Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wefa WF606 - co jest w środku?

NIXIE_123 04 Jul 2021 14:37 8352 8
  • Wefa WF606 - co jest w środku?

Skąd pomysł na artykuł?
    Rozważając zakup omawianego urządzenia ciekawiło mnie, jak jest ono zbudowane. Miałem spore wątpliwości czy na prawdę obsługuje USB 3.0 oraz Bluetooth 4.0 bo przecież w tej aplikacji wydaje mi się to niepotrzebne
    Nie znalazłem nigdzie informacji co siedzi w środku rzeczonego emulatora zmieniarki dlatego też tworzę ten artykuł - myślę że jest więcej takich osób jak ja.

Płytka drukowana prezentuje się następująco:

W jej centralnej części widzimy układ AP8064. Jest to układ typu SoC (system on chip) dedykowany do zastosowań audio. Posiada procesor ARM Cortex-M3 oraz wiele kontrolerów, peryferii. Szczegóły w nocie katalogowej.
    Wartym podkreślenia jest rozdzielczość przetwornika cyfrowo - analogowego (DAC) na poziomie 20 bitów. Producent emulatora zmieniarki podaje tą wartość w opisie produktu i jest ona zgodna z rzeczywistością.
    Obsługą USB zajmuje się wspomniany procesor AP8064. I tu pierwsza rozbieżność - nota katalogowa nie wspomina o obsłudze USB 3.0
    Rzeczywistość potwierdza powyższy fakt. Otóż niebieskie gniazdo usb 3.0 ma pocynowane wyłącznie nóżki od standardu 2.0. Dochodzą do niego tylko 4 ścieżki. Tutaj producent rozminął się z prawdą.
    Urządzenie posiada niebieskie gniazdo usb 3.0 ale równie dobrze mogło by je zastąpić zwykłe czarne od standardu usb 2.0

Obok procesora umieszczono pamięć flash 25Q16JVS1Q. Zapewne przechowuje zapamiętane ustawienia, konfigurację itp.

Za komunikację bluetooth odpowiedzialny jest moduł oparty o układ mediatek MT6622N.
    W nocie możemy odczytać że jest to moduł bluetooth v2.1 +EDR. Producent emulatora reklamuje produkt jakoby posiadał bluetooth 4.0.
    Obok modułu widzimy stabilizator XC6209

Na płytce znajduje się również podwójny wzmacniacz operacyjny NE5532 zasilany przez stabilizator liniowy 78L09.

Ostatnią sekcją jest przetwornica MP1484EN zasilająca port usb przeznaczony do ładowania telefonu

Urządzenie wykonane jest poprawnie. Widać że ktoś się nad nim pochylił.
    Cieszy fakt że nie jest to ordynarny chinol który gubi foldery, jako nazwę bluetooth ma ustawione 中國狗屎 a polak to tylko importuje i opędza na alledrogo w tytule aukcji wpisując NOWOŚĆ HIT.
    Czy sprzedawca oszukuje podając zawyżone parametry? Moim zdaniem jest do tego zmuszony w nierównej walce z chińczykiem.
    Przeciętny polak widząc to urządzenie opisane prawidziwie i widząc dużo gorszą chińską wersję opisaną nieprawdziwie wybierze to drugie. Jeszcze się ucieszy że taniej i nowsze.
    Prywatnie używałem właśnie takiego chinola który działał ale miał trochę wad, niedociągnięć typowych dla komunistycznej dalekowschodniej bylejakości.

W załączniku noty katalogowe

EDIT 21.05.2022
    Niestety funkcjonalność zestawu głośnomówiącego nie działa.
    Na postoju kuleje (cicho), za to jadąc już z prędkością 60km/h pojawiają się spore zakłócenia i rozmówca nas nie słyszy.
    Tak więc sensu nabiera kupno tańszej wersji pozbawionej zestawu głośnomówiącego ponieważ kupując WF606 płacimy za coś co i tak nie działa, wyrzucamy pieniądze w błoto. W załączniku nagranie.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    NIXIE_123
    Level 34  
    NIXIE_123 wrote 2046 posts with rating 520, helped 281 times. Been with us since 2015 year.
    pepe150
    Level 36  
    Ja zakupiłem wersje WF 605 - pozbawiona modułu BT.
    Nie rozbierałem jej więc nie jestem w stanie porównać czy płytka jest taka sama bez układów BT czy to inna konstrukcja.

Wcześniej miałem zmieniarkę cyfrowa z AliExpres kupiona za jakieś 150 zł.
    Wytrzymała 2 lata.

Podstawowa różnica:
    WEFA obsługuje tylko 6 "płyt", gdzie chińczyk obsługiwał mi i 9 gdzie wyświetlacz wskazywał tylko 8.
    Chińczyk był trochę głośniejszy niż WEFA - radio słucham na 7 poziomie głośności, chińczyk był na 9, WEFA jest na 12.
    Na + WEFY jest, że obsługuje format muzyczny FLAC - potwierdzam to!
    Chińczyk miał problem z "aktualizacją" plików na pendrive, czy zmiany samego pendrive'a. WEFA nie ma z tym problemu.
    pepe150
    Level 36  
    NIXIE_123 wrote:
    U mnie też wefa gra ciszej niż chinol. Trzeba spróbować tego:
    Tylko, że nigdzie nie ma tej aktualizacji do pobrania.
    "Producent" opisuje, ale brak aktualizacji...
    NIXIE_123
    Level 34  
    pepe150 wrote:
    Tylko że nigdzie nie ma tej aktualizacji do pobrania.
    "Producent" opisuje, ale brak aktualizacji...

Piszesz maila do nich i Ci wysyłają.

Jeśli producent nie ma nic przeciwko pozwolę sobie zamieścić programy do wf606
    Attachments:
    radecki83
    Level 10  
    Witam Wszystkich.

Czy ktoś z Was posiada upgrade firmware do Toyoty? Emulator jaki posiadam to WEFA WF606, radio Toyota W13805.
    Bardzo proszę o zamieszczenie linka do firmware.

Z góry dziękuje.
    NIXIE_123
    Level 34  
    Po wgraniu firmware +2dB jest lepiej, ale nie wystarczająco. Zestaw głośnomówiący nadal trzeba krzyczeć żeby rozmówca nas słyszał. Radio concert 2