logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa głośników, mimo że są sprawne - co robić?

Agresywnaxd 08 Kwi 2015 13:50 1113 13
REKLAMA
  • #1 14600316
    Agresywnaxd
    Poziom 8  
    Witam mam problem z dźwiękiem w komputerze a chodzi o to że nie czyta mi głośników. Głośniki są sprawne sprawdzałam na telefonie, podłączałam nawet 3 inne pary ale żadna nie działa proszę o pomoc i najlepiej jak najprościej wytłumaczoną ;)
    Załączniki:
    • Komputer nie wykrywa głośników, mimo że są sprawne - co robić? fff.png (3.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14600330
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Czy głośniki posiadają wzmacniacz, czy po prostu do wyjścia z komputera podłączasz głośniki. Pewnie wiesz, że większość wyjść z komputera wymaga przejścia przez wzmacniacz który dopiero zasili głośniki.
  • REKLAMA
  • #3 14600338
    Agresywnaxd
    Poziom 8  
    Błąd jest raczej w komputerze, wcześniej wszystkie głośniki chodziły dobrze, kiedy brat wgrał system od nowa przestały działać i nikt nie wie co z nimi zrobić ;/
  • REKLAMA
  • #4 14600339
    domell77
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Nie słuchaj jakichś bzdur z tego co zauważyłem na screenie to po prostu najzwyczajniej w świecie nie masz sterowników do głosu. Zainstaluj je i po prostu podłącz te głośniki i dźwięk będzie, a do póki nie zainstalujesz sterowników to żadne głośniki nic ci nie dadzą. Jeśli masz internet, to po prostu kliknij w tą ikonkę, którą ci zaznaczyłem na zdjęciu żółtym kolorem, a potem potwierdź zainstalowanie sterowników poprzez Windows Update.

Komputer nie wykrywa głośników, mimo że są sprawne - co robić?
  • #5 14600344
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Podaj dokładną konfigurację komputera:
    Uruchom HWiNFO32, wybierz Save Report->Short Text Report->Copy to clipboard. Wynik wklejasz na forum z opcją Spoiler. Do tego marka i dokładny model zasilacza.

Agresywnaxd napisał:
    wcześniej wszystkie głośniki chodziły dobrze, kiedy brat wgrał system od nowa przestały działać

Czy wszystkie sterowniki są poprawnie zainstalowane? Czy w menedżerze urządzeń są jakieś żółte wykrzykniki?
  • REKLAMA
  • #6 14600351
    Agresywnaxd
    Poziom 8  
    Sterownik mam ten ---> Realtek Semiconductor Corp.

Dodano po 49 [sekundy]:

Nie mam żadnych wykrzykników to również sprawdzałam

Dodano po 8 [minuty]:

CPU: AMD Athlon 64 3200+ (Orleans, DH-F2)
    2000 MHz (10.00x200.0) @ 2009 MHz (10.00x200.9)
    Chipset: nVidia nForce 6100-405/430
    Memory: 2048 MBytes @ 251 MHz, 4.0-4-4-12
    - 2048 MB PC6400 DDR2-SDRAM - SK Hynix HYMP125U64CP8-S6
    Graphics: NVIDIA GeForce 9800 GT, 1024 MB GDDR3 SDRAM
    Drive: WDC WD400BB-00DGA0, 39.1 GB, E-IDE (ATA-5)
    Drive: ST3300620A, 293.0 GB, E-IDE (ATA-7)
    Sound: NVIDIA MCP61 - High Definition Audio Controller
    Network: RealTek Semiconductor RTL8139 PCI Fast Ethernet NIC [A/B/C]

Dodano po 7 [minuty]:

@domell77 Komputer nie wykrywa głośników, mimo że są sprawne - co robić? TO mi się pokazuje
  • #8 14600720
    Agresywnaxd
    Poziom 8  
    Mam Realtek High Definition Audio
  • #9 14600891
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    W zamieszczonym raporcie brak info o płycie głównej (wiersz Computer). Uzupełnij proszę te dane.

Głośniki podłączone do zielonego gniazda na tylnym panelu? Czy było coś zmieniane w podłączeniach na płycie głównej?
  • #10 14600918
    domell77
    Poziom 15  
    Agresywnaxd napisał:
    Mam Realtek High Definition Audio

Zainstaluj sterowniki odpowiednie do danej płyty głównej w tym przypadku twojej i wtedy wszystko wróci do normy. "Przecież jasno ci napisałem, że nie masz sterowników dźwiękowych w twoim komputerze."

Jak będzie tam taki ptaszek to wtedy będzie oznaczało, że już masz te sterowniki. Komputer nie wykrywa głośników, mimo że są sprawne - co robić?
  • #11 14606249
    Agresywnaxd
    Poziom 8  
    A mogę wiedzieć jaki jest do mojej płyty? Bo ja się na tym nie znam umie tyle zrobić co ktoś mi pisze ;]
  • #12 14606371
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Agresywnaxd napisał:
    A mogę wiedzieć jaki jest do mojej płyty? Bo ja się na tym nie znam umie tyle zrobić co ktoś mi pisze ;]

Ty tak na poważnie?
    Przecież sama wcześniej podałaś:
    Sound: NVIDIA MCP61

A ponieważ Nvidia generalnie nie robi kart dźwiękowych to zapewne sterowniki dźwięku będą zintegrowane w sterowniku do płyty głównej.
    Więc przechodzimy do innego pytania - jaki jest model twojej płyty głównej?
  • #13 14606412
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Napiszę po raz kolejny - proszę o wklejenie wiersza Computer z raportu HWiNFO. Jest tam podany model płyty głównej.

Nie napisałaś również, jak podłączone są głośniki.
  • #14 14606515
    domell77
    Poziom 15  
    Najlepiej poproś brata, niech poprostu zainstaluje ci te sterowniki dźwiękowe i po kłopocie. Skoro brat, jak sama twierdzisz robił system, to powinien umieć zainstalować brakujące sterowniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem wykrywania głośników przez komputer, mimo że głośniki są sprawne. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym brak odpowiednich sterowników dźwiękowych, co może być wynikiem reinstalacji systemu operacyjnego. Użytkownik posiada sterownik Realtek High Definition Audio, ale nie ma informacji o płycie głównej. Zaleca się zainstalowanie brakujących sterowników oraz sprawdzenie podłączenia głośników do odpowiednich portów. Wskazówki obejmują również użycie narzędzia HWiNFO32 do uzyskania szczegółowych informacji o konfiguracji sprzętowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA