logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syczenie po wyłączeniu zasilacza FSP300-60ATV(PF) - czy to normalne?

CIUKU 21 Maj 2005 15:29 1086 7
REKLAMA
  • #1 1513005
    CIUKU
    Poziom 18  
    Witam!Posiadam zsilacz FSP300-60ATV(PF).Wszystko chodzi swietnie ject cichy, napięcia trzyma bardzo dobrze bardzo małe drgania, według thg może on wytrzymac nawet 390wat...ale...po wyłączeniu kompa po przyłozeniu ucha do zasilacza slychać syczenie...dopiero po wyłączeniu przyciskiem z tylu po kilku sekndach ustaję nie wiem czy to jest grożne czy tak powinno być<miałem wczesniej codegena>ze względu na specyficzna budowe nie potrafie go otworzyć.Zasilacz zasila durona 1.4@Athlon 2.1 GHz (400fsb),nagrywarka dvd liteon, dysk seagate,grafika stara riva tnt, plyta asrock k7s8x.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1513138
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jak ustaje po kilku sekundach od wyłączenia to wentylator.Jak nie potrafisz go rozebrać to chociaż przedmuchaj go powietrzem.
  • REKLAMA
  • #3 1516732
    CIUKU
    Poziom 18  
    to jest na pograniczu pisku i syczenia...a ustaje dopiero po kompletnym odłączeniu zasilacza od prądu--przycisk z tyłu obudowy----a no normalnym shutdownie to ten dzwięk czasem zanika...czasem jest....
  • REKLAMA
  • #4 1518246
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    wymień elektrolity przy 5VSB (jeśli jest układ 7805 to po obu jego stronach), jak nie pomoże to poczekaj na TONI_2003
  • REKLAMA
  • #5 1519509
    CIUKU
    Poziom 18  
    Witam!jak narazie to mam problemy z jego otwarciem dosyc specyficzne zamkniecie zasilacza...mam pytanie czy zagraża to w jakimś stopniu mojemu komputerowi...??
  • #6 1523994
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Mi lekko syczy zasilacz od glosnikow. Dopiero jak go odlacze od pradu to przestaje. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie ze to jakas przetwornica wydaje taki dzwiek jezeli jest pod napieciem. Widzialem taki efekt juz kilka razy (w moim starym magnetofonie tak jest od ok. 8 lat i dziala nadal). Troche to denerwujace.
  • Pomocny post
    #7 1525123
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Moim zdaniem tak pracuje przetwornica od standby i mysle ze to normalne. Moj zasilacz tez syczy na stand-by,wiec mysle,ze to normlane. Pozdrawiam.
  • #8 1525489
    CIUKU
    Poziom 18  
    acha no to z..... jak to...:) Jeśli nikt nie ma nic do powiedzenia to temat uważam za zamkniety.dzieki i pozdro dla wszystkich...
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki ! (TJT)

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz FSP300-60ATV(PF) po wyłączeniu komputera emituje syczenie, które ustaje dopiero po odcięciu zasilania przyciskiem z tyłu obudowy. Dźwięk ten jest opisywany jako na pograniczu pisku i syczenia, prawdopodobnie generowany przez przetwornicę w trybie standby (5VSB). Syczenie jest uważane za normalne zjawisko w zasilaczach z funkcją standby i nie powinno zagrażać komputerowi. Zalecane jest przedmuchiwanie zasilacza powietrzem, a w przypadku podejrzenia uszkodzenia elektrolitów przy linii 5VSB ich wymiana może pomóc. Problem jest porównywany do podobnych efektów w innych urządzeniach elektronicznych, gdzie przetwornice generują dźwięki podczas pracy pod napięciem.
REKLAMA