logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DWR-921 - Jak ustawić stałe IP dla serwera Oscam?

Vionox 12 Kwi 2015 14:14 3813 9
REKLAMA
  • #1 14610682
    Vionox
    Poziom 2  
    Witam mam problem tylko nie wiem czego tyczy bardzo prosiłbym o pomoc, a mianowicie chodzi o to (posiadam router DWR-921) że mam serwer Oscam do dekoderów i mam przydzielone ip do 3 dekoderów które łączą się z głównym dekoderem (OSCAM), a gdy wyłączą prąd to z puli adresów losuje mi ip i się zmienia, czy dało by się zrobić tak by było stałe ip. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.
  • REKLAMA
  • #2 14610697
    Nandish
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    Stałe IP ustawia się w routerze. U mnie w zakładce LAN IP Setup
  • REKLAMA
  • #3 14610930
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Przypisanie na stałe adresacji dla routerów lub rezerwacja w DHCP na podstawie adresów fizycznych hostów w sieci.
  • #4 14611247
    Vionox
    Poziom 2  
    Chodzi mi o to że na tej domyślnej stronie 192.168.0.1 poda ktośinstrukcje krok po kroku żeby mi nie wybierało ip z puli tylko takie jak ma być .
  • REKLAMA
  • #5 14611266
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Nie mam takiej instrukcji, wszystkie wskazówki powinny być w instrukcji obsługi.
  • #6 14612230
    Vionox
    Poziom 2  
    Wszystko było robione zgodnie z instrukcją (Może coś ominąłem). Ale powtórzę wszystko jest dobrze jak poprzedzielałem ip tak jak było jest pula od 192.168.0.10-192.168.0.20 i z tej puli rozdziela mi na urządzenia ip a ja chce mieć stałe bo są przypisane do dekoderów ale się zmieniają gdy wyłączą prąd chce np. 1 dekoder główny (serwer oscam) ip ma 192.168.0.11, 2 dekoder 192.168.0.12 itd. mam 4 dekodery i gdy wyłączą prąd zamiast mieć takie ip jak było przypisane to się zmienia z puli od 192.168.0.10-192.168.0.20. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. (192.168.0.10-192.168.0.20 dlatego tak bo dostawca daje mi tylko możliwość podłączenia 10 urządzeń)
  • #7 14612724
    Nandish
    Poziom 18  
    Sprawdź, czy Twój router umożliwia rezerwację adresów (Address Reservation) dla konkretnych adresów MAC. Ja mam tak w LAN IP Setup. Jeśli dekoder jest w sieci podłączony do routera, jest tam widoczny jego MAC (zawsze ten sam) i dla tego MAC można przypisać adres IP (nie może to być adres już zajęty) Restart routera i powinno być ok.
  • #8 15682841
    damry
    Poziom 2  
    Odświerzam temat ponieważ jednoznacznego rozwiązania tu nie widzę. Tak się składa, że też mam DWR-921 i podobny problem. Nie dotyczy on wprawdzie dekoderów a zwyczajnych urządzeń: laptop i drukarka sieciowa połączone kablem Ethernet ale problem mam ten sam - zerwane połączenie spowodowane brakiem prądu skutkuje zmianą adresacji urządzeń w routerze. Nie mogę podać linku ale wystarczy podświetlić to: d link dwr 921 stałe ip address i prawym myszy wyszukać w google :| i Instrukcja obsługi - D-Link DWR-921 powinna się w spisie ukazać (wprawdzie ja mam wersję routera rewB ale to chyba w tej sytuacji ma mniejsze znaczenie).
    Nie znalazłem w tej instrukcji punktu o rezerwacji adresów ale jest tam punkt: Filtracja adresów MAC. Może ktoś z obeznanych w temacie podpowie czy to jest to! Gdyby nie awaria mojego laptopa i wizyta w serwisie komputerowym gdzie tydzień temu wydałem ponad dwie stówy na przywrócenie laptopa do stany używalności sprawdziłbym to i podał rozwiązanie ale nie jestem jeszcze orłem w nawiązywaniu połączeń sieciowych i pewnie nigdy już nie będę (46 lat...). W związku z tym, zaleciłem sobie wstrzemięźliwość co do wszelkich działań, które na pozór wydają się oczywiste ale przeze mnie nie sprawdzone. Bardzo proszę osoby dobrej woli aby zerknęły w tę instrukcję i ewentualnie podpowiedziały rozwiązanie problemu przypisania adresów "na sztywno" dla tego routera.
  • REKLAMA
  • #9 15683778
    Nandish
    Poziom 18  
    Moim zdaniem widzę jedno skuteczne wyjście. Poustawiaj stałe IP w całym sprzęcie w sieci (wyłączając w każdym urządzeniu DHCP, poza routerem, tu DHCP pozostaw). Powybieraj adresy tak, by nie kolidowały ze sobą i z adresem dostępowym routera. Powinno pomóc. Filtrowanie po MAC, jest chyba w celu dodatkowego zabezpieczenia przed niepowołanym dostępem. Pozdrawiam
  • #10 15685320
    damry
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki. Udało mi się ustawić statyczne IP 9-ciu urządzeniom. Po kilkunastu godzinach urządzenia te nie mają większego problemu z połączeniem - 2 laptopy, 2 tablety, 2 smartfony, 1 TV, 1 dekoder i 1 drukarka. Miałem jedynie pewne problemy z zapisaniem ustawień w całym programie (zakładka Network Settings -> przycisk Save Settings). Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że akceptowało wprowadzone zmiany po odhaczeniu lub po zaznaczeniu Enable DHCP Server
    D-Link DWR-921 - Jak ustawić stałe IP dla serwera Oscam?
    Nie mam pojęcia dlaczego?
    Sądzę, że temat nie jest wyczerpany ale mnie udało się przypisać stałe IP i póki co wszystko działa.
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dynamicznie przydzielanym adresem IP dla serwera Oscam na routerze D-Link DWR-921, który zmienia się po wyłączeniu prądu. W odpowiedziach zasugerowano, aby ustawić stałe IP poprzez rezerwację adresów w DHCP na podstawie adresów MAC dekoderów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując na konieczność wyłączenia DHCP na urządzeniach oraz na problemy z zapisywaniem ustawień w routerze. Ostatecznie, jeden z użytkowników z powodzeniem ustawił statyczne IP dla dziewięciu urządzeń, co poprawiło stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA