logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c-330 - Jak naprawić WOM i blokadę w tylnym moście?

gagat97 06 Kwi 2015 20:00 21963 17
REKLAMA
  • #1 14595521
    gagat97
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam. Zaczynam remont mojego ciapka, początek to tylny most. Mam problem który dotyczy WOM'u i blokady.

BLOKADA: nie mam wcale blokady, więc chciałbym dowiedzieć się jakie części potrzebuje i jak to wszystko skomponować w całość.

WOM: Nie działa wałek, tulejka przesuwna na wałku ani drgnie, w dodatku ta mała tulejka która znajduje się na końcu wałka i wchodzi w wałek 2-ego stopnia jest strasznie luźna. Brakuje tam też sprężyny z kulką. Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, tulejka przesuwna znajduje się przy łożysku na wałku a wajcha włączająca jest w pozycji "N" oznaczonej na obudowie mostu.

Chciałbym żeby ktoś mi objaśnił co jak z czym, żeby to działało.
  • REKLAMA
  • #2 14597402
    gagat97
    Poziom 9  
    Pomoże ktoś, naprawdę pilna sprawa.
  • REKLAMA
  • #3 14598259
    Teodor85
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Chłopie aż tak trudno wsiąść katalog część do ręki?
  • #4 14598419
    gagat97
    Poziom 9  
    Siedze i siedze w tym katalogu, ale nie mogę się doszukać rozwiązania, a tym bardziej co jest przyczyną awarii. Gdybym znalazł tam odpowiedź na moje pytania nie zakładałbym tutaj tematu z prośbą o pomoc bo byłby najzwyczajniej w świecie nie potrzebny. Nie każdy jest specem od mechaniki w takim młodym wieku jak ja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14598498
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 366
    Blokada jest cały czas włączona, czy nie da się jej włączyć. Odkręć dekiel pod pokrywą akumulatora, to się dowiesz co jest grane być może sprężynka pękła, lub to sprzęgło blokady się wyrobiło.
    A do wałka WOMU, o co chodzi z tą sprężynką i kulką, chodzi ci o wodzik w skrzyni biegów. Tą tulejką ogranicza seger, może ci wypadł z rowka, ja miałem taki problem w skrzyni ,że seger wypadł i bieg do końca nie wchodził, bo wałek się rozjeżdżał zamiast zazębić się do końca i bieg wyskakiwał. :D
  • #6 14598970
    gagat97
    Poziom 9  
    Blokady nie mam wcale, tzn jest goła półoś bez sprzęgł, widełek i sprężynki, dlatego pytam ja poskładać to wszystko w całość (po zakupie części) szczególnie chodzi mi o to jak połączyć tą sprężynę z widełkami, bo wiem że trzeba odkręcić koło i zwolnice aby nasunąć sprzęgło na półoś.

Co do wałka WOMU, czy ta sprężynką z kulką powinna być na wałku który jest w tylnym moście i przesuwa się po nim tulejka załączająca? (zdjąłem tulejkę z wałka i tam była mała sprężynka ale bez kulki)

A, i z jakiego łożyska mógłbym wyciągnąć tą kulkę (bodajże 5/16 jest potrzebna)?
  • Pomocny post
    #7 14599601
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Nie tylko zwolnicę ,ale i pochwę z prawej strony musisz zdjąć. Przy okazji wymień simering bo jak ruszysz półoś to olej może pójść na szczęki bęben i głupiego robota. Sprawdź stan półosi.
    Cytat:
    A, i z jakiego łożyska mógłbym wyciągnąć tą kulkę (bodajże 5/16 jest potrzebna)?

Powinieneś dostać bez problemu w sklepie z częściami.
  • REKLAMA
  • #8 14600238
    gagat97
    Poziom 9  
    Półoś do wymiany bo jest spiłowana w miejscu w którym kiedyś było sprzęgło od blokady, widocznie ktoś musiał zostawić samo sprzęgło i latało sobie.

Czyli tak kulka i sprężynka powinna znajdować się pod tulejką przesuwną na wałku WOM?
    A co do tej tulejki, u mnie strasznie ciężko było ją zdjąć, wybijałem ją, czy tak ciężko powinna chodzić po tym wałku czy to wina tej brakującej kulki?
  • Pomocny post
    #9 14600274
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Cytat:
    Czyli tak kulka i sprężynka powinna znajdować się pod tulejką przesuwną na wałku WOM?

Tak, to się zgodzę ta sprężynka zabezpiecza pewnie przed tym ,aby wałek sam się nie włączał. Tą samą funkcję pełni sprężnik i kulka pod wodzikiem we skrzyni.
    Jak ją wyjąłeś masz rozjechany ciągnik ? A jak wyglądają frezy w tej tuleji, nie są zbytnia sfatygowane, załączaniem wałka na pół-sprzęgle. :D
    Tulejka powinna chodzić w miarę lekko, przecież widełki mają dać sobie radę ją przesunąć, nie możesz urwać wygiąć dźwigni.
  • #10 14600382
    gagat97
    Poziom 9  
    Nie rozjeżdżałem ciągnika, okręciłem tylny zaczep, podważyłem przecinakiem z obu stron na raz i wyszło. Czy oboje mamy na myśli tulejkę przesuwną która znajduje się w tylnym moście? Mi chodzi o tą w którą wchodzi dźwignia od załączania. Żeby tulejkę przesunąć ręką nie mam mowy.
    Wałek wyszedł mi razem z tą tulejką małą jak na załączniku
    Załączniki:
    • Ursus c-330 - Jak naprawić WOM i blokadę w tylnym moście? WOM.jpg (600.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 14600676
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Tuleja jak sama nazwa wskazuje ma być przesuwna, ma lekko nachodzić na wałek po wciśnięciu sprzęgła.
    Ursus c-330 - Jak naprawić WOM i blokadę w tylnym moście?
    Tulejka nr 38.
    Cytat:
    Żeby tulejkę przesunąć ręką nie mam mowy.

Nie powinno tak być. Zdjąłeś tuleję z wałka, znalazłeś sprężynkę śrucik ?
  • #12 14601424
    gagat97
    Poziom 9  
    Zdjąłem tuleje i jest sprężynka ale bez kulki.
    Jak widac na załączniku w moim poście wyżej tulejka jest przy łożysku a wajcha od załączania jest w pozycji oznaczonej literą "N" na obudowie mostu, czy tak powinno być?
    A tą tulejke przesuwną to może przesmarować albo zanurzyć w oleju? Bo frezy na wałku jak i w tulejce są w dobrym stanie
  • #13 14601523
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Tak w pozycji N wałek jest wyłączony, niektóre c-330 mają też napęd niezależny. włączasz go w lewą stronę zależny w prawo. :D
  • #14 14601535
    gagat97
    Poziom 9  
    Tylko czy to jest dobre ułożenie tulejki na wałku, bo u mnie jest zależny i niezależny a po środku N, a tulejka dochodzi do samego łożyska będąc w pozycji "N" więc nie da się włączyć obrotów zależnych ponieważ tulejka nie ma się gdzie przesunąć? Dobrze mówię?
  • #15 14601582
    jasiek1122
    Poziom 21  
    No dobrze gadasz, nie mam przy sobie instrukcji napraw,żeby zajrzeć. Być może tulejka ma być odwrotnie.
  • #16 14601615
    gagat97
    Poziom 9  
    A może być tak że jest tylko oznaczenie obrotów zależnych na obudowie mostu a tak w rzeczywistości ich nie ma? bo u mnie na wałku powinna być jeszcze jakaś zębatka skoro miałyby być obroty zależne
  • #17 14601634
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Możliwe ,że nie ma obrotów niezależnych, miały je tylko starsze c-330. A oznaczenia pozostały. U mnie też są oznaczenia na korpusie (w każdej 30-stce), a obrotów niezależnych fabryka nie dała.
  • #18 14601656
    gagat97
    Poziom 9  
    Okej, więc z ułożeniem tulejki wszystko jest okej. Więc przyczyną awarii jest jest ta kulka?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął remont ciągnika Ursus C-330, koncentrując się na naprawie tylnego mostu, a szczególnie na problemach z WOM (wałek odbioru mocy) oraz blokadą. Zgłasza brak blokady, co wymaga zakupu odpowiednich części oraz zrozumienia, jak je złożyć. W przypadku WOM, użytkownik zauważył, że wałek nie działa, a tulejka przesuwna jest luźna, brakuje również sprężyny z kulką. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu blokady, wymianę uszczelniacza oraz stan półosi. Wskazują na konieczność demontażu zwolnicy i pochw, aby prawidłowo zainstalować sprzęgło blokady. Użytkownik pyta o prawidłowe ułożenie tulejki oraz rolę brakującej kulki w mechanizmie. Dyskusja dotyczy również możliwości braku obrotów niezależnych w modelu C-330.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA