logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HM321HI 320GB 2,5 - Zapętlony: Startup Repair

Maniek_! 25 Kwi 2015 12:03 2004 13
REKLAMA
  • #1 14644502
    Maniek_!
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć,

Przedstawię mój problem z ww. dyskiem. Przez dłuższy czas (miesiąc) nie korzystałem z laptopa. Wczoraj chciałem go włączyć. Wszystko przebiegało ok, do momentu wyskoczenia okienka "Startup Repair", pomyślałem: "Pewnie źle zamknąłem system lub coś się stało", ale zaraz wróci wszystko do normy.

Wybrałem więc opcje języka: jako programowy, enter, enter i tak do zakończenia, gdzie wyskoczył komunikat o potrzebie restartu. Po restarcie kolejny raz i kolejny i kolejny raz jak zapetlony wyskakuje Startup Repair, który nic nie naprawia. I problem o co chodzi?

Poniżej napiszę co próbowałem robić:

• ALT + F10 (brak partycji recovery)
    • komputer nie odpala w trybie awaryjnym,
    • zrobiłem wszystko jak w artykule (niestety nie pomogło),
    http://www.sevenforums.com/tutorials/139576-startup-repair-infinite-loop-recovery.html

• sfc /scannow (wywaliło błąd),
    • sfc /scannow /offbootdir=C:\ /offwindir=C:\windows (przeskanowało, żadnych problemów),
    • bootrec /fixmbr (ok)
    • bootrec /fixboot (nie możliwe do wykonania)
    • bootrec /rebuildbcd (ok)
    • dysk przełożyłem do zewnętrznej kieszeni, podpiąłem do innego laptopa (win 8.1) na dysku zainstalowany win 7.0:
    - dysk niewidoczny w zakładce "Mój komputer",
    - w menadżerze urządzeń występuje jako "AS2105",
    - w Zarządzaniu dyskami jako "Dysk 2 dynamiczny - nieprawidłowy",
    - wszystkie sterowniki poprawnie zainstalowane,
    • Hiren's Boot: mini WindowsXP odpala normalnie, prześwietliłem dysk HDDScan (brak BAD Sectorów), Victoria wyświetla dysk jako dobry, wyniki S.M.A.R.T wyglądają następująco:

SAMSUNG HM321HI   S26VJFQZ428518
    -------------------------------------------------------------------------
      ID      Name                   Value  Worst  Tresh       Raw    Health
    -------------------------------------------------------------------------
      1 Raw read error rate           100    100     51           70   ••••• 
      2 Throughput perfomance         252    252      0            0   ••••• 
      3 Spin-up time                   94     92     25         2081   ••••  
      4 Number of spin-up times        98     98      0         2555   ••••  
      5 Reallocated sector count      252    252     10            0   ••••• 
      7 Seek error rate               252    252     51            0   ••••• 
      8 Seek time perfomance          252    252     15            0   ••••• 
      9 Power-on time                 100    100      0         4397   ••••• 
     10 Spin-up retries               252    252     51            0   ••••• 
     11 Recalibration retries         100    100      0           78   ••••• 
     12 Start/stop count               98     98      0         2474   ••••  
    191 G-SENSOR shock counter        100    100      0         1432   ••••• 
    192 Power-off retract count       252    252      0            0   ••••• 
    194 HDA Temperature                59     56      0   41°C/105°F   ••••  
    195 Hardware ECC recovered        100    100      0            0   ••••• 
    196 Reallocated event count       252    252      0            0   ••••• 
    197 Current pending sectors       252    252      0            0   ••••• 
    198 Offline scan UNC sectors      252    252      0            0   ••••• 
    199 Ultra DMA CRC errors          200    200      0            0   ••••• 
    200 Write error rate              100    100      0          514   ••••• 
    223 Load retry count              100    100      0           78   ••••• 
    225 Load cycle count               97     97      0        37255   ••••  

Na chwilę obecną nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić.

Potrzebuje odzyskać przynajmiej kilka plików na dysku C, a resztę w ostateczności mogę sformatować i spróbować przeinstalować system, ale to zostawiam jako ostateczność.
  • REKLAMA
  • #2 14644518
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Partycje dynamiczne są zamierzone czy samo się przekonwertowało ?
    Pokaż fotkę DMDE tego dysku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14645481
    Maniek_!
    Poziom 11  
    Widocznie samo, ja nic nie zmieniałem ogólnie zielony jestem z tego.

Czy możesz napisać o co chodzi dokładnie z tym "DMDE dysku"? Ściągnąłem wersje demo ze strony producenta i tam dużo rzeczy mi pokazuje.

Gdy biorę menu -> zrzut ekranu do pliku tekstowego dostaje:
    Physical Drive 1 [320 GB]                       MBR            320 GB   [   T      ] LBA:  0               -  625 142 447     
                                     Podstawowa     LDM (42)       1.02 MB  [ E        ] LBA:  63              -  2 047           
                                     Podstawowa     Nieznana (27)  16.1 GB  [ E        ] LBA:  2 048           -  31 459 327      
    RECOVERY                         znajdź         NTFS           16.1 GB  [   B C F  ] LBA:  2 048           -  31 459 327      
                                     Podstawowa (A) LDM (42)       105 MB   [ E        ] LBA:  31 459 328      -  31 664 127      
    SYSTEM                           znajdź         NTFS           105 MB   [   B x F  ] LBA:  31 459 328      -  31 664 127      
                                     Podstawowa     LDM (42)       54.7 GB  [ E        ] LBA:  31 664 128      -  138 487 807     
    Winblows                         znajdź         NTFS           88.0 GB  [   B x F  ] LBA:  31 664 128      -  203 620 359     
                                     Nieprzydzielon                249 GB   [          ] LBA:  138 487 808     -  625 142 447     
    Programy                         znajdź         NTFS           108 GB   [   B x F  ] LBA:  138 487 808     -  349 247 495     

_________
    Chyba o to chodziło:
    Dosyć się chyba wszystko rozsypało, poznaje tylko partycje Windows i Programy, reszty nie znam, pytanie gdzie w ogóle podziały się inne partycje?
  • #5 14646425
    Maniek_!
    Poziom 11  
    Co do partycji z tego co pamiętam to miałem i tak wg. mnie powinny wyglądać:

C:\Windows
    D:\Programy
    E:\Filmy lub Download

Zrzut ekranu zamieściłem post wyżej.

Dodatkowo dorzucam sektory od 0 do 2048 (wg. instrukcji dla sytemu Windows 7).
    Załączniki:
    • dev1_lba0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14646733
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Aby odzyskać pliki wystarczy otworzyć w DMDE partycje i sprawdzić czy są pliki.

Można również robić dłuższą procedurę SCAN NTFS jeśli nie nadpisałeś niczego to jakaś szansa istnieje .
    https://www.youtube.com/watch?v=iMQMbaosft0

------------- Tu ewentualne przywracanie partycji -----------
    1) LDM należy usunąć
    2) System wstawić jako podstawowa

Co do reszty partycji jest problem ponieważ
    Partycja Winblows jest tak duża, że obejmuje całą resztę dysku a w tej reszcie mamy partycje Programy.

Należało by sprawdzić dlaczego oraz jak powinno to wyglądać.
    W tej chwili trudno powiedzieć czy Programy jest prawidłową czy nie i czy Winblows jest prawidłowa czy nie.

Należy najpierw je otworzyć w DMDE i sprawdzić czy są dane i jak to wygląda.

Pytanie jaką pojemność miała partycja Winblows ? 54 GB czy 88 GB

Według wstępnych informacji ustawiłem sektor 0 który należy wgrać w sektor 0
    Potem ponownie pokazać ekran partycji dysku.
    Dysk jest podpięty pod innym systemem mam rozumieć?
    Załączniki:
    • IMAGE_lba0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14646877
    Maniek_!
    Poziom 11  
    Po wejściu w partycje przez DMDE:

Programy - mogę przywrócić wszystkie pliki (ich tak bardzo nie potrzebuję)
    Windows - nie mam plików, które były na pulpicie (tam właśnie są te mi potrzebne)
    Reszta - jakieś dziwne pliki...

Dalsza wypowiedź jest dla mnie już trochę magią ;-)

Cytat:
    ------------- Tu ewentualne przywracanie partycji -----------
    1) LDM należy usunąć
    2) System wstawić jako podstawowa

- Nie wiem o co chodzi?

Cytat:
    Co do reszty partycji jest problem ponieważ Partycja Winblows jest tak duża, że obejmuje całą resztę dysku a w tej reszcie mamy partycje Programy. Należało by sprawdzić dlaczego oraz jak powinno to wyglądać. W tej chwili trudno powiedzieć czy Programy jest prawidłową czy nie i czy Winblows jest prawidłowa czy nie. Należy najpierw je otworzyć w DMDE i sprawdzić czy są dane i jak to wygląda.

- Czy jesteś w stanie zobaczyć to zdalnie i osądzić?

Cytat:
    Pytanie jaką pojemność miała partycja Winblows ? 54 GB czy 88 GB

- Początkowo miała ok. 50GB, później (jakieś 4 miesiące wcześniej), powiększyłem ją przez ParticionMagic do ponad 80GB.

Cytat:
    Według wstępnych informacji ustawiłem sektor 0 który należy wgrać w sektor 0 Potem ponownie pokazać ekran partycji dysku.

- Znalazłem instrukcję, lecz wcześniej rozpocząłem SKAN NTFS, jak się ukończy (czyli jeszcze kilka godzin) spróbuję go wgrać i podeślę wynik.

Cytat:
    Dysk jest podpięty pod innym systemem mam rozumieć?

- Tak dysk obecnie podpięty jest pod Win 8.1 (na dysku 7.0)
  • REKLAMA
  • #8 14647677
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Po skan NTFS zapisz wyniki skanowania i otwórz wolumin poszukaj swoich plików.
    Pamiętaj ,że Pulpit mieści się w specyficznym miejscy na dysku np. w Win 7 Users Profil Desktop.

co do przywracania jeśli robiłeś takie operacje Part.Mag. to obecnie trudno rozsądzić co gdzie się znajduje i w jaki sposób. Zawsze po takich operacjach jest spory bałagan na dysku i powoduje to utrudnione przywracanie.

Aby powiększyć part Windowsa zapewne partycja druga została 1) Pomniejszona 2) Przeniesiona dalej i dopiero powiększony został Windows.

O ile Windows przywrócić jest prosto o tyle partycje Programy będzie trzeba znaleźć.

Można zdalnie popatrzeć ale najpierw skończ skanowanie.
  • #9 14647801
    Maniek_!
    Poziom 11  
    Ok, jestem już po skanie i po przywróceniach plików. To co chciałem udało mi się odzyskać uff, były błędy w kilku plikach, ale akurat w miejscach, które mniej mnie interesowały. Dysk z programami itp. również odzyskał się cały i już mam go skopiowany. Co dziwne nigdzie nie ma (znikł) dysku E: gdzie też miałem trochę plików, ale nimi się akurat nie martwię.

Wgrałem sektor 0 (przynajmniej tak mi się wydaje), ale żadnych zmian nie ma.

Teraz pytanie jak przywrócić wszystko do porządku, żeby wgrać system i ... rozpocząć wszystko od początku :(
  • REKLAMA
  • #11 14647999
    Maniek_!
    Poziom 11  
    migol21 napisał:
    Po wgraniu restart dysku, i pokaż jak widać w DMDE.
  • #12 14648026
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Programy się pokazały ale z tego co mówisz są one przesunięte więc w zasadzie nic to nie dało bo Windowsowa jest nieprawidłowa Trzeba znaleźć gdzie się zaczynała partycja po przesunięciu. Ta Programy no i ewentualnie kolejna bo z tego co mówisz była C System D Programy i E Druga o nieznanej nazwie.
  • #13 14648092
    Maniek_!
    Poziom 11  
    Jak coś to czekam na dalsze podpowiedzi... i jeśli masz ochotę możemy spróbować przez TeamViewer coś z tym zrobić.

W ogóle masz jakieś przypuszczenia co jest powodem takich problemów?
  • #14 14648104
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    To już masz od tego GG PW możesz się zgłosić.
    Nie bawię się w Sherlocka. Rozwiązuje problemy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Samsung HM321HI 320GB, który po dłuższym nieużywaniu laptopa uruchamia się w pętli "Startup Repair". Próby naprawy, takie jak uruchomienie w trybie awaryjnym, użycie narzędzi systemowych (sfc /scannow) oraz dostęp do partycji recovery, nie przyniosły rezultatu. Użytkownik korzysta z programu DMDE do analizy partycji, odkrywając, że partycje dynamiczne mogły zostać nieprawidłowo skonwertowane. W trakcie dyskusji poruszane są metody odzyskiwania danych oraz przywracania partycji, a także problemy z lokalizacją plików na dysku. Użytkownik odzyskał część danych, ale nadal boryka się z problemem przywrócenia systemu do stanu używalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA