logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawisz funkcyjny fn nie działa

Ridres 14 Kwi 2015 21:58 24549 6
REKLAMA
  • #1 14617801
    Ridres
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z klawiszem funkcyjnym fn, laptop hp pavilion dv6, windows 7. Do rzeczy - na początku myślałem, że klawisz fn mi nie działa, ponieważ próbowałem np. przyciemnić obraz używając klawisza fn+f2, ale nic to nie dawało, więc myślałem że nie działa. Teraz gram w grę, w której potrzebuję klawiszy f1,f2,f3... i zauważyłem, że działają one bez klawisza fn - po prostu jak normalnie trzeba wciskać fn+f1,f2,f2, to u mnie po prostu nie trzeba, jakby go w ogóle nie było i w tym tkwi problem, bo chcę użyć tych klawiszy, a w zamian przyciemnia lub rozjaśnia mi się obraz, albo wychodzi na pulpit. Nie mam pojęcia co jest, próbowałem klawiatury polski programisty i polski 214 i nic.
  • REKLAMA
  • #2 14617948
    mat280300
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Czekaj, czekaj..
    Rozumiem, że w środowisku Windows'a 7 klawisze funkcyjne (przyciemnienie, etc.) Ci nie działają, ale w grze, kliknięcie klawisza F2 czy F3 przyciemnia Ci obraz, tak? Czy jednak klawisze działają już normalnie, a przy kliknięciu klawisza np. F2 gra wykonuje akcję przypisaną do niego?
    Jeżeli ta druga opcja, to najprawdopodobniej klawisz FN jest zepsuty. Jeżeli pierwsza, to nie za bardzo rozumiem jak to jest możliwe. Zobacz również, jak będą się zachowywać te klawisze (F2, F3, etc.), gdy pod komputer podłączysz zewnętrzną klawiaturę.
  • REKLAMA
  • #3 14618205
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    W niektórych laptopach można ustawić jeden z dwóch trybów działania klawiszy funkcyjnych.

1) klawisze F1-F12 są osiągalne przez naciśnięcie samego klawisza funkcyjnego, skróty (hotkeys) od jasności ekranu i innych funkcji po przytrzymaniu klawisza Fn+funkcyjnego

2) dokładnie odwrotnie - klawisz funkcyjny jest osiągalny dopiero po przytrzymaniu Fn, skróty (hotkeys) działają bez wciśnięcia Fn.

W niektórych laptopach można zmieniać tryb pracy tych klawiszy w BIOS. Tutaj jest instrukcja dla modelu Envy, ale w DV6 będzie to wyglądać podobnie.

http://support.hp.com/id-en/document/c02035108

Proszę spróbować zmienić to ustawienie i sprawdzić, czy działa.
  • #4 14619781
    Ridres
    Poziom 8  
    Dokładniejsze odpisanie problemu:

A więc jak wiadomo aby przyciemnić, rozjaśnić obraz, przewinąć podgłośić przyciszyć muzykę używamy klawiszy fn+f1,f2,f3... u mnie wygląda to tak, jeśli chcę np. rozjaśnić obraz stantardowo powinienem wykonać kombinacje klawiszy fn+f3 według klawiatury hp pavilion dv6, ale u mnie wygląda to tak że po po prostu nie muszę wciskać klawisza fn wystarczy samo f3 a przyciemnić sam klawisz f2 itd.. wydaje mi się ,że nie jest on zepsuty tylko jest coś popier... w ustawieniach bo jeśli by był uszkodzony to w tym przypadku komputer musiał by być na tyle inteligetny że zauważając że zepsuł mi się klawisz fn postanowił ustawić tak abym używał opcji przypisanych pod klawisze fki bez jednoczesnego wciskania klawisza fn, co jest raczej bajką lepszą niż pisał pan Andersen, bo przecież np klawisze f1,f2,f3.. nie są potrzebne jedynie do ustawiania jasności obrazu mają również wiele innych funkcji więc ten klawisz fn musi działać i załączać się w odpowiedniej chwili a nie że ja chce wejść w bios a ten przyciemnia mi ekran.. dodam że komputer przywieziony z angli i język systemu to angielski, co raczej nie ma nic do rzeczy
  • REKLAMA
  • #5 14619796
    martiv

Poziom 18  
    Ocena: 41
    W HP aby wejść do bios wciskasz pierwsze ESC a później F10. W biosie powinienes mieć opcję związaną z FN . SYSTEM CONFIGURATION > ACTION KEY MODE ma być DISABLED tak jak kolega dt1 napisał masz manual.
    Konto firmowe:
    ABCLAP
    Trockiego 43, Kraków, 30-394 | Tel.: 510XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.abclap.pl
  • REKLAMA
  • #6 14619833
    Ridres
    Poziom 8  
    Dt1 byc moze miales racje wszedlem w bios odszukalem zakladke z linku, foto niżej, sprawdzam czy działa
    Załączniki:
    • Klawisz funkcyjny fn nie działa IMG_20150415_180003.jpg (589.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14619857
    Ridres
    Poziom 8  
    Tak to było rozwiązanie problemu teraz wszystko działa dzięki wielkie za poświęcenie czasu :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klawiszem funkcyjnym (Fn) w laptopie HP Pavilion dv6 działającym na systemie Windows 7. Klawisz Fn nie wydaje się działać, ponieważ klawisze F1-F12 funkcjonują bez jego użycia, co prowadzi do niezamierzonych akcji, takich jak regulacja jasności ekranu. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z ustawień w BIOSie, które mogą zmieniać sposób działania klawiszy funkcyjnych. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie ustawień w BIOSie, w szczególności opcji "ACTION KEY MODE", która powinna być ustawiona na "DISABLED". Po dokonaniu zmiany w BIOSie problem został rozwiązany, a klawisz Fn zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA