logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio Spirit 690 LM - Brak dostępu do pamięci wewnętrznej na Win7 32bit

GumaWP 06 Lip 2014 14:27 12936 19
REKLAMA
  • #1 13771745
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich :)
    Mam następujący problem.
    Chce odblokować nawigację Mio Spirit 690 LM, ale gdy podłączę ją do komputera (Win7 32bit), ten wykrywa, ale nie chce mi pokazać pamięci wewnętrznej.
    W Panel Sterowania/Urządzenia i Drukarki pokazuje mi Mio DigiWalker USB Sync, ale
    nie mogę wejść w pamięć wewnętrzną, bo jej nie pokazuje.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 13772024
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1688
    A w ustawieniach nawi nie masz opcji tryb pamięci masowej ?
  • #3 13772450
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    coperfild napisał:
    A w ustawieniach nawi nie masz opcji tryb pamięci masowej ?

Nie, nie mam takiej opcji.

W panelu sterowania wykrywa nawigację, ale już nie chce pokazać pamięci wewnętrznej :(

A jutro trasa...
  • #4 13772481
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Odblokuj poprzez kartę SD - nie potrzebujesz podpinać navi do PC, aby ją odblokować.
  • #5 14345677
    nd022
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    A jak ją rozblokować poprzez kartę? Próbowałem różne sposoby i dupa z tego. Masz jakiś poradnik do tego modelu?
  • REKLAMA
  • #6 14349889
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Podłącz urządzenie kabelkiem do USB, w katalogu głównym masz plik device.xml otwierasz go i odszukujesz ciąg znaków: <hardware><type>SEEKER2_600</type> - u ciebie będzie inna nazwa między znacznikami <type> najprawdopodobniej TATA3_5000

- na karcie pamięci tworzysz katalog o takiej nazwie i do tego katalogu (foldera) kopiujesz plik np. explorer.exe z tego Forum, następnie zmieniasz nazwę pliku "explorer" na auto.exe i to wszystko !
  • REKLAMA
  • #7 14350927
    nd022
    Poziom 12  
    Kurczę nie bardzo rozumie. Na karcie tworzę folder o nazwie TATA3_5000. I co dalej to nie zrozumiałem:P Mam skopiować z forum explorer.exe i zamienić go na auto.exe? :)
  • #8 14351059
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Może zamieść tutaj ten plik device.xml, to napiszemy dokładniej jak katalog ma się nazywać .
  • #9 14352117
    Pontikos
    Poziom 39  
    Nic nie musi zamieszczać, bo 6900 LM ma nazwę TATA3_5000 . Chyba że sprawdzisz, że ma inną. Tą samą nazwę widać w pierwszej sekundzie na czarnym tle, gdy włączasz urządzenie!

Taką nazwę foldera tworzysz i postępujesz jak napisałem - dla czego pytasz, skoro masz łopatologicznie opisane co i jak???

Zamiast Explorera, na WinCe 6.0 lepiej się sprawdza Total Commander (Link)
  • #10 14352588
    nd022
    Poziom 12  
    No nie bardzo rozumie bo to co dla Ciebie jest logiczne gdyż to znasz, dla innego który z tym nie miał do czynienia nie musi być logiczne. Odblokowywałem już kiedyś Navię oraz Mantę, ale z Mio pierwszy raz się spotykam. Piszesz że mam do folderu skopiować z forum plik explorer.exe a następnie zmienić mu nazwę na auto.exe. Ale gdzie tu na forum jest ten plik? I czy nie mogę od razu zrobić pliku auto.exe? Tego właśnie nie rozumie. Początek jest ok, ale końcówka własnie nie zrozumiała.
    Co do nazwy z pliku device.xml to masz rację że jest to nazwa TATA3_5000.
  • #11 14353183
    Pontikos
    Poziom 39  
    Podałem link do TotalCommandera.
    Sciagnij. Rozpakuj. Skopiuj. Zmien nazwe. Enjoy.
  • #12 14353863
    nd022
    Poziom 12  
    Zrobiłem jak w opisie i nada nic z tego.
    Na karcie SD podpiętej do komputera, instaluję AM. Także na karcie tworzę folder TATA3_5000. Do tego folderu kopiuje ściągnięty totalcommander (po co, nie wiem) i następnie zmieniam jego nazwę na auto.exe (po co, nie rozumie) i tyle. Uruchamiam nawigację a ta nadal startuje z oryginału i tyle. Coś mi się jednak wydaje że o czymś zapomniałeś mi napisać.
  • #13 14354019
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Proponuje koledze udać się z tym do serwisu bo jaśniej już się nie da opisać :D
  • #14 14355035
    Pontikos
    Poziom 39  
    Nie zrobiłeś jak w opisie. Nie rozpakowałeś ściągniętego pliku. I zakładam, że nie masz wyłączonego w Windows "ukrywaj rozszerzenia znanych typów plików", wiec plik nazywa się cecmd.zip.exe

1. Po co skopiować ? Po to by urządzenie wiedziało CO ma się uruchomić, bo tak, to nawet pulpitu nie będzie - "pulpit" TO TEZ JEST APLIKACJA (program).

2. po co zmiana nazwy? Bo w firmware urządzenia podano, że plik o takiej nazwie ma się automatycznie uruchamiać (tak jak płyta CD/DVD włożona do napędu w komputerze).
  • REKLAMA
  • #15 14355559
    nd022
    Poziom 12  
    tino2003 napisał:
    Proponuje koledze udać się z tym do serwisu bo jaśniej już się nie da opisać :D

Skoro jesteś taki mądry to opisz to jeszcze raz jak byś to zrobił i zobaczymy czy ci wyjdzie to samo

Pontikos napisał:
    Nie zrobiłeś jak w opisie. Nie rozpakowałeś ściągniętego pliku. I zakładam, że nie masz wyłączonego w Windows "ukrywaj rozszerzenia znanych typów plików", wiec plik nazywa się cecmd.zip.exe

1. Po co skopiować ? Po to by urządzenie wiedziało CO ma się uruchomić, bo tak, to nawet pulpitu nie będzie - "pulpit" TO TEZ JEST APLIKACJA (program).

2. po co zmiana nazwy? Bo w firmware urządzenia podano, że plik o takiej nazwie ma się automatycznie uruchamiać (tak jak płyta CD/DVD włożona do napędu w komputerze).

Dlaczego robisz z kogoś idiotę? Potrafię czytać i zrobić coś według instrukcji. Ale jak ktoś nie potrafi wytłumaczyć po ludzku to co się dziwić.
    Nie zakładaj że ktoś coś źle robi bo to nie działa. Może Ty źle tluamczysz lub jakiś inny powód niepoprawnego działania.

Więc robię tak jak tłumaczysz. Ściągam plik:

rozpakowuje go:

zmieniam nazwę na auto.exe:

przechodzę na kartę z zainstalowaną AM:

kopiuję przerobiony plik do folderu na karcie, specjalnie w dwóch wersjach z .exe i bez byś nie mówił że mam lub nie mam czegoś zaznaczonego:

Po resecie nawigacja nadal uruchamia się standardowo.
    I jakie teraz sugestie mistrzu? Co źle robię?
  • #16 14355594
    Pontikos
    Poziom 39  
    Co źle robisz? Źle robisz, że w ten sposób podchodzisz do osób, chcących Tobie bezinteresownie pomóc.

Podchodzisz w sposób AGRESYWNY, roszczeniowy, hamski.
    Tak jak byś komuś zapłacił i wymagał, na zasadzie: piszesz tu to ma mi działać!"

Forum to nie jest sklep!!!
    Ja straciłem na pomoc Tobie ochotę, ze względu na Twoje reakcje emocjonalne.
    Jeśli komuś to nie będzie przeszkadzało, na pewno Tobie pomoże.

Być może nie potrafię tłumaczyć po ludzku, a te 290 potwierdzeń że POMOGŁEM, pewnie kupiłem sobie na allegro. Być może tłumaczenie "jak chłop krowie na rowie" jest dla kogoś niezrozumiałe. Więc ja się nie podejmuję wytłumaczyć tego prościej niż najprościej.

Bo zapewne nie przyznasz się, że po włożeniu karty do włączonego, uruchomionego urządzenia (a nie wystartowaniu go z kartą) zadziałało wszystko poprawnie. Cóż z tego, ze trzy razy było to opisywane na Elektrodzie, ale przecież czytanie czegokolwiek powyżej 6 minut boli w oczy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Moderowany przez DriverMSG:

Kolor czerwony czcionki jest zarezerwowany dla moderatorów!

• #17 14355682
    nd022
    Poziom 12  
    Może i jesteś dobrym fachowcem w robieniu tego samemu ale tłumaczyć jednak nie potrafisz. Pokazałem ci wszystko jak zrobione zostało według twojej instrukcji a ty wciskasz mi ciemnotę że pewnie nie chcę się przyznać że działa prawidłowo:) No rozśmieszasz mnie coraz bardziej. Zapewniam cię że jeśli ktoś trafi na ten model i będzie chciał go rozblokować i skorzysta z tego poradnika to będzie miał to samo co ja. To nie działa! A mój podniesiony ton jest z tego powodu że nie znoszę jak ktoś stara się z kogoś zrobić idiotę bo niby powinno działać a nie działa.
    Aby udowodnić że nawigacja jest z kartą i mimo to nie działa nagrałem filmik;
    http://przeklej.org/file/k9M8TF/WP.20150121.23.29.28.Pro.mp4

Ja nie mam problemu przyznać komuś rację, jeśli ją ma. Ale widzę że kolega ma problem z przyznaniem się do faktu że tłumaczy coś co nie funkcjonuje poprawnie.

Dodano po 16 [minuty]:

No widzę że po przeczytaniu tego co napisałeś, sam doszedłeś do wniosku że nie jest to do końca zrozumiałe i dlatego dodałeś :
    Pontikos napisał:

[color=green] po włożeniu karty do włączonego, uruchomionego urządzenia (a nie wystartowaniu go z kartą) [color]

Nigdzie wcześniej nie było napisane że kartę trzeba włożyć na uruchomionej nawigacji. I stąd ten problem. Teraz zadziałało.
    Poza tym nie agresywnie reaguje tylko podniosłym tonem gdy właśnie ktoś instruuje mnie i mówi że na pewno robię to inaczej niż on mi każe. Nie pierwszy raz robię coś przez elektrodę i jakoś nigdy nie było problemów. Tylko że trzeba potrafić wytłumaczyć tak by ktoś to zrozumiał oraz od początku do końca a nie wymagać by ktoś to znał. Bo gdybym to znał to bym nie przyszedł na forum się pytać.
    Dziękuje za ciężką pomoc i obyś następnym razem nie miał tak skomplikowanego tematu na którym możesz się pośliznąć:)
    Pozdrawiam.
  • #18 14355733
    Pontikos
    Poziom 39  
    No widzisz Kolego Szanowny jak nam ładnie poszło! Udało się! BRAVO ! :P :P:P

Nadal jednak będąc nie do końca świadomym swoich braków w umiejętnościach i doświadczeniu,
    usiłujesz agresją maskować braki wiedzy

Sugeruję więcej POKORY na tym Forum - tu na Elektrodzie nikt nikogo nie wyzywa od półgłówków, debili, analfabetów, ciamajd, niekumatych durniów, lub leniwych gówniarzy którym się czytać nie chce, a drą ryja - tu, jeśli ktoś się w ten właśnie sposób zachowuje, po prostu jest IGNOROWANY i nie otrzymuje pomocy.

Wyłącznie mojej anielskiej cierpliwości zawdzięczasz odblokowanie swojego urządzenia.
    I nie życzę Tobie, by coś kiedyś poszło z nim nie tak.
    Bo kto Tobie pomoże?

Cytat:
    Tylko że trzeba potrafić wytłumaczyć tak by ktoś to zrozumiał oraz od początku do końca
    - Hm, gotowe rozwiązania sprzedaję na Allegro - mam ponad 3.000 POZYTYWÓW i 16 negatywów. To świadczy o jakości mojej oferty i umiejętności tłumaczenia. Inne oferty znajdziesz już za parę złotych. A na Elektrodzie POMAGAM NON-PROFIT, gdy ktoś samemu coś zacznie i nie wie jak skończyć. Na ponad 4 tysiące postów błędnej odpowiedzi udzieliłem W TRZECH.

I jako ciekawostka, mam nawet certyfikat ze skuteczności tłumaczenia nowych technologii osobom 50+ (taki społeczny projekt "Latarnik"). Słowem, nawet dziadek skumał, gdy mu tłumaczyłem. Więc dajesz radę!

Na Forum Elektroda Tłumaczę i pomagam równie skutecznie.
    Cały czas mylisz komercyjną ofertę od A do Z z pomocą w rozwiazaniu problemu na Forum. ZMIEŃ TO!

PS: a trybu EDYCJI używam do zabawy kolorami, a nie dopisywania merytorycznej treści.
    Życzę zdrowia, mierz ciśnienie tetnicze, mojemu Tacie z nerwów żyłka w mózgu pękła, niestety...

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #19 14355838
    nd022
    Poziom 12  
    Z moim ciśnieniem jest wszystko ok, więc o to bać się nie musisz. Nie musisz mi także tłumaczyć jakie zasady panują na elektrodzie, bo jestem tu o kilka lat dłużej niż ty:) Znam zasady i wiem że jeśli ktoś się tu udziela to robi to bez opłaty a w twoim tonie wyczytuję że specjalnie nie dopowiedziałeś tego małego szczegółu by kartę wsadzać w uruchomione urządzenie bo może liczyłeś że zdesperowany pójdę na twoje aukcje allegro i zakupię taką małą pomoc. Ale to nie jest moja nawigacja, tylko pomagam znajomej więc inwestować w to nie mam zamiaru. Forum służy właśnie do pomocy i to takiej by pomóc komuś dokładnie. Gdybyś na samym początku dodał że kartę wkładasz na włączonym urządzeniu nie było by mowy o jakimkolwiek problemie. Ja bym to zrobił w 10 minut, podziękowałbym ładnie i byłoby po sprawie. A tak starałeś się cały czas mi udowodnić że robię nie tak jak ty mi mówisz. A ja kombinowałem na 100 sposobów, kilka razy to samo robiąc a i tak działać nie chciało. I chciałbym zaznaczyć że nie z mojej winy. Robiłem wszystko jak w instrukcji a ty mnie obrażałeś itd.
    Na koniec powiem że nie potrzebna jest ta dyskusja bo i tak nic do tematu nie wnosi. Jakby moderator chciał to mógłby oczyścić ten temat, kasując wszystkie zbędne posty i zostawiając tylko to co najważniejsze. Oszczędzi to zbędnego marnowania czasu na czytaniu głupot zamiast zająć się urządzeniem.
    Pozdrawiam.
  • #20 14356041
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    nd022 napisał:
    Nie musisz mi także tłumaczyć jakie zasady panują na elektrodzie, bo jestem tu o kilka lat dłużej niż ty:)

Jednak przez te kila lat nic się nie nauczyłeś jak widać na powyższym przykładzie, co do tonu wypowiedzi też mam duże zastrzeżenia.
    Jeżeli chodzi o instalację AM to następnym razem zwróć się o pomoc do producenta!
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do pamięci wewnętrznej nawigacji Mio Spirit 690 LM po podłączeniu do komputera z systemem Windows 7 32-bit. Pomimo wykrycia urządzenia przez system, pamięć wewnętrzna nie jest widoczna. Użytkownicy sugerują odblokowanie nawigacji za pomocą karty SD, tworząc odpowiedni folder o nazwie TATA3_5000 i kopiując do niego plik explorer.exe, zmieniając jego nazwę na auto.exe. W trakcie dyskusji pojawiają się różne opinie na temat instrukcji oraz sposobu ich realizacji, co prowadzi do nieporozumień i frustracji. Ostatecznie, kluczowym krokiem jest uruchomienie nawigacji z włożoną kartą SD, co może rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA