logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Deskjet 1510 - komunikat Nie rozpoznano urządzenia USB na Windows 7 Ultimate

KcDaxwel 04 Kwi 2015 12:53 6135 8
REKLAMA
  • #1 14588622
    KcDaxwel
    Poziom 2  
    Witam, mam problem, który poruszało już na forum kilka osób, jednak nie został on rozwiązany. Zakupiłem drukarkę HP Deskjet 1510. Zainstalowałem stery z płyty dołączonej do urządzenia, postępowałem zgodnie z instrukcją. Podłączyłem cały sprzęt tak jak to powinno być i w takiej kolejności jak napisali. Po wszystkim jak podłączam kabel USB drukarki do mojego netbooka to wyskakuje komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB". Nadmieniam, że mam netbooka Toshiba, z systemem Windows 7 Ultimate, 64 bitowy. Dwóch informatyków już bawiło się przy tym kompie, próbując sprawić by widział on tę drukarkę i skutek negatywny. Jest jakiś czarodziej, który wie co i jak?

Dodano po 1 [minuty]:

PS. Drukarka sprawna, bo skaner działa bez zarzutu w monochromie i kolorze. Kabel nówka ok. 1m więc też nie sądzę by była jego wina. Sprawdzałem na innym komputerze - ten sam problem wyskakuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14588743
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Wstaw zdjęcie kabla. Po drugie ile kosztował kabel. Po trzecie wymień kabel.
  • REKLAMA
  • #4 14610611
    KcDaxwel
    Poziom 2  
    Po pierwsze - mam dwie takie same drukarki, po drugie w drugiej mam inny kabel i nie kupowałem kabli dodatkowo tylko były już z drukarką (z drukarkami), po trzecie - kable różnią się kolorem i jak kupiłem drugą drukarkę to miała czarny kabel a ta pierwsza biały, po zamianie kabla okazało sie ze na bialym nie dziala żadna a na czarnym dzialają obie.
  • #5 15181214
    cyfrac40
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam.
    Podpinam się pod temat.
    Drukarki: hp deskjet 1510 i deskjet f4580.
    Miałem poprawnie zainstalowaną drukarkę hp1510 po ok roku drukarka przestała działać. Tzn. działała jako skaner i kopiarka ale drukować dokumentów już nie chce. Wyciągnąłem z piwnicy starą f4580 i to samo. Po kolei instalowałem sterowniki z płyt i bezpośrednio ze strony hp. Skanery i kopiowanie działają drukowanie dokumentów już nie. Wykasowałem sterowniki, podłączyłem drukarkę ale system nie widzi drukarek. Pomyślałem, że to wina kabla, wymieniłem kabel (czarny cena 9 zł) dalej to samo. W zakładce drukarki ikona drukarki jest z wykrzyknikiem i nie można jej ustawić jako domyślną bo nie ma wyświetlanej takiej opcji.
    Tak wygląda instalowanie sterowników:
    - urządzenie kompozytowe USB OK
    - hp desket series (USB) OK
    - uniwersalna drukarka USB OK
    - Hp deskjet 1510 series (RST) - ok
    - Hp desjest 1510 series - i tu jest czerwony krzyżyk

System Windows 7, antywirus Bidefender.
    Coś z oprogramowaniem?
  • REKLAMA
  • #6 15380660
    Bambo8808
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam.
    Ja również dołączam do tematu.
    Zainstalowałem tę drukarkę zgodnie z instrukcją na nowym komputerze z Windows 7 Ultimate 64 bit. Przez kilka dni działała bez problemu na nieoryginalnych już pojemnikach z tuszem. Któregoś dnia wyskoczył mi ten sam komunikat co kolegom wyżej: "Nie rozpoznano urządzenia USB". Problem występuje nadal. Podłączałem kabel do każdego wolnego portu usb i dalej to samo. Na laptopie z tym samym systemem problem wystąpił od razu!

Nie sądzę by była to wina drukarki lub kabla, ponieważ:
    - działa poprawnie gdy chcę zrobić kserokopię przy wyłączonym komputerze (przycisk na obudowie);
    - kabel obsługiwał inne drukarki i wszystko działało jak należy.

Pobierałem też oprogramowanie ze strony HP, ale to to samo co mam na CD...
    Jeśli to wina Windows'a to proszę o pomoc, bo trochę zielony jestem jeśli chodzi o 7,
    a dość często potrzebuję zapisywać skany z drukarki na dysku.

Próbowałem też ręcznie dodać tę drukarkę do folderu drukarki, ale przy próbie drukowania wyskakiwał problem komunikacji z drukarką i ten sam komunikat o nieznanym urządzeniu.

HP Deskjet 1510 - komunikat Nie rozpoznano urządzenia USB na Windows 7 Ultimate HP Deskjet 1510 - komunikat Nie rozpoznano urządzenia USB na Windows 7 Ultimate
  • REKLAMA
  • #7 15758992
    jgx
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Bambo8808 napisał:
    Witam.
    Ja również dołączam do tematu.
    Zainstalowałem tę drukarkę zgodnie z instrukcją na nowym komputerze z Windows 7 Ultimate 64 bit. Przez kilka dni działała bez problemu na nieoryginalnych już pojemnikach z tuszem. Któregoś dnia wyskoczył mi ten sam komunikat co kolegom wyżej: "Nie rozpoznano urządzenia USB". Problem występuje nadal. Podłączałem kabel do każdego wolnego portu usb i dalej to samo. Na laptopie z tym samym systemem problem wystąpił od razu!

Nie sądzę by była to wina drukarki lub kabla, ponieważ:
    - działa poprawnie gdy chcę zrobić kserokopię przy wyłączonym komputerze (przycisk na obudowie);
    - kabel obsługiwał inne drukarki i wszystko działało jak należy.

Pobierałem też oprogramowanie ze strony HP, ale to to samo co mam na CD...
    Jeśli to wina Windows'a to proszę o pomoc, bo trochę zielony jestem jeśli chodzi o 7,
    a dość często potrzebuję zapisywać skany z drukarki na dysku.

Próbowałem też ręcznie dodać tę drukarkę do folderu drukarki, ale przy próbie drukowania wyskakiwał problem komunikacji z drukarką i ten sam komunikat o nieznanym urządzeniu.

Udało Ci się rozwiązać temat bo mam identycznie
  • #8 15818011
    Bambo8808
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam, ponownie!
    Kupiłem nowy kabel USB i teraz wszystko chodzi jak należy, zatem w moim przypadku to wina kabla.
    Koledzy sprawdzajcie te kable, bo jak widać szybko się zużywają.
    Od momentu zmiany komunikat się nie pojawił, drukarka jest widziana przez komputer, wszystko ok.
    Chyba za duży problem w tym widziałem :d
    Pzdr.
  • #9 16106991
    cyfrac40
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam.
    U mnie problem rozwiązał się po ponownym zainstalowaniu Windowsa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z drukarką HP Deskjet 1510, która nie jest rozpoznawana przez system Windows 7 Ultimate, mimo poprawnej instalacji sterowników i podłączenia sprzętu. Problemy występują również na innych komputerach, co sugeruje, że przyczyna może leżeć w kablu USB. Wiele osób wymieniało kable, co w niektórych przypadkach rozwiązało problem. Inni użytkownicy sugerowali ponowną instalację systemu operacyjnego jako możliwe rozwiązanie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia sterowników ze strony HP oraz na problemy z oprogramowaniem, które mogą wpływać na rozpoznawanie drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA