logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie dyskietki startowej MS-DOS 6.22: Błąd Non-System disk or disk error

Orion1990 19 Gru 2021 07:46 1752 26
REKLAMA
  • #1 19770822
    Orion1990
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Cześć

Dostałem ostatnio starą dobrą stację dyskietek oraz zakupiłem kilka dyskietek. Tworzę sobie ogólnie projekt dobrze skonfigurowanego MS-DOS. Po co? Dla nostalgii. Bo tak chcę.

Zanim stworzę rozszerzone menu dla MS-DOS 6.22 postanowiłem stworzyć mini dyskietkę startową awaryjną, aby szybko dostać się na dysk C i poprawić pliki konfiguracyjne. Jednak mam problem z konfiguracją na dyskietce A:

Po utworzeniu (ręcznie) dyskietki startowej skopiowaniu na dyskietkę i skonfigurowaniu poniższych plików, po uruchomieniu testowej maszyny wirtualnej wywala mi to: Non-System disk or disk error.

PS: Dysk startowy Windows 98 nie wywala takiego błędu.

Nie pamiętam jak się poprawnie edytowało pliki i nie jestem pewien czy to ich wina czy może sekwencji bootowania. Sekwencja moja wygląda tak: FFD, CD-ROM, HDD.

Autoexec

@Echo. OFF
    A:\MSCDEX.EXE /D:MSCD001
    PROMPT $P$C

CONFIG

DEVICE=A:\HIMEM.SYS
    DOS=HIGH
    DEVICE=A:\OAKCDROM.SYS /D:MSCD001
    FILES=30
    BIUFFERS=20
    LASTDRIVE=Z

Pliki umieszczone na dyskietce: ATTRIB.EXE, AUTOEXEC.BAT, CHKDSK.EXE, COMMAND.COM, CONFIG.SYS, EDIT.COM, EDIT.HLP, FDISK.EXE, FORMAT.COM, HIMEM.SYS, IO.SYS, LABEL.EXE, MEM.EXE, MSDOS.SYS, QBASIC.EXE, QBASIC.HLP, SYS.COM, UNDELETE.EXE, UNFORMAT.COM, XCOPY.EXE, MSCDEX.EXE, SCANDISK.EXE, SCANDISK.INI, OAKCDROM.SYS
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19770824
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Dyskietkę systemową tworzymy (nie przez kopiowanie plików) lecz przez formatowanie dyskietki z parametrem "/s".
    System umieści odpowiednie trzy pliki systemowe, ukryte, na pierwszych sektorach dyskietki. Potem można kopiować na dyskietkę systemową dowolne pliki, o ile starczy miejsca.
  • REKLAMA
  • #3 19770826
    Orion1990
    Poziom 4  
    Panie Krzysio. Z tego co pamiętam, w MS-DOS wpisując komendę format a: /s powodowało szybsze formatowanie. Nigdy nie słyszałem o tym, że DOS może stworzyć sam dyskietkę startową.

Dodano po 4 [minuty]:

Nieważne.. pomogłeś.
  • #4 19770831
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Sformatuj bez parametru /s i sformatuj z parametrem /s. przejrzyj obie dyskietki, z podglądem na pliki ukryte i systemowe a się przekonasz, jaka będzie różnica.
  • REKLAMA
  • #5 19770834
    Orion1990
    Poziom 4  
    To następnym razem przy zapełnianiu kolejnej dyskietki. Dziękuję za pomoc. Po lekkiej edycji, stworzeniu autoexec i config, skopiowaniu mniejszej ilości plików uruchamia się tak jak chciałem :) Nie wiedziałem, że wystarczy tak sformatować aby się bootowała bez mnóstwa plików. Dzięki tej informacji wiem, że gdybym tworzył ulepszony dysk startowy - nie muszę też mieć wszystkich plików, które bywają w standardowych dyskach Win95/98.

Tutaj skopiowałem tylko Himem, MSCDEX i OAKCDROM i uruchomiło się :)
  • #6 19770835
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Obecnie też można sformatować, tylko komputer nie ma stacji A:.

Oto cytat z Windows XP i Windows 10.
    Załączniki:
    • pppa.txt (2.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PPP.txt (4.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19770838
    Orion1990
    Poziom 4  
    Faktycznie. No większość komputerów nawet napędów DVD nie ma niestety.

Swoją drogą, od jakiego słowa jest skrót parametru /s ?
  • #8 19770845
    krzysiozak
    Poziom 40  
    To magiczne słowo to /s=System .
    W dziesiątce Windowsa /FS File system czyli pliki systemowe.

Możesz sam wywołać pomoc poprzez wklepanie format/?. Lub dowolną inną komendę plus /?.
  • #9 19770866
    Orion1990
    Poziom 4  
    Warto wiedzieć. Chętnie poznam i przypomnę sobie więcej retro ciekawostek. Na tę chwilę jednak spróbuję stworzyć system menu z wyborem pamięci na głównym DOS'ie na c:\. Pewnie się jeszcze zgłoszę - kto wie. A może szkic, który napisałem jakiś czas temu magicznie zadziała.
  • #10 19770869
    krzysiozak
    Poziom 40  
    krzysiozak napisał:
    Dyskietkę systemową tworzymy (nie przez kopiowanie plików) lecz przez formatowanie dyskietki z parametrem "/s".
    System umieści odpowiednie trzy pliki systemowe, ukryte, na pierwszych sektorach dyskietki. Potem można kopiować na dyskietkę systemową dowolne pliki, o ile starczy miejsca.

Można stworzyć dyskietkę systemową przez kopiowanie, na przykład kopiując pliki na czystą dyskietkę w takiej kolejności plikami, jak została utworzona dyskietka systemowa. Robiło się takie sztuczki, ale nie potrzebnie, lub dla udowodnienia że coś się potrafi.
  • #12 19771627
    Orion1990
    Poziom 4  
    krzysiozak napisał:
    Można stworzyć dyskietkę systemową przez kopiowanie...

A to w taki sposób może zadziałać, kopiując pliki w kolejności. Wiele bardziej mi ułatwiła komenda format z parametrem /s. Zaczyna mi świtać w głowie, że gdzieś już to widziałem. Znaczy się kojarzę sam plik COMMAND.COM widziany pod dosem.

Nie miałem się dawniej jak uczyć tego wszystkiego za bardzo. W szkole mieliśmy tylko Painta i Office'a 2003. Samych umiejętności uczyłem się podpatrując jak znajomy robił ciekawe rzeczy. Pokazał mi jednak jedynie jak złożyć komputer czy jak zamienić sprzęt, jak zainstalować starszy system czy sterowniki, nawet ręcznie (choć sposobu na to zapomniałem już). Poznałem komendy FORMAT, FDISK, rzadką komendę RESTART, którą widziałem jedynie na dysku startowim Win 98 SE PL, SCANDISK. I chyba tyle poznałem. Nie miałem też nigdy prawdziwego DOS'a na dysku.

Miałem okres, w którym nie miałem na co Win98 zainstalować, bo dysk mi klekotał i się zawieszał, drugi był za mały a jakiś czas potem też się popsuł, zamiast liter wyskakiwały mi dziwne znaczki, (stojące prostokąty z różnymi znakami na nich). Zamiast Windows'a miałem Dyskietkę startową, z której też skopiowałem pliki na dysk gdy jeszcze działał i dostosowałem wszystko tak jak potrafiłem. Po kilku latach udało mi się zwiększyć pamięć za pomocą plików HIMEM.SYS i EMM386 (czego też zapomniałem jak).

Internet wtedy rzadko kto miał, ja miałem do dyspozycji tylko plik Readme, który otwierałem komendą Edit. Ciężko było z niego się czegokolwiek nauczyć. Po latach nie mam pojęcia jak miałbym się wtedy z niego nauczyć instalacji starszych systemów. Nie znalazłem tam też wskazówek, które bardziej zrozumiem, czyli np. Wpisz polecenie FDISK. Wybierz 1. Podstawowa partycja DOS i naciśnij klawisz Enter..

viayner napisał:
    Dla przypomnienia jest jeszcze komenda SYS...

Tą komendę kojarzę ale jedynie z nazwy. Jak większość znajdujących się komend w Dosie. Znam tylko kilka podstawowych, które podałem w wyższej części wypowiedzi. Niedawno odkryłem komendę MKDIR, dzięki której mogę stworzyć drzewo bez konieczności posiadania Norton Commandera.

Oczywiście znam też komendę COPY choć zapomniałem jaki jest parametr na wybranie wszystkich plików. Ostatnio próbowałem rozgryźć również XCOPY ale nie udało mi się zmusić go do skopiowania pod systemem Windows 98, plików z pełnej ścieżki, np ./Tapety do C:\Windows\Web\Wallpapers poprzez stworzenie skryptu w pliku np. Install.bat i uruchomieniu go. Skrócona ścieżka DOS też nie pomagała a na zwykłą komendę COPY Win98 nie pozwalał mi.

Okej, rozpisałem się. Odpoczywałem teraz trochę a w tej chwili będę pracował dalej nad skryptem menu. Muszę poprawić w nim na komendy znajdujące się w faktycznych katalogach na dysku C. Poprawić nieco drzewo.
  • #13 19772009
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Jestem samoukiem, uczyłem się z książek DOS-a. W tedy jedyny kontakt ze światem, to były BBS-y, na których siedziałem w pracy, bo rachunki za telefon szły w koszta, czyli nikt nie tracił. Potem przerwa w życiorysie, i powrót do komputerów w 2006 roku.
  • #14 19772081
    Orion1990
    Poziom 4  
    W tych czasach, w których pracowałeś przy BBS'ach pewnie nawet nie słyszałem o komputerach. Mowa połowie lat 90. O rachunkach słyszałem że ogromne były. Używało się wtedy modemów podłączanych do gniazd TP/SA. Ja też mniej więcej zrobiłem sobie przerwę. Niechętnie porzuciłem DOS i Windows 98 na rzecz XP, następnie na rzecz 7 ale postanowiłem przywrócić część moich dawnych wspomnień i ulepszyć ją czy jakoś tak. Ja również jestem samoukiem ale akurat ja nie miałem materiałów. Internet mam dopiero gdzieś od 2012 roku.

Mała prośba. Czy może ktoś sprawdzić pliki autoexec i config, które utworzyłem? Czy nie ma w nich drobnych błędów. Zaznaczę, że ścieżki plików powinny być już poprawione. Jednego z plików w sterownikach do dźwięku zabrakło po przekopiowaniu SB16 do katalogu DRIVERS ale to naprawię. Chcę się upewnić, że sam kod jest już dopracowany przeze mnie. Dlaczego taki? Ponieważ chciałem mieć uruchamianie przypominające FreeDos.

PS: Jak się robiło odstęp między linijkami? Chcę zastosować odstęp między linijką mem /c, a ECHO Witamy...

PS2: W MS-DOS jest tak zwana funkcja kopii zapasowej, o której się dopiero niedawno dowiedziałem. Jakie pliki zazwyczaj się wkładało do takiej kopii? Obstawiam, że na pewno te dwa z załącznika oraz MSDOS.SYS.
    Załączniki:
    • CONFIG.rar (2.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 19772147
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ukłony, tak zaawansowanym Użytkownikiem DOS-a nie jestem.
    Używasz komendy patch, do katalogu dosa, to później nie musisz wpisywać ścieżki do wywołania programów. Do komendy patch możesz dodać inne katalogi po średniku od dzielącym ścieżki. Do ścieżki dosa po średniku dodałem katalog c:\Using w którym trzymałem wszystkie programy, które w ten sposób stały się dostępne z każdego miejsca w komputerze. ścieżka patch najpierw przeszukuje katalog w którym jest wywołana, potem, po kolei te katalogi które są umieszczone w komendzie patch od dzielone średnikami. Za dużo w komendzie patch nie można wpisać, dla tego tworzyłem jak najkrótsze nazwy katalogów i ścieżek. Powodzenia.
  • #16 19772287
    Orion1990
    Poziom 4  
    Ja też nie jestem tak zaawansowany. Większości skryptów nie mogę spamiętać. Łączyłem po prostu jeszcze dłuższe menu z sieci, aby na przykład sterowniki myszy i CD-ROM były razem a nie jakoś osobno. Postanowiłem wywalić wpisy o konfiguracji sieci. Niepotrzebne mi to, bo i tak nie wykrywa mi IP a i nigdy sieci nie używałem.

A to ciekawostka. Fajnie wiedzieć o co chodzi z tą komendą Patch, a raczej path - ścieżka. Wiem jak dodawać ścieżki w niej i dzięki za wyjaśnienie. Ja natomiast bym dodał katalog C:\APPS. Długo obmyślałem nad katalogiem dla programów. Pełna nazwa PROGRAMY spowoduje, że musiałbym wpisywać Progra~1, więc przypomniałem sobie, że gdzieś na Androidzie był katalog APPS.

Moje drzewko to:
    - APPS
    - DOS
    - GAMES - Tutaj lub na partycji D: mogą być gry
    - NET - to wyrzucę
    - NC - Norton Commander
    - UTILS - tu będą pliki takie jak polska klawiatura, może restart i inne dodatkowe komendy.

Na pewno zmienię kolor menu, pewnie na standardowy, dodam do skryptu komendę CLS i spróbuję dodać też opcję menu Windows. Jeszcze nie próbowałem czy zadziała tak połączenie Windows i DOS, czy nie będzie trzeba kombinować. Domyślam się, że będę potrzebował trzech partycji. Dla DOS, Dla Windows i dla danych. Zobaczymy czy nie będą się gryzły różne języki pomiędzy DOSEM a Windowsem. Jeśli tak to będzie trzeba pokombinować z kopiowaniem plików z dysku startowego Win98 SE zawierającego Ramdrive. A wolałbym się nie męczyć tym.
  • #17 19772494
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Swego czasu była taka dyskietka Cichy Boot Disk, nawet strona się zachowała :)
    Załatwiała mnóstwo spraw na jednym nośniku :)
  • #18 19772557
    Orion1990
    Poziom 4  
    Pamiętam ją, chyba nawet raz musiałem użyć. Mi jednak wystarczy moja własna, ulepszona. Kiedyś miałem tylko sterowniki OAKCDROM, MS Mouse, oraz jeden z rodzajów wyższej pamięci ale nie pamiętam jaki. Teraz chciałem dodać wybór pamięci, dodać do tego sterowniki dźwięku oraz nieco upodobnić ładowanie sterowników upodobnione do FreeDos. Z menedżerów też wolę Nortona Commandera. Ale za przypomnienie o takiej dyskietce dzięki :)

Ta paczka, którą wysłałem w załączniku nie jest przeznaczona do dyskietki startowej. Pliki z niej będą na dysku C z MS-DOS.
  • REKLAMA
  • #19 19774140
    Orion1990
    Poziom 4  
    Napracowałem się. Teraz trzeba odpocząć.

Przebudowałem nieco całe skrypty, ponieważ poprzednia wersja zawierała błędy. Jeden nadal występuje. Zamieszczę drugie skrypty w załączniku.

BŁĘDY

Pamięć konwencjonalna

Mode con codepage prepare - Invalid number of parameters
    Mode con codepage select - Code page not prepared
    Keybrd4.sys - Nie działa, bo nie ma wyżej wymienionych wpisów

Pamięć górna

Mode con codepage prepare - Invalid number of parameters
    Mode con codepage select - Code page not prepared
    Keybrd4.sys - Nie działa, bo nie ma wyżej wymienionych wpisów
    Wyświetla się powitanie z pamięci konwencjonalnej i powitanie z pamięci górnej.
    Na samym końcu wyświetla się kilka ścieżek C:\

Pamięć rozszerzona

To samo, co w opcji Pamięć górna.

Mam nadzieję, że mi ktoś pomoże dopracować konfigurację DOS'a na C:\ w wolnych chwilach.

Pozdrawiam i Spokojnych Świąt.
    Załączniki:
    • CONFIG2.rar (859 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 19774235
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Zmien te wszystkie:
    Tu bedzie CLS
    Tu bedzie MEM /C

Na:
    rem Tu bedzie CLS
    rem Tu bedzie MEM /C

W autoexec dodaj:
    mode con codepage prepare=((852) C:\twojasciezka\ega.cpi)
    mode con codepage select=852
    keyb pl,,C:\twojasciezka\keybrd4.sys
  • #21 19774266
    Orion1990
    Poziom 4  
    To z CLS to tylko wskazówka. W tamtym momencie będzie się czyścił ekran, a następnie wyświetlą się informacje. Będzie samo CLS i samo MEM /C.

W autoexec dodałem dokładnie właśnie to samo co mi podałeś. Stąd te błędy. Coś nie gra i nie mam pojęcia dlaczego. Mogłem usunąć te wpisy zanim wkleiłem tu pliki.
  • #22 19774272
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Podane pliki ega i keybrd4 masz w lokalizacjach, ktore wpisales?
  • #23 19774273
    Orion1990
    Poziom 4  
    Czyli miałem na pewno tak:

mode con codepage prepare=((852) C:\DOS\ega.cpi)
    keyb pl,,C:\UTILS\keybrd4.sys

Dodano po 3 [minuty]:

I tak. Sprawdzałem kilka razy lokalizacje męcząc się z poprawą skryptu. W katalogu DOS są nawet jakieś ega1.cpi, ega2.cpi. Do katalogu C:\Utils ręcznie skopiowałem plik z dyskietki startowej Win98. Odznaczyłem atrybuty Ukryty i Tylko do odczytu.

Wygląda to tak jak w filmie w załączniku. Oraz screen katalogu Utils.
    Załączniki:
    • Tworzenie dyskietki startowej MS-DOS 6.22: Błąd Non-System disk or disk error Bez tytułu.jpg (133.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • clip0105.avi (5.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 19774470
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jak masz Windows 98 na dysku to dodaj do autoexec:
    mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
    lh keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys

Do tego do Path:
    C:\Utils oraz C:\Windows\Command
  • #25 19774478
    Orion1990
    Poziom 4  
    Nie. Na dysku mam tylko DOS'a 6.22 EN. Na przyszłość może uda mi się też opcję wyboru Win98 stworzyć, więc wtedy dodam takie ścieżki dla mode con. Path dodam napewno. Ale ega.cpi jest jedynie w katalogu C:\Dos. Mała poprawka. Już dodałem wcześniej patch C:\DOS

A mianowicie:
    Path=C:\,C:\DOS,C:\NC,C:\Windows - ten ostatni dla przyszłej opcji.

Dodano po 8 [minuty]:

Spróbuję potem przekopiować skądś te pliki jeszcze raz. Może się uszkodziły. Również stworzę specjalnie ścieżki, które podałeś i spróbuję w ten sposób. Na razie muszę odpocząć od tego. Jutro planuję to przetestować.

PS: Nie wiem czy poprawnie wpisuję część skryptu w path. Jeśli nie popraw mnie.
  • #26 19774500
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To zle dodales, Path=C:\DOS;C:\NC;C:\Windows;

Zmien w Config.sys na:
    country=048,852, c:\dos\country.sys
  • #27 19774614
    Orion1990
    Poziom 4  
    Wróciło mi się.

Dzięki za poprawienie mnie. Zmieniłem tą linijkę Path w autoexec, którą podałeś, a w config.sys linijkę country, dokładnie się przyjrzałem gdzie mam średniki a gdzie przecinki itp. Wygląda dobrze. W sieci różnie znalazłem w kwestii niektórych wpisów i żadne nie działały. Nie wiem nawet czy pamięć poprawnie się załadowała, dopiero co niedawno dowiedziałem się o komendzie mem i szczerze nie ogarniam tego, gdzie mam się przyglądać. Ale to potem, jak już nałożę poprawki.

Warto jednak się przyglądać, bardziej, co coś mi umknęło. Wpis mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi). Zadziałało, gdy pomiędzy początkiem a ścieżką dopisałem przecinek i spację. Do tej pory nie dostrzegłem na końcu nawiasu, który mi podałeś. Albo za duży mam monitor albo za słaby wzrok, wybacz.

Posprawdzam jeszcze dalej skrypt i dam znać.

Dodano po 39 [minuty]:

Działa wszystko ładnie, przywróciłem też dawne ścieżki. pliki konfiguracyjne są prawie idealne. Ścieżka C:\> ze znakiem zachęty się nie powiela. Jest tak jak chciałem.

Pozostała tylko jedna kwestia oraz sprawdzenie czy dobrze mi załadowało pamięć. Nie wiem czy tak się da lub co źle robię ale pod każdym z wyborów chciałem mieć nieco inne przywitanie (autoexec.bat).

1. Pamięć konwencjonalna
    ECHO Witamy w systemie MS-DOS 6.22 z pamięcią konwencjonalną...

2. Pamięć górna
    ECHO Witamy w systemie MS-DOS 6.22 z pamięcią górną...

3. Pamięć rozszerzona
    ECHO Witamy w systemie MS-DOS 6.22 z pamięcią rozszerzoną...

Raczej da się tak, widziałem chyba w trybie MS-DOS coś podobnego ale nie mogłem znaleźć niczego, aby to poprawić.

A w załączniku podaję screeny. Mam nadzieję, że dowiem jaka pamięć została załadowana i ewentualnie jak nanieść poprawki.
    Załączniki:
    • Tworzenie dyskietki startowej MS-DOS 6.22: Błąd Non-System disk or disk error XMS.jpg (86.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tworzenie dyskietki startowej MS-DOS 6.22: Błąd Non-System disk or disk error EMS.jpg (81.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tworzenie dyskietki startowej MS-DOS 6.22: Błąd Non-System disk or disk error CMC.jpg (81.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik starał się stworzyć dyskietkę startową dla MS-DOS 6.22, ale napotkał błąd "Non-System disk or disk error" po uruchomieniu maszyny wirtualnej. W odpowiedziach zasugerowano, aby dyskietkę systemową tworzyć poprzez formatowanie z parametrem "/s", co umieszcza odpowiednie pliki systemowe na dyskietce. Użytkownik odkrył, że wystarczy skopiować tylko kilka kluczowych plików, takich jak HIMEM.SYS, MSCDEX.EXE i OAKCDROM.SYS, aby dyskietka mogła się uruchomić. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące edycji plików autoexec i config, a także dodawania ścieżek do programów. Użytkownik z powodzeniem poprawił swoje skrypty, eliminując błędy i uzyskując poprawne działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA