logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pompę wybrać do podlewania ogrodu wężem 3/4 50m na odległość 8m?

Tekar 16 Kwi 2015 19:09 6453 8
REKLAMA
  • #1 14622521
    Tekar
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam,

Jakie ciśnienie musi dać pompa aby na wyjściu węża 3/4"50m można było podlewać na odległość 8m?

Potrzebuje pompy do wody deszczowej (czyli lekko brudnej ale nie szamba)

Wodę deszczową mam pod ziemią na głębokości ok 3m i na powierzchni.
    Chciałbym przy pomocy pompy podlewać ogród przy użyciu węża 3/4" 50m z tym że na końcu węża strumień wody powinien mieć wystarczające ciśnienie aby przy użyciu pistoletu można było wyrzucić wodę na odległość minimum 8m.

Kopiłem jakieś badziewie w castoramie które tłoczy wodę ale na końcu węża leci na odległość 5cm :)

Oczywiście prostota obsługi i żywotność jest też priorytetem.
    Budżet do 1000zł.

Na allegro jest duży wybór ale przez to trudny.
  • REKLAMA
  • #2 14623135
    ppoliw
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Wg mnie, wystarczy byle jaka pompa (ten badziew z casto), a następnie hydrofor (też byle jaki) Tylko "po drodze" musi być zbiorniczek, na wodę przepompowywaną...
    No chyba że są jakieś lepsiejsze pompy do brudnej wody, - przyznaję, nie znam nowości.
  • #3 14623589
    Tekar
    Poziom 10  
    Pompa plus hydrofor to już jest trochę za skomplikowany system do prostego podlewania kilka razy w roku...

A może pompa głębinowa która nie będzie musiała wyciągać wody z głębin tylko max 3 m da dzięki temu duże ciśnienie na wyjściu?
  • REKLAMA
  • #4 14630444
    ppoliw
    Poziom 12  
    Czy pompa, zbiornik i hydrofor, to skomplikowana instalacja? Na pewno zajmie sporo miejsca (zbiornik), ale wydaje mi się że będzie tańsza i pewniejsza niż ta pompa z Alle.
    Autor pisze że ma deszczówkę, ale w jakiej ilości? Czy te 3m pod ziemią, to zbiornik, czy wody podskórne? Jeśli zbiornik, to OK, ale jeśli tylko ciek, to i tak musi w czymś wodę do pompowania zebrać.
  • REKLAMA
  • #5 14630549
    Tekar
    Poziom 10  
    Skomplikowana w sensie duża konstrukcja.

Woda deszczowa z dachu zbiera się w zbiorniku 2m3 pod ziemią (tuż przy powierzchni) a dodatkowo mam 2 zbironiki po 360L na powierzchni.

Kupiłem taką Dorotkę http://sklephypo.pl/do-szamba-i-sciekow/203-p...o-wody-membranowa-dorota-monika-omnigena.html

Piszą że do podlewania jest bardzo dobra, 55m podnoszenia i 5,5 bar na wyjściu?

Zdam relację za kilka dni.
  • #6 14630922
    ppoliw
    Poziom 12  
    A looknąłeś na wydajność? 23l/min? Ciekawe czy podają przy max obciążeniu (daj Boże), czy przy minimalnym (zaraz przy wylocie z pompki).
    Też jestem ciekaw jak to się sprawdzi, czekam na c.d.

PS.
    Mając zbiornik 2m3, wystarczył by sam hydrofor, nawet najmniejszy.
  • REKLAMA
  • #7 14631279
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Pompa membranowa to nie najlepszy wybór.
    Wydajność 23L/min jest przy zerowym ciśnieniu.
    Są pompy specjalnie zaprojektowane do systemów odzysku wody deszczowej, przykładem jest pompa głębinowa Divertron.
  • #8 14631349
    ppoliw
    Poziom 12  
    Więc jeśli masz paragon, to oddaj tą pompę.
    Ja mimo wszystko obstawiałbym hydrofor
  • #9 15566380
    ramuk
    Poziom 9  
    Z węza to na wyjściu wypadało by mieć ten 1 bar. W tej sytuacji stanowczo albo hydroforek albo pompa głębinowa. Jak do wody deszczowej to sprawdź wersję z koszem ssawnym żeby pompa nie zaciągnęła liści i innego syfu. Ja robiłem ostatnio u klienta obieg z wykorzystaniem deszczówki ale ze stawu dałem pompę Wilo-TWI5 z sentymentu do pomp obiegowych :), jak się nie znasz to kup najlepiej wersję gotową do montażu żeby pompa popracowała więcej niż 2 miesiące. Jak masz więcej czasu to polecam łopatę w rękę i zrobić sobie drenaż. Filmiki masz w necie https://www.youtube.com/watch?v=61UeSmBK6Hc). Z tego rozwiązania ciśnienie mieć nie będziesz ale rozprowadzić deszczówkę po grządkach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pompy do podlewania ogrodu, która umożliwi uzyskanie odpowiedniego ciśnienia na końcu węża 3/4" o długości 50m, aby strumień wody mógł osiągnąć odległość 8m. Woda deszczowa znajduje się na głębokości 3m, a użytkownik ma zbiornik 2m3 oraz dwa zbiorniki po 360L. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące wyboru pompy, w tym pompy głębinowej oraz hydroforu. Użytkownik zakupił pompę membranową Dorota, która ma wydajność 23L/min, ale niektórzy uczestnicy dyskusji wskazują, że nie jest to najlepszy wybór do podlewania. Rekomendowane są pompy zaprojektowane do systemów odzysku wody deszczowej, takie jak Divertron, oraz pompy z koszem ssawnym, aby uniknąć zaciągania zanieczyszczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA