
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Witaj.
    Przy takim sprzęcie wystarczy 8gb ram a i tak bedzie to już spory zapas, plus warto zmienić na nieco wyzej taktowane np 2400 lub 2666Mhz. dodatkowe pieniądze z ramu 230zł można będzie przeznaczyć na zmianę procesora na odblokowany i5 6600k
    a rezygnując z płyty na rzecz nieco tańszego Gigabyte Z170-D3H zaoszczędzisz pieniądze na lepszą grafikę np r9 380x

Cały zestaw na takim zabiegu sporo zyska praktyczni zerowym kosztem
  • #3 15365546
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Jeśli chomikujesz gry i filmy to tak, pewnie 1TB przyda się, jeśli tego nie robisz (większość można przecież ściągnąć w razie potrzeby - jeśli posiada się oryginalną wersję oczywiście :p nie proklamujemy piractwa) w przyszłości rozważ zakup SSD, np. takiej 240GB na system i kilka gierek, a stara pięćsetka zostanie na obrazki, filmy i instalki.

Podoba mi się komentarz Onektusa, myślę że ciągnie Cię w dobrą stronę. RAM możesz przecież dokupić, a ten Radek to jednak kozak
  • REKLAMA
  • #4 15368085
    VoSooler
    Poziom 13  
    Ocena: 93
    I ten radek jest lepszy od tej co podałem? Bo o wiele ma mniej opinii niż ten windforce. Tak jakby ludzie radka nie kupowali. O procesorze i5-6600k myślałem, dobry procek. Płyta główna czymś ważnym różni się od tamtej?
  • #5 15368342
    Onektus
    Poziom 20  
    Tak radek jest lepszy, ma mniej opinii gdyż wyszedł stosunkowo nie dawno.
    i5 6600K pozwoli CI na oc procesora w przyszłości czyli zdobycie znacznej dodatkowej można powiedzieć gratisowej mocy. Płyta niczym ważnym więc będzie równie dobra, różni się jedna tylko ważną rzeczą , a mianowicie o ponad 100zł niższą cena co pozwoli na zakup lepszego procka lub karty.
  • #7 15368476
    Onektus
    Poziom 20  
    Chłodzenie dobre.
    Jednakże na początek możesz kupić jakiegoś dziada za 20zł a jak dozbierasz zakupić lepsze, jeśli ma to nadwyrężyć twój budżet
  • #9 15368541
    Onektus
    Poziom 20  
    Procesor wystarczy na sporo, a jeśli go jeszcze kiedyś podkręcisz to nie ma się co o niego martwić.
    ramu wystarczy spoojnie na dłuższy czas, z resztą jego można zawsze dołożyć drugie 8gb.
    Karta do grania w FHD już na dziś dzień np w wiedzminie 3 nie wystarczy do ultra tylko wysokich, wiec ona wystarczy napewno na kilka lat jeśli jednak interesuję cię granie we wszystko na co najmniej wysokich detalach to jest duża szansa że czeka cię wymiana za półtora roku moze dwa lata
  • REKLAMA
  • #11 15368569
    Onektus
    Poziom 20  
    r9 290x r9 390 gtx 970 gtx 780ti
    wszystkie kosztują około 1500zł a dają i tak około 30-35fps
  • #12 15369515
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    VoSooler napisał:
    To jaką kartę graficzną potrzeba żeby grać w wiedźmina na ultra ?!?!

Reagowałem podobnie, kiedy ktoś tu na forum napisał że r7 370 4GB to niższa półka. Taki nasz los wychodzenia z ery dinozaurów : ) Karta którą poleca Onektus nie jest taka zła, da szansę na trochę lepsze fajerwerki niż tylko włączenie efektu wybuchu w saperze. W ogóle gość dobrze Ci mówi, jak się nie znasz to Go sluchaj. A jeśli karta Cię nie zadowoli pamiętaj, że sprzęt można sprzedawać, ludzie chętnie kupują lekko używane sprzęty, nawet jeśli są niewiele tańsze od nówki.

Daj w wolnej chwili podsumowanie, bo koszyk na morele zdezaktualizował się
  • REKLAMA
  • #14 15372596
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Jak wyżej - pamięci przesadzone. Weź tańsze
    http://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-blac...8gb-2x4gb-2666mhz-cl15-hx426c15fbk2-8-766880/
    W zamian daj lepsze chłodzenie procesora
    http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/

No i ogólnie nie zaszkodziłoby gdybyś pochwalił się dokładnymi modelami obudowy, zasilacza i dysku. Napęd oczywiście na złączu SATA?

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
    Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
    chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zest...-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
    to ta usługa.
    Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
    chłodzenie na procesor
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów z dodatkowym chłodzeniem procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
    W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
    O44Y129AC8
    i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
    Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
    http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
    Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
    WP35ZXZG5A
    i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.
  • #16 15419367
    Ationx
    Poziom 35  
    Ok, może być.
  • #18 15420850
    adriaanos88k
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    VoSooler napisał:
    Czy już lepiej kupić tą i5

Lepiej, jeśli masz coś do dołożenia to kup lepiej coś innego zamiast dokładania do i7.
  • #20 15422071
    Ationx
    Poziom 35  
    Jest ok, choć generalnie to nawet nie wiem do czego się teraz odnosić, bo poprzednie koszyki pokasowałeś ze swojego panelu użytkownika i linki są puste.
  • #22 15422681
    Ationx
    Poziom 35  
    To już pytanie do wróżbity, może u Macieja spróbuj, podobno skuteczny ;)
  • #24 15428397
    Ationx
    Poziom 35  
    No to o tym mówię właśnie. To już bardziej pytanie do wróżki. Nikt prócz twórców gier nie wie jak bardzo pójdą wymagania do góry w następnych latach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej złożonego zestawu komputerowego do gier w budżecie do 3000 zł, mając już obudowę, stację DVD i dysk 500 GB. Dyskutanci sugerują, aby rozważyć zakup dysku 1 TB oraz lepszego procesora, takiego jak i5-6600K, a także zmiany płyty głównej na tańszą, co pozwoli na lepszą kartę graficzną, np. R9 380X. Wskazują również na możliwość zakupu SSD na system. Użytkownik pyta o wydajność zestawu oraz o to, jak długo będzie on wystarczający do grania w najnowsze tytuły na wysokich detalach. Odpowiedzi sugerują, że zestaw powinien wystarczyć na kilka lat, ale wymagania gier mogą się zmieniać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA