logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zrobic dyskietke sys.. do dos'a 6.2? z wyzszej ver dos'a

_POCk_ee 21 Maj 2005 11:24 1671 9
REKLAMA
  • #1 1512310
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    witam
    mam calego dos'a 6.22 ale nie mam dyskietki systemowej i nie moge go odpalic :/ i nie wiem jak to zrobic
    z poziomu dos'a i programow dos'owych! sie reczej nie da probowalem nawet komeda
    SETVER podkladac format a: /s na 6.2
    probowalem odpalac cammand.com SETVER i taz nie dalo sie zrobic stsrtowego dysku

moze jest jakis boot z mozliwoscia podawania recznie plikow systremowych??

albo jakis kolwiek zna inny sposob na odpalenie dos'a albo ma mozliwosc np. zrobienia mi plytki.iso z botem dos'a albo jaki kolwiek sposob bardzo prosze o pomoc :)

mam normalny komputer ale mozna powiedziec ze jestem kolekcjonerem zabytkowych ;))) systemow :)) i sprzetu :)

dziekuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1512398
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    misiu_POCk napisał:
    mam calego dos'a 6.22 ale nie mam dyskietki systemowej i nie moge go odpalic

To na czym masz tego DOS-a? Oryginalnym nośnikiem tego systemu były dyskietki, przy pomocy pierwszej z których należało uruchomić komputer w celu zainstalowania go na dysku twardym. Chyba że źle rozumiem postawiny przez Ciebie problem.
  • #4 1512427
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    mam ale na dysku to nic z tego
    wiem za na ogrinalnej wersji byla dyskietka taka

a do sciagania dyskietki systemowej z neta :)
    sorki ze zapytam ale jak skopiowac zawardosc pliku " .FDM "
    na dyskieteke :) soeki za lamerskie pytanie :) ale czasem te najlatwiejsze rzeczy sa najtrudniejsze :)

DOS_6.22_System_Disk.FDM dziekuje!
  • #5 1512446
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    misiu_POCk napisał:
    mam ale na dysku

Jak to masz na dysku: kopie dyskietek, zainstalowany system? A komputer z tym DOS-em uruchamia Ci się?
  • #6 1512479
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    mam na dysku nie zainstalowany system pt dos 6.22 :) system :) w tym wieku fajnie to brzmi :)

zeby uruchomic instalator trzeba uruchomic komputer na command'zie 6.2 mi sie uruchamia nowszy!! u nie moge wlaczyc instalatora ani nie moge wlaczyc zabnym cudem starszej wersji command'a

jest cos takiego ze dos robi sobie w pamieci jakas tablice w ktorej jest zapisana wersja dos i tam mozna zmienic na 6.2 ale w sumie to nic nie daje do komputer i tak jest odpalony na nowszych plikach

a pozatym jak mi bede mial jaki kolwiek dysk startowy z 6.2 nie bede potrzebowac instalatora bo sobie recznie moge skonfigurowac wjescie do c:\dos czy cos podobnego

Dodano po 5 [minuty]:

oki tak ogolnie chyba juz sobie poradze :) z ta dyskietka :)
    dziekuje!!
    jak bede mial jeszcze problemy z czyms to napisze
  • REKLAMA
  • #7 1512502
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    misiu_POCk napisał:
    mam na dysku nie zainstalowany system pt dos 6.22 :) system :)

To w jakiej postaci go masz? I jaki w takim razie system masz zainstalowany?

misiu_POCk napisał:
    zeby uruchomic instalator trzeba uruchomic komputer na command'zie 6.2 mi się uruchamia nowszy!! u nie moge wlaczyc instalatora ani nie moge wlaczyc zabnym cudem starszej wersji command'a jest cos takiego ze dos robi sobie w pamieci jakas tablice w ktorej jest zapisana wersja dos i tam mozna zmienic na 6.2 ale w sumie to nic nie daje do komputer i tak jest odpalony na nowszych plikach
    a pozatym jak mi bede mial jaki kolwiek dysk startowy z 6.2 nie bede potrzebowac instalatora bo sobie recznie moge skonfigurowac wjescie do c:\dos czy cos podobnego

Dlaczego wysilasz się na pseudokomputerowy żargon techniczny? Wyszedł Ci z tego po prostu bełkot. Jeżeli mam Ci pomóc, to odpowiedz mi na powyższe pytania oraz powiedz, dlaczego ma być to dyskietka akurat dla DOS 6.2 a nie 6.22?
  • #8 1512536
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    juz sobie poradzilem :) dziala
    teraz kilka odp dos 6.2 to jest to samo co 6.22 tylko ze 6.2 jest ver ang a 6.22 jest polski(identyczne systemy)
    pozatym taki rzeczy jak dos tej wersji nie byly spakowane ani nic takiego instalacji odbywa sie w taki sposob wkladasz dyskietke 1(startowa commanda 6.2cos!) potem wlaczasz niby instalator ktory kopiuje pliki z tz. dyskietek instalasyjnych dos'a bylo ich chyba trzy kopiuje do katalogu c:\dos potem robi na dysku bota na glownej partycji automatycznie konfiguruje AUTOEXEC i CONFIG i to jest wszystko

a ja mam skopiowane te niby instalacyjne dyskietki na dysk a nie moglem uruchomic command'a z 6.22 i to jest wszystko
    taraz juz DZIALA!! :)
  • #9 1512559
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    misiu_POCk napisał:
    dos 6.2 to jest to samo co 6.22 tylko ze 6.2 jest ver ang a 6.22 jest polski(identyczne systemy)

Nieprawda. DOS 6.22 jest nieco nowszym systemem. Wersja językowa nie ma z tym nic wspólnego.
  • REKLAMA
  • #10 1512591
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    no oki moze tak nie bedziemy sie klucic :)
    ale tak czy inaczej sa kompatybilne
    czyli dla mnie dyskietka nie ma znaczenie z jakiej jest wersji :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada system DOS 6.22 zainstalowany na dysku twardym, ale nie ma oryginalnej dyskietki startowej, co uniemożliwia uruchomienie systemu z dyskietki. Próby stworzenia dyskietki startowej z poziomu DOS-a, m.in. za pomocą polecenia FORMAT A: /S oraz SETVER, nie przyniosły efektu. Zasugerowano pobranie gotowych dyskietek startowych z internetu, np. ze strony answersthatwork.com. Użytkownik pytał także o sposób nagrania obrazu pliku .FDM na dyskietkę, co jest typowym formatem obrazów dyskietek. W dyskusji wyjaśniono, że DOS 6.22 jest nowszą wersją niż 6.2 i różnice dotyczą wersji językowej, ale systemy są kompatybilne, więc dyskietka startowa z jednej wersji powinna działać z drugą. Użytkownik ostatecznie poradził sobie z problemem, uruchamiając instalator DOS-a z dyskietki startowej i kopiując pliki instalacyjne z obrazu na dyskietki instalacyjne, co pozwoliło na poprawne uruchomienie systemu. Podkreślono, że instalacja DOS-a polega na uruchomieniu komputera z dyskietki startowej zawierającej COMMAND.COM, a następnie kopiowaniu plików systemowych i konfiguracji AUTOEXEC.BAT oraz CONFIG.SYS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA