logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony str-de598 - Wyświetla się PROTECT po włączeniu

przeeemek 03 Kwi 2015 17:37 2001 7
REKLAMA
  • #1 14586439
    przeeemek
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Amplituner jak w tytule. Po około 5 sekundach od włączenia na ekranie miga napis PROTECT. A po jakimś czasie amplituner wyłącza się. Zrobiłem wszystko co znalazłem w instrukcji/necie. Czyli odłączałem z prądu, przewody od kolumn i wszystkie inne kable. I nic nie pomogło.
    Pierwszy raz jak mi się to zrobiło to było słychać burczenie w głośnikach a potem protect i koniec. Wiem, że jest to jakieś zabezpieczenie. Do środka zaglądałem i z grubsza patrząc kondensatory są całe.
    Sprzęt nie jest nowy ale bardzo mało używany. Ostatnio prawie wcale bo mam małe dziecko. W sumie amplituner popsuł się, gdy synek zaczął sięgać do przycisków i na potęgę włączał i wyłączał ampli. Co mogło spalić się od takiego włączania i wyłączania amplitunera?
    Może ktoś miał podobny przypadek.

Jak sprawdzić transformator? Może jakoś się zawiesił od częstego włączania/wyłączania. Zauważyłem, że przy włączaniu transformator wydaje odgłos - czasami jest to takie "cyknięcie" a czasami mocniejsze "szarpnięcie". Nie pamiętam jak było wcześniej i czy to jest normalne.
  • REKLAMA
  • #2 14586778
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Nie szukaj przy transformatorze bo to nie jego wina. Tak zachowuje się każdy wzmacniacz większej mocy bez soft startu - ładuje się filtr zasilacza .
    Ty poszukaj serwisu i zleć naprawę .
  • REKLAMA
  • #3 14586860
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1841
    przeeemek napisał:
    ...Jak sprawdzić transformator? Może jakoś się zawiesił od częstego włączania/wyłączania...

W związku z brakiem jakiejkolwiek wiedzy wyższej niż zero, polecam jak kolega powyżej - serwis. Patrząc na jego kondensatory nie naprawisz go.
  • REKLAMA
  • #4 14588711
    przeeemek
    Poziom 12  
    No to mi pomogliście :). Nie napisałem, że chcę go sam naprawiać. Chodzi mi raczej o znalezienie usterki. Żeby wiedzieć co się popsuło, jaki może być koszt naprawy, czy się opłaca naprawiać. Żeby mi w serwisie nie wyskoczyli potem, że do wymiany pół sprzętu itp.
    Po drugie mogłaby to być jakaś drobnostka, którą można samemu naprawić, typu zwarcie jakieś albo coś.
  • REKLAMA
  • #5 14589447
    krakarak
    Poziom 42  
    Zrób ładne, duże zdjęcie elektroniki od góry i od dołu. A my na nich będziemy zdalnie robili pomiary i szukali uszkodzenia...
    Czy tak kolego sobie wyobrażasz pomoc skoro sam nie zrobiłeś żadnego pomiaru, oprócz ogarnięcia wnętrza wzrokiem i postawienia najzabawniejszej teorii o "zawieszeniu się transformatora"?
    Oddanie sprzętu w fachowe ręce to za jednym zamachem i diagnoza i wycena naprawy. A jak uznasz, że za drogo to znajdź następny serwis i ich zapytaj o koszt naprawy.
  • #6 14597136
    przeeemek
    Poziom 12  
    krakarak napisał:
    Czy tak kolego sobie wyobrażasz pomoc skoro sam nie zrobiłeś żadnego pomiaru

Właśnie tak sobie wyobrażałem pomoc. Ktoś mógłby napisać zrób pomiar "tu" i "tu" a wynik powinien być "taki" i "taki". Bo mogło paść "to" lub "to". Ale po co, lepiej od razu do serwisu odesłać.
    Wiem, że z fusów się nie wywróży. Ale można zawsze nakierować, podpowiedzieć. Nie wierze, że jak dostajesz taki sprzęt do naprawy to sprawdzasz wszystko po kolei. Typujesz co mogło się zepsuć i po kolei sprawdzasz, robisz pomiary.
  • #7 14597289
    krakarak
    Poziom 42  
    przeeemek napisał:
    ...Typujesz co mogło się zepsuć i po kolei sprawdzasz, robisz pomiary.

No właśnie. Tak więc napisz nam co już sam zmierzyłeś i co podejrzewałeś.
    Pokaż fragment schematu układu odpowiedzialnego za zabezpieczenia, napisz jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz i czy znasz zasadę działania elementów użytych do budowy tego sprzętu.
  • #8 16095494
    przeeemek
    Poziom 12  
    Na zamknięcie tematu. Sprzęt oddałem do serwisu. Wymienili dwie czy trzy części. Nie pamiętam co dokładnie.
    Zapłaciłem 170zł z czego ponad połowa to robocizna. Zrozumiałem, że nie należy bać się serwisów. Nikt nie zna się na wszystkim. Dzięki wszystkim za wkład w dyskusję.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Sony STR-DE598 wyświetla komunikat "PROTECT" po włączeniu, co sugeruje problem z zabezpieczeniem. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odłączenia zasilania i kabli, ale problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyna może leżeć w uszkodzeniu wewnętrznych komponentów, a nie w transformatorze. Zalecają oddanie sprzętu do serwisu, gdzie fachowcy mogą przeprowadzić diagnostykę i naprawę. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na serwis, gdzie wymieniono kilka części, a koszt naprawy wyniósł 170 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA