logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat radio się resetuje po każdym wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki

zuri350z 14 Kwi 2015 11:07 8007 8
REKLAMA
  • #1 14616015
    zuri350z
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam taki mały problem z moim radiem w samochodzie.. radio oczywiście jakiś "gendai" ale wiem że na 100% sprawny ponieważ w hondzie chodziło bez zarzutów lecz po wpięciu radia do mojego Passata nie pamięta ono ostatnio zapisanej konfiguracji to znaczy, jeśli ustawię sobie Bass na np. +1 Treble na +2 itp. wyłącze samochód i wyciągnę kluczyk, po ponownym włożeniu kluczyka i uruchomieniu radia jest tak jak by fabrycznie zresetowane.
    Rozumiem że muszę złączyć któryś kabelek z innym żeby pamięć miała prąd przez cały czas tylko nie wiem które to są te kable.
    Jeśli potrzeba wam zdjęcia kabli lub cokolwiek innego proszę dać znać.
    Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14616044
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 507
    Co to za radio? Model? Na obudowie powinien być opis wtyczki/przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 14616049
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    My nie potrzebujemy żadnych zdjęć.
    Weź do ręki instrukcje do radia i sprawdź gdzie ma iść stały plus, a gdzie plus po stacyjce.
    Następnie weź do ręki miernik i ustal, gdzie jest który plus - ten, który jest 'zawsze' i ten, który pojawia się po przekręceniu kluczyka.

Gdybając i zgadując spalisz sobie tylko radio albo i coś więcej w samochodzie.
  • REKLAMA
  • #4 14616054
    elo172
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Radio sam podłączyłes czy elektryk? Masz źle kable podłączone, wystarczy odpowiednie piny złączyc tylko nie pamiętam które. Masz instrukcje?
  • REKLAMA
  • #5 14616930
    zuri350z
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedzi, więc tak.. radio to SENDAi CD889 i niestety żadnej instrukcji do niego nie mam ani żadnego schematu nie ma na tyle ani spodzie radia :/
    Radio podłączałem sam ale mam 100% pewność że kable są wporządku bo to radio działało prawidłowo w mojej hondzie ale przedtem w passacie miałem inne radio które działało prawidłowo tylko mi upadło na ziemię przez przypadek jak je wyciągłem i przestało działać.
    Musi być po prostu nie kompatybilijna złączka pod passata i właśnie trzeba podłączyć prąd tak jak by na stałe pod pamięć radia, ale nie będę wam tego tłumaczyć bo w sumie to ja się pytam was a nie wy mnie o pomoc :)
    Tak z resztą słyszałem od znajomego że miał podobny problem i podłączył któryś tam kabelek do któregoś tam i mu zadziałało, niestety nie pamiętał jaki a passata też już nie miał.
  • #6 14617100
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W samochodach produkcji niemieckiej (VW,Audi, Opel) złącze ISO jest zrobione pod tzw. logikę zapłonu i ma zamienione miejscami plusy po stacyjce i na stałe. Więc pewnie w radiu wystarczy je zamienić miejscami i już po problemie. Łączenie plusa po stacyjce tam, gdzie zasilanie jest na stałe nie zawsze okazuje się dobrym rozwiązaniem, ponieważ niektóre radia tak podłączone szybko rozładowują akumulator na czuwaniu.
  • #7 14617109
    zuri350z
    Poziom 8  
    Znaczy ogólnie zauważyłem że radio się nie włącza samo po przekręceniu kluczyka albo uruchomieniu samochodu tylko muszę je włączyć ręcznie ale poprzednie też tak miało tylko tamto zaś zapamiętywało stacje radiowe, konfiguracje itp
  • #8 14617387
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1706
    zuri350z napisał:
    właśnie trzeba podłączyć prąd tak jak by na stałe pod pamięć radia, ale nie będę wam tego tłumaczyć bo w sumie to ja się pytam was a nie wy mnie o pomoc

Zamień zasilania ACC z UB+ miejscami.

Dodano po 1 [minuty]:

Komputery, samochody

W twoim opisie to jakiś żart ?
  • #9 14617598
    zuri350z
    Poziom 8  
    zadaje pytania żeby się raczej dowiedzieć :)
    potrafię zdiagnozować problem mechaniczny w samochodzie a tym bardziej naprawić jeśli taka potrzeba, a komputerami zajmuje się od dość dawna i prowadzę własny serwis.
    Dam znać za 15 minut czy zadziałało podmiana kabli

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Działa panowie, dzięki wielkie "SZYMON BYDGOSZCZ" za pomoc i podpowiedź, lece ci dobre piwko
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem SENDAi CD889 w VW Passat, które resetuje ustawienia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabli zasilających. Wskazano, że w samochodach niemieckich, takich jak VW, złącze ISO może mieć zamienione miejsca dla zasilania stałego i zasilania po stacyjce. Użytkownik podjął próbę zamiany kabli, co ostatecznie rozwiązało problem, a radio zaczęło pamiętać ustawienia po wyłączeniu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA