logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacje CNG i LPG - doświadczenia i koszty eksploatacji

007Daniel 22 Maj 2005 23:07 3755 6
REKLAMA
  • #1 1516768
    007Daniel
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    witam
    Czy mial juz ktos do czynienia z instalacjami cng oraz z pompami do zasilania takich konstrukcji?
    Ostatnio sa one dosc mocno propagowane i szczerze mowiac jak zobaczylem porownanie spalania na 1000 km:
    - 396 zl na Pb95
    - 166 na LPG
    - 70 na CNG
    to mnie powalilo z nog i chialbym jak najwiecej wiedziec na temat tych instalacji
  • REKLAMA
  • #2 1517735
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    u mnie w miescie jeżdżą na tym prawie wszystkie autobusy :) czyli się opłaca :) co do instalacji potrzebują innych butli (większe sprężenie). Zresztą ja wygrzebie z biblioteki artykuł to dan skan :)
  • REKLAMA
  • #3 1544377
    Maledrach
    Poziom 11  
    te instacje sa zasilane gazem ziemnym , czy sa przystosowane stacje paliw do tego rodzaju zasilania ?? jak dziala ta instalacja w silnikach z gaznikami i czy uszkadza silnik w podobny sposob jak lpg ???
  • REKLAMA
  • #4 1548617
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    no i gazeta jest cały czas w obiegu :|
    może w tym tygodniu wypożycze :)
  • #5 1548799
    12ct
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    instalacje są bardzo podobne do LPG,problemem na dzisiaj są zbirniki
    wysokociśnieniowe których cena wynosi połowę instalacji i oczywiście tankowanie które w warunkach domowych trwa kilka godzin.

Dodano po 1 [minuty]:

instalacje są bardzo podobne do LPG,problemem na dzisiaj są zbirniki
    wysokociśnieniowe których cena wynosi połowę instalacji i oczywiście tankowanie które w warunkach domowych trwa kilka godzin.
  • REKLAMA
  • #6 1551310
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Gaz ziemny z domu jest po 70gr za metr szescienny (odpowiednik 1 litra LPG). Ale spręzarka przecież ona musi pobrać jakąs energię żeby pracować. Przez pare godzin może pobrać pare kW prądu więc cena gazu też wzrasta.
  • #7 1551366
    blacktop
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Z tego co słyszałem to butla do CNG aktualnie dostępna tylko walcowa w jednym rozmiarze, a cena 2500Pln /jak usłyszałem to do tej pory niewiem czy dobrze/. Gaz doprowadzony bodajże przewodem stalowym. Inny reduktor. Co do nabijania w domu to podobno 8h, tylko koszt urządzenia 5000$. Podobno jeździ tak samo jak na LPG.
    No a zasięg takiego auta - z tą butlą to porażka, walec zajmuje pół bagażnika /Astra 1.6 trasa - jakieś 150km/ Zawsze można sobie założyć jak w autobusie 4 na dachu.

PS. Tak słyszałem, ale dopóki nie uda mi się tych informacji potwierdzić jeszcze u kogoś innego to potraktujcie to jako prawdopodobną ciekawostkę.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacje CNG są coraz bardziej popularne, zwłaszcza w transporcie miejskim, gdzie autobusy często korzystają z tego paliwa ze względu na niższe koszty eksploatacji w porównaniu do Pb95 i LPG. Instalacje CNG wymagają specjalnych butli wysokociśnieniowych, które są drogie i mają ograniczoną pojemność, co wpływa na zasięg pojazdu (np. Astra 1.6 na CNG ma zasięg około 150 km z jedną butlą walcową zajmującą dużo miejsca w bagażniku). Tankowanie w warunkach domowych jest czasochłonne (około 8 godzin) i wymaga kosztownego urządzenia (około 5000 USD). Gaz ziemny do instalacji CNG jest tańszy, ale sprężarka zużywa energię elektryczną, co podnosi koszty. Instalacje CNG są podobne do LPG, lecz różnią się m.in. rodzajem butli, reduktorem oraz koniecznością stosowania stalowych przewodów do doprowadzenia gazu. Obecnie stacje paliw przystosowane do tankowania CNG są ograniczone, co stanowi wyzwanie dla użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA