logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić głośnik Creative 12V z zapalniczki samochodowej i podłączyć AUX?

Garfield91 14 Kwi 2015 23:14 1686 14
  • #1 14618072
    Garfield91
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam głośnik komputerowy Creative 12V. Chciałbym zbudować taki układ który pozwoli głośnikowi dostarczać energie poprzez wyjście z zapalniczki 12V, a ścieżkę dźwiękową poprzez kabel AUX.
    Szukałem lecz nic nie znalazłem na ten temat.
    Z góry dziękuję i punktuje za każdy pomysł :)
  • #2 14618137
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Czy ten głośnik fabrycznie zasilany jest z sieci 230V i ma kabel sygnałowy z mini jackiem? Jeżeli tak, to trzeba usunąć transformator i napięcie z zapalniczki podać na mostek prostowniczy poprzez bezpiecznik ok. 4A, i gotowe...
  • #3 14618161
    Garfield91
    Poziom 9  
    Nie. Jest to jeden z głośnikow które odchodzą od subufera (zestaw 5.1 Creative). Subufer jest zasilany 230V, a do głośników dochodzi napięcie 12V

Dodano po 2 [minuty]:

Kabel AUX trzeba dorobić :)
    Jest to "czysty" głośnik z którego odchodzą dwa przewody
  • #4 14618187
    Setel
    Poziom 25  
    Jeżeli do "czystego" głośnika dochodzą 2 przewody, to są to przewody sygnałowe, a nie zasilające. Wynika z tego, że trzeba dorobić cały wzmacniacz zasilany z 12V, i wsadzić go do tego głośnika...
  • #5 14618189
    Garfield91
    Poziom 9  
    To wiem. Ale nie mam pomysłu. Może Ty/ Wy macie?
  • #6 14618200
    Setel
    Poziom 25  
    U nas pomysłów ci nie brak... W necie znajdziesz schematów całą tonę, i opisów budowy...
  • #7 14618204
    Garfield91
    Poziom 9  
    To napisz co mam wpisać w google żeby znaleźć taki schemat, bo szukam i nic nie znajduje.
    A ja szykuje punkty do wysyłki :)
  • #8 14618283
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Nord elektronik albo Jabel pozdrawiam.
  • #9 14619250
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    Potrzebujesz wzmacniacza audio. Polecam Ci zrobić go na układzie TDA2003. Prosty i na 12V. oc ax 10w. Kit do saodzielnego montażu możesz kupić w necie
  • #10 14619546
    Garfield91
    Poziom 9  
    Dzieki. Opisz gdzie mam podłączyc wyjscie kabla AUX :)
  • #11 14619687
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 14619698
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Wyjście kabla AUX podłączasz do wejścia sygnału wzmacniacza. Na schematach jest on często opisywany jako "in", "input". W kablu AUX masz trzy żyły: kanał lewy, kanał prawy oraz wspólną masę (GND). Masa jest to przeważnie goły drut bez izolacji. Oba kanały (lub jeden zależy jak chcesz) podłączasz do INPUT wzmaka i masę przewodu AUX łączysz z masą wzmacniacza. Jeżeli kupisz KIT wzmacniacza to tam muszą być wyprowadzenia do podłączania przewodów. Jak czegoś jeszcze nierozumiesz to służę pomocą :)
  • #13 14619806
    Garfield91
    Poziom 9  
    Już Ci mówię "przyjacielu" do czego ma mi ten wzmacniacz posłużyć. Otóż przygotowuję motor do sezonu i chciałbym wyprowadzić wyjście na zapalniczkę żeby ładować telefon. Idąc dalej wpadłem na pomysł żeby dorobić głośnik taki jak wcześniej opisałem z tym że o telefon się nie boję bo między zapalniczką a telefonem będzie ładowarka, która będzie kontrolować napięcie płynące do telefonu i z telefonem się nic nie stanie ale z głośnikiem jest inaczej... Wiem, że prądnica produkuje napięcie przemienne, które płynie do regulatora napięcia z którego wychodzi prąd stały 12V ale nie wiem o jakim natężeniu. I tu pojawiają się pytania:
    Czy ze wzmacniaczem mocy nic się nie stanie?
    Z kąt najlepiej wyprowadzić zapalniczkę? Z akumulatora?
    Skoro wzmacniacz mocy ma 10W to czy głośnik na wyjściu OUT musi mieć 10W?

Model wzmacniacza jaki znalazłem: Wzmacniacz mocy 10W z układem TDA2003.
    Wielkie pozdro!
  • #14 14619925
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    1. Nic ze wzmakiem się nie stanie jeżeli wszystko dobrze popodłączasz :)
    2. Najlepiej za stacyjką (w sensie jak wyłączysz stacyjkę to odłącza się zapalniczka) tak jest w każdym samochodzie
    3. Powinien mieć co najmniej 10W. Jeżeli jednak dasz słabszy, to też będzie działać, dopóki nie podgłośnisz do takiego poziomu, że głośnik nie będzie wyrabiał i zacznie charczeć (przesterowanie)

pozdr.
  • #15 14675984
    Garfield91
    Poziom 9  
    Witam. Znalazłem w garażu 2 głośniki samochodowe. Mam prośbę. Czy po zdjęciu oraz załączonych wymiarach jesteście w stanie stwierdzić jaką moc mają te głośniki?

A - 8cm
    B - 9 cm
    C - 4,5 cm
    D - 2,5 cm
    Na głośnikach jest napisane:

Urban Audio Works
    UF - 42
    High Performance
    4" 2 Way Speaker System
    4 OHM Impedance
    Made In China

P.S. Szukałem w internecie ale nic nie znalazłem.
    Pozdrawiam! Jak zasilić głośnik Creative 12V z zapalniczki samochodowej i podłączyć AUX?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zasilenie głośnika Creative 12V z zapalniczki samochodowej oraz podłączenie sygnału audio przez AUX. Odpowiedzi sugerują, że głośnik wymaga wzmacniacza, który można zasilić z 12V. Proponowane rozwiązania obejmują usunięcie transformatora, podłączenie do mostka prostowniczego oraz użycie wzmacniacza na układzie TDA2003. Użytkownik powinien podłączyć wyjście AUX do wejścia sygnałowego wzmacniacza, a masa kabla AUX do masy wzmacniacza. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące podłączenia zapalniczki oraz mocy głośnika w stosunku do wzmacniacza.
REKLAMA