Hmmm ... witam . No coz , zadajesz pytanie , na ktore znajdziesz odpowiedz w ksiazkach dla poczatkujacych elektronikow .
Ale moge Ci to w ten sposob wytlumaczyc :
Tranzystor mozna porownac do kranu ( zaworu wody ) , jest tak zbudowany , ze pozwala mu jego budowa wewnetrzna na to , ze przeplywa przez niego prad w okreslonym kierunku ( pododnie jak przez kran przeplywa woda ) . Tranzystor posiada "wejscie" i "wyjscie" pradu oraz oczywiscie jedno wejscie , ktorym sterujemy jego prace - podobnie jak kranik ma wejscie , wyjscie i pokretlo . Stosunkowo niskim nakladem sily mozemy przekrecic pokretlo w kranie a woda , ktorej otworzymy droge moze wykonac dosc duza "prace" . Podobnie w tranzystorze mozemy niskim sygnalem ( " sila " ) spowodowac wiekszy przeplyw pradu . Nie wiem czy wyjasnilem Ci wystarczajaco to zagadnienie ale Twoje pytanie jest troszke " ponizej pasa " w stosunku do elektronikow

. Najczesciej zadawalamy sie faktem , ze cos po prostu dziala nie zastanawiajac sie nad tym dlaczego to cos dziala .
Jeszcze jeden przyklad moge Ci podac :
W samochodzie by dodac "gazu" wystarczy delikatnie nacisnac stopa pedal gazu pokonujac jedynie opor jednej lub dwoch sprezynek . Jest to tak znikoma sila , ze mozna ja prawie pominac . Natopmiast gdy nacisniemy na ten pedal gazu otworzymy zaworek w gazniku ( czesc silnika spalinowego ) i spowodujemy wielki przyrost mocy wydzielana przez silnik ( wzrost obrotow )
Czyli wode w rurach , paliwo i powietrze w samochodzie i prad w ukladzie elektronicznym mozna zjednoczyc w okresleniu jako zrodlowa energie , ktora stoi do dyspozycji . Natomiast pokretlo w kranie , gaznik w aucie i baze tranzysora mozna nazwac jako "jednostke" ( czesc ) sterujaca .
Nie staram Cie sie wmowic czegos takiego bys kiedys powiedzial , ze tranzystor jest zbudowany tak samo jak gaznik czy kran

. Ale mam nadzieje , ze w miare obrazowo uda mi sie odpowiedziec na Twoje pytanie .
Pozdrawiam .