logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować DOS na HDD i uruchomić program po wymianie komputera?

wiesgaj 07 Sty 2016 19:40 1023 7
REKLAMA
  • #1 15311174
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Panowie.
    Chciałbym wymienić komputer w urządzeniu. Urządzenie pracuje na programie DOS.
    Po włączeniu urządzenia startuje DOS i komendą uruchamia się program obsługujący urządzenie.
    Płyta główna, na której znajduje się dysk typu(kompakt dysk), znajdująca się z tyłu płyty, kończy się. Chciałbym wymienić płytę na zwykłego PC i twardy dysk. Nie wiem jak to opanować i wgrać DOS-a na HDD by się z niego bootował. Następnie poleceniem jak poprzednio uruchamiać program urządzenia.
    Czy mógłby mi to ktoś to objaśnić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15316766
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Tronic1.

Nagrałem MS-DOS 6.22 nie na dyskietki tylko na CD. Po uruchomieniu boot CD wgrywa się DOS BANANA i tyle. Nie ma komunikatu o instalacji na dysku HDD.
    Zatrzymuje się na wierszu poleceń.
  • REKLAMA
  • #4 15316815
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    A może wystarczy poczytać o poleceniu "sys" np. żeby potem było już "z górki"? O ile następnym pod górkę nie będzie... wielkość partycji.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 15334857
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Udało mi się zainstalować DOS 6.22.
    Nie wiem jak teraz zrobić by ścieżka polecenia kończyła się tak jak oryginał:
    C:\>mde\
    Potem ręcznie wpisuje się poleceni pliku exe. i aplikacja startuje.
  • #6 15335092
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6410
    Kartę Compact Flash możesz podłączyć do każdej płyty ze złączem IDE przez odpowiedni adapter... możesz więc użyć oryginalnego dysku i niczego nie musisz instalować (choć radziłbym Ci wykonać jego kopię). Co Ci po tym, że zainstalujesz DOS na innym dysku, musisz przecież tam przegrać też całe oprogramowanie. Pomiędzy katalogami przechodzi się poleceniem 'cd'.
  • REKLAMA
  • #7 15336757
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    A może umieścić w katalogu głównym plik startowy "bat" w stylu start.bat i wpisać w nim odpowiednie komendy

cd mde
    plik.exe

A potem uruchamiać bezpośrednio wpisując "start" lub umieścić wszystko w autostart.bat

Z tym że wcześniej może jeszcze warto przepisać (z głową) parametry z pliku autoexec.bat i config.sys poprzedniego dysku
  • #8 16040052
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Moja rola skończyła się . Firma obsługująca urządzenie wymieniła cały komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę komputera w urządzeniu działającym na systemie DOS i potrzebuje pomocy w instalacji DOS na twardym dysku oraz uruchamianiu programu. W odpowiedziach podano linki do pobrania obrazów DOS, a także porady dotyczące użycia polecenia "sys" do instalacji. Użytkownik zainstalował DOS 6.22, ale miał trudności z ustawieniem ścieżki polecenia. Sugerowano stworzenie pliku startowego "bat" do automatyzacji uruchamiania programu oraz przeniesienie danych z oryginalnego dysku. Wspomniano również o możliwości użycia karty Compact Flash z adapterem IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA