logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy starszy amplituner jest uszkodzony? Wyświetlacz działa, brak dźwięku

Alixtox 21 Kwi 2015 09:52 873 11
REKLAMA
  • #1 14634786
    Alixtox
    Poziom 8  
    Witam. Posiadam amplituner starszej wersji. Jak mogę sprawdzić, czy nie jest on spalony ewentualnie coś uszkodzonego? Nie wiem czy wina siedzi we wzmacniaczu czy w kolumnach głośnikowych, że cały sprzęt "nie gra". Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

PS. Bezpieczniki sprawdziłem miernikiem, wszystkie są w porządku. Wyświetlacz działa.
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić, czy starszy amplituner jest uszkodzony? Wyświetlacz działa, brak dźwięku DSC00776.JPG (421.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sprawdzić, czy starszy amplituner jest uszkodzony? Wyświetlacz działa, brak dźwięku DSC00775.JPG (514.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14634805
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Alixtox napisał:
    Posiadam wzmacniacz marki ONKYO

Na zdjęciach widać amplituner.

Alixtox napisał:
    jak mogę sprawdzić, czy nie jest on spalony ew. coś uszkodzonego?

Najpierw (zanim podłaczysz głośniki) sprawdź czy nie masz aby napięcia stałego na wyjściu.

Alixtox napisał:
    Nie wiem czy wina siedzi we wzmacniaczu czy w kolumnach głośnikowych, ze cały sprzęt nie gra.

Głośniki możesz wyprobować z innym wzmacniaczem. Z jego braku użyj ogniwka 1.5V i zobacz czy trzeszczą przy jego podłączaniu.
  • #3 14634826
    Alixtox
    Poziom 8  
    jdubowski napisał:
    Najpierw (zanim podłaczysz głośniki) sprawdź czy nie masz aby napięcia stałego na wyjściu.

W jaki sposób mogę to zrobić?
    Dziękuje za udzielenie się w temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14634829
    lespaul972
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 18
    Powinieneś zacząć od tego, aby sprawdzić miernikiem czy każdy bezpiecznik jest sprawny, następnie zobacz czy po prostu dochodzi zasilanie na transformator oraz czy wychodzi z uzwojenia wtórnego
    UWAGA NA PIERWOTNYM BĘDZIE 230V ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ I USTAW ODPOWIEDNI ZAKRES MIERNIKA
    Sprawdź tez te cztery diody tworzące mostek gretza oraz czy dochodzi do nich napięcie z uzwojenia wtórnego transformatora.
    Jeżeli wszystkie te zabiegi nie przyniosą odpowiedzi, że coś jest nie tak podgrzej suszarką do włosów te dwa kondensatory elektrolityczne i spróbuj włączyć gdy będą ciepłe, możliwe,ze wyschły i nie podają napięcia.
    Jeśli to nadal nic nie pomoże ustalić przyczyny,poszukamy dalej.
  • #5 14634837
    jdubowski
    Alixtox napisał:
    jdubowski napisał:

W jaki sposób mogę to zrobić?

Woltomierzem.
    Ale jeśli zadajesz takie pytania, to raczej udaj się do serwisu.
  • #6 14634848
    Alixtox
    Poziom 8  
    To wiem że woltomierzem. Miernik wskazuje mi 0.59 V na zakresie 20 napięcia zmiennego. Przy wyłączonym wskazuje 1.48 V na zakresie 20 napięcia zmiennego.

lespaul972 zaraz wychodzę z domu, jak wrócę wykonam wszystkie kroki po kolei zasugerowane przez Cb. Bezpieczniki są w porządku.
  • REKLAMA
  • #7 14634883
    jdubowski
    Moja sugestia była:
    jdubowski napisał:
    sprawdź czy nie masz aby napięcia stałego na wyjściu.

A ty pomierzyłeś:
    Alixtox napisał:
    Miernik wskazuje mi 0.59 V na zakresie 20 napięcia zmiennego

Dostrzegasz swój błąd?

Alixtox napisał:
    Przy wyłączonym wskazuje 1.48 V na zakresie 20 napięcia zmiennego.

Czym wyłączonym? Jak to mierzysz? Do czego podłączyleś końcówki woltomierza?

BTW - masz tam diodę opisaną jako PROTECT albo podobnie? Pali się?
    Przełącznik głośników prawidłowo ustawiłeś?
  • #8 14635026
    Alixtox
    Poziom 8  
    Podpinając kolumnę pod ten amplituner - ona mi chrupocze, trzeszczy :/
  • #9 14635033
    jdubowski
    Alixtox napisał:
    Podpinając kolumnę pod ten amplituner - ona mi chrupocze, trzeszczy :/

Zimne luty, zabrudzone styki przełącznika wejść, uszkodzony lub zabrudzony potencjometr. Niekontaktujące styki przekaźników na wyjściu.
    Opukiwanie płytki wpływa jakoś na owe trzaski?
  • #10 14635050
    Alixtox
    Poziom 8  
    Raczej nie. On kilka dni temu sprawne działał - potencjometr i wgl, kupiłem od sąsiada.
    Podpinając kable z nieuwagi przy włączonym amplitunerze mogło dojść do uszkodzenia owego sprzętu?
  • REKLAMA
  • #11 14635080
    jdubowski
    Alixtox napisał:
    Podpinając kable z nieuwagi przy włączonym amplitunerze mogło dojść do uszkodzenia owego sprzętu?

Przewody głośnikowe?
    Mogło dojść do uszkodzenia jeśli przewody zostały zwarte. Ale uszkodzenie skutkuje zwykle napieciem stałym na wyjściu (pomiaru ciągle nie zrobiłeś).
  • #12 14639304
    Alixtox
    Poziom 8  
    Dzięki za pomoc. Najlepiej użyje innego amplitunera a tego zostawię na pamiątkę, tudzież oddam do naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada starszy amplituner, który nie wydaje dźwięku, mimo że wyświetlacz działa. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych: sprawdzenie napięcia stałego na wyjściu, testowanie głośników z innym wzmacniaczem, pomiar zasilania na transformatorze oraz kontrola diod w mostku prostowniczym. Użytkownik zauważył, że przy podłączeniu głośników słychać trzaski, co może wskazywać na zimne luty, zabrudzone styki lub uszkodzenie potencjometru. Istnieje również ryzyko uszkodzenia sprzętu w wyniku zwarcia przewodów głośnikowych. Użytkownik planuje użyć innego amplitunera i oddać uszkodzony do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA