logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wefa WF606 - co jest w środku?

NIXIE_123 04 Lip 2021 14:37 13227 12
REKLAMA
  • [Aktualizacja 2024.09.05] Po 3 latach od zakupu i poleceniu zmieniarki wefa moim znajomym mogę z czystym sumieniem odradzić zakup tego produktu. Producent nadal nie usunął usterki w postaci zakłóceń w trakcie rozmowy przez zestaw głośnomówiący. Usterka występuje u mnie, u mojego znajomego i u znajomego znajomego. Stanowisko producenta brzmi "nie trzeba było kupować". Znajomy zgłasza także problemy z parowaniem, u mnie akurat ten problem nie występuje. Produkt posiada choroby wieku dziecięcego, których producent nie raczy usunąć mimo upływu lat. Odradzam.

Skąd pomysł na artykuł?
    Rozważając zakup omawianego urządzenia ciekawiło mnie, jak jest ono zbudowane. Miałem spore wątpliwości czy na prawdę obsługuje USB 3.0 oraz Bluetooth 4.0 bo przecież w tej aplikacji wydaje mi się to niepotrzebne
    Nie znalazłem nigdzie informacji co siedzi w środku rzeczonego emulatora zmieniarki dlatego też tworzę ten artykuł - myślę że jest więcej takich osób jak ja.

Płytka drukowana prezentuje się następująco:

W jej centralnej części widzimy układ AP8064. Jest to układ typu SoC (system on chip) dedykowany do zastosowań audio. Posiada procesor ARM Cortex-M3 oraz wiele kontrolerów, peryferii. Szczegóły w nocie katalogowej.
    Wartym podkreślenia jest rozdzielczość przetwornika cyfrowo - analogowego (DAC) na poziomie 20 bitów. Producent emulatora zmieniarki podaje tą wartość w opisie produktu i jest ona zgodna z rzeczywistością.
    Obsługą USB zajmuje się wspomniany procesor AP8064. I tu pierwsza rozbieżność - nota katalogowa nie wspomina o obsłudze USB 3.0
    Rzeczywistość potwierdza powyższy fakt. Otóż niebieskie gniazdo usb 3.0 ma pocynowane wyłącznie nóżki od standardu 2.0. Dochodzą do niego tylko 4 ścieżki. Tutaj producent rozminął się z prawdą.
    Urządzenie posiada niebieskie gniazdo usb 3.0 ale równie dobrze mogło by je zastąpić zwykłe czarne od standardu usb 2.0

Obok procesora umieszczono pamięć flash 25Q16JVS1Q. Zapewne przechowuje zapamiętane ustawienia, konfigurację itp.

Za komunikację bluetooth odpowiedzialny jest moduł oparty o układ mediatek MT6622N.
    W nocie możemy odczytać że jest to moduł bluetooth v2.1 +EDR. Producent emulatora reklamuje produkt jakoby posiadał bluetooth 4.0.
    Obok modułu widzimy stabilizator XC6209

Na płytce znajduje się również podwójny wzmacniacz operacyjny NE5532 zasilany przez stabilizator liniowy 78L09.

Ostatnią sekcją jest przetwornica MP1484EN zasilająca port usb przeznaczony do ładowania telefonu

Urządzenie wykonane jest poprawnie. Widać że ktoś się nad nim pochylił.
    Cieszy fakt że nie jest to ordynarny chinol który gubi foldery, jako nazwę bluetooth ma ustawione 中國狗屎 a polak to tylko importuje i opędza na alledrogo w tytule aukcji wpisując NOWOŚĆ HIT.
    Czy sprzedawca oszukuje podając zawyżone parametry? Moim zdaniem jest do tego zmuszony w nierównej walce z chińczykiem.
    Przeciętny polak widząc to urządzenie opisane prawidziwie i widząc dużo gorszą chińską wersję opisaną nieprawdziwie wybierze to drugie. Jeszcze się ucieszy że taniej i nowsze.
    Prywatnie używałem właśnie takiego chinola który działał ale miał trochę wad, niedociągnięć typowych dla komunistycznej dalekowschodniej bylejakości.

W załączniku noty katalogowe

EDIT 21.05.2022
    Niestety funkcjonalność zestawu głośnomówiącego nie działa.
    Na postoju kuleje (cicho), za to jadąc już z prędkością 60km/h pojawiają się spore zakłócenia i rozmówca nas nie słyszy.
    Tak więc sensu nabiera kupno tańszej wersji pozbawionej zestawu głośnomówiącego ponieważ kupując WF606 płacimy za coś co i tak nie działa, wyrzucamy pieniądze w błoto. W załączniku nagranie.
    Załączniki:
    • jazda_60kmh_soft_19120414.rar (524.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AP8064-MVSILICON.pdf (827.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MT6622-MediaTek.pdf (566.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    NIXIE_123 napisał 2087 postów o ocenie 606, pomógł 288 razy. Jest z nami od 2015 roku.
  • REKLAMA
  • #2 19507628
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 935
    Ja zakupiłem wersje WF 605 - pozbawiona modułu BT.
    Nie rozbierałem jej więc nie jestem w stanie porównać czy płytka jest taka sama bez układów BT czy to inna konstrukcja.

Wcześniej miałem zmieniarkę cyfrowa z AliExpres kupiona za jakieś 150 zł.
    Wytrzymała 2 lata.

Podstawowa różnica:
    WEFA obsługuje tylko 6 "płyt", gdzie chińczyk obsługiwał mi i 9 gdzie wyświetlacz wskazywał tylko 8.
    Chińczyk był trochę głośniejszy niż WEFA - radio słucham na 7 poziomie głośności, chińczyk był na 9, WEFA jest na 12.
    Na + WEFY jest, że obsługuje format muzyczny FLAC - potwierdzam to!
    Chińczyk miał problem z "aktualizacją" plików na pendrive, czy zmiany samego pendrive'a. WEFA nie ma z tym problemu.
  • REKLAMA
  • #4 19513210
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 935
    NIXIE_123 napisał:
    U mnie też wefa gra ciszej niż chinol. Trzeba spróbować tego:
    Tylko, że nigdzie nie ma tej aktualizacji do pobrania.
    "Producent" opisuje, ale brak aktualizacji...
  • #5 19513213
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    pepe150 napisał:
    Tylko że nigdzie nie ma tej aktualizacji do pobrania.
    "Producent" opisuje, ale brak aktualizacji...

Piszesz maila do nich i Ci wysyłają.

Jeśli producent nie ma nic przeciwko pozwolę sobie zamieścić programy do wf606
    Załączniki:
    • softy.rar (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19843284
    radecki83
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich.

Czy ktoś z Was posiada upgrade firmware do Toyoty? Emulator jaki posiadam to WEFA WF606, radio Toyota W13805.
    Bardzo proszę o zamieszczenie linka do firmware.

Z góry dziękuje.
  • #7 19844663
    clapsawardee_0s
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    prosze 
    ze strony w Białorusi
    od 31/05/2021
    Załączniki:
    • W606.zip (17.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20006442
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Po wgraniu firmware +2dB jest lepiej, ale nie wystarczająco. Zestaw głośnomówiący nadal trzeba krzyczeć żeby rozmówca nas słyszał. Radio concert 2

• #9 20042229
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Finalnie przełożyłem mikrofon w słupek i jako tako działa.
    Załączniki:
    • jakosc_nagrania.rar (12.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 21241524
    nadtochiyck200808
    Poziom 1  
    Może ktoś zna prawidłowy pinout urządzenia? Otrzymaliśmy urządzenie od Renault w prezencie, ale kabel w ogóle nie pasuje. Chciałbym podłączyć go do Volkswagena, złącze 8 pin. Może ktoś ma zdjęcie takiego kabla. Wnętrze jest najprawdopodobniej takie samo we wszystkich 606, różnica jest w kablach
  • #11 21241556
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Zestawu głośnomówiącego akurat nigdy nie użyłem ale urządzenie ma dość sporo innych różnych wad, plus taki że działa.
  • #12 21846014
    burza28
    Poziom 11  
    Odgrzeję trochę temat, jakby ktoś chciał to kupić na jakimś serwisie aukcyjnym. Pomocy żadnej ze strony Wefy. Nawet na maile nie odpisują, więc uważam, że szkoda wydawać kupę kasy. Ja mam model 606 w Hondzie UFO od 3 lat prawie i potwierdzam wszystkie spostrzeżenia.
    Czasem się gubi z łączeniem po BT, szczególnie jak jest 2 użytkowników jednego auta.
    Jest straszna różnica głośności pomiędzy poziomem muzyki z radia a tej BT.
    Jeszcze ciszej jest podczas rozmów, a jakość, jaką otrzymuje osoba po drugiej stronie, to porażka. Musi się wsłuchiwać czasem.
    Zmiana położenia mikrofonu prawie nic nie zmienia.
    Wymiana mikrofonu też. Raczej jako opcja awaryjna, więc nie warte swej ceny.
    No i nieadekwatne do zerowej pomocy technicznej.
  • #13 21847205
    aleksander1963
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam 4 lata do VW
    Nie działa jako zestaw głośnomówiący , nie zagłębiałem się dlaczego , może mikrofon nie sprawny, podczas włączonego BT i odpalania auta potrafi się czasem zawiesić
    Jednak po przerobieniu wielu innych wynalazków to dobry wybór , nie idealna ale za te pieniądze to polecam zdecydowanie
    Wreszcie coś działa przez kilka lat

Podsumowanie tematu

✨ Wefa WF606 to emulator zmieniarki obsługujący do 6 płyt oraz format FLAC, wyposażony w moduły USB 3.0 i Bluetooth 4.0. Użytkownicy zgłaszają poważne problemy z jakością zestawu głośnomówiącego – niska głośność mikrofonu i zakłócenia podczas rozmów, które nie zostały usunięte przez producenta mimo upływu lat. Dodatkowo występują trudności z parowaniem Bluetooth, zwłaszcza przy dwóch użytkownikach w jednym pojeździe, oraz znaczna różnica głośności między odtwarzaniem radia a Bluetooth. Firmware można uzyskać na żądanie od producenta lub z nieoficjalnych źródeł, a aktualizacje poprawiają nieznacznie głośność, lecz nie rozwiązują problemów z mikrofonem. Wewnętrzna konstrukcja urządzenia jest podobna w różnych wersjach, różnice dotyczą głównie okablowania i obecności modułu Bluetooth (np. wersja WF605 bez BT). Użytkownicy próbują poprawić działanie mikrofonu przez zmianę jego położenia lub wymianę, jednak efekty są ograniczone. Producent nie zapewnia wsparcia technicznego ani aktualizacji, co negatywnie wpływa na ocenę produktu. Pinout urządzenia różni się w zależności od wersji i zastosowania w różnych markach samochodów (Toyota, Renault, Volkswagen).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA