logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kwalifikacja E.12 Egzamin zawodowy Czerwiec 2015 Technik Informatyk

psejta3 25 Kwi 2015 14:33 441483 2166
Najlepsze odpowiedzi

Czy ktoś może wrzucić zadania z praktycznego egzaminu E.12 z czerwca 2015?

Na forum pojawiło się kilka zestawów praktycznego E.12, a wspólny motyw to głównie montaż i porównanie pamięci RAM, zakładanie kont użytkowników, nadawanie/ograniczanie uprawnień, instalacja drukarki oraz kosztorys w arkuszu Calc/OpenOffice [#14722689][#14725167] W zestawie 2 było m.in. montowanie dwóch kości RAM, tworzenie kont, wyszukiwanie plików .odt/.ods, blokada cmd, chkdsk i kosztorys [#14742383] W zestawie 3 doszły: karta sieciowa z wyłączeniem integry w BIOS, konta Koordynator i Student, ukrycie paska zadań, polityki haseł, drukarka, bootowalny pendrive z Ubuntu, kosztorys i szyfrowanie pliku File Secure [#14737372] W zestawie 4 pojawiły się RAM, karta sieciowa, sprawdzenie wymagań programu w SIW, konta Architekt/Biuro, blokada zmiany hasła, kosztorys i szyfrowanie [#14743011] W zestawie 5 zamiast tego był m.in. dodatkowy układ graficzny, tygodniowa defragmentacja, Monitor Asset Manager, tekst powitalny przy logowaniu, konto Uczen z ograniczeniami, wygaszenie konta, kosztorys z VAT i utworzenie partycji 10 GB [#14746823]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1561 14789707
    Xividd
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Jak ubieracie się na egzamin teoretyczny i pisemny chętnie poszedłbym w garniaku.
    A wy jak się ubieracie? Nie chce być sam w garniaku na całą szkołe.Wystroje się i jeszcze nie zdam :/
  • #1562 14789760
    brzdac
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jak przeliczyć z systemu szesnastkowego na ósemkowy np 45 ?
  • #1563 14789783
    użytkownik9
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Pytając o NOWĄ PODSTAWĘ miałem na myśli wytyczne czyli zakres pytań.
    W stosunku do starej coś się zmieniło?
    Jakieś tematy zostały odjęte lub któreś dodane?
    Powinny być wyliczanki i linux. Pewnie też jakieś komendy z win7.
    Pytanie ze złączy typu odróżnij ram lub PCI.
    Mam nadzieje że będzie mało pytań ze schematów bo tych mojej szkole nie uczono.
  • #1564 14789798
    Kamil1121222
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    [E12] Witajcie drodzy mili panowie i panie mam pytanie takie do was co do e12 teorii, na co zwrócić uwagę przy powtórzeniu? - Jakie komendy Linuxa ( jakby mógł ktoś podać link z góry dziękuje ), RAIDY? ( coś z obliczeń Arytmetyka komputera ), nie mam zielonego pojęcia co powtórzyć Emotikon smile
  • #1566 14789919
    karka21
    Poziom 12  
    to nawet nie zdążysz nawet czegoś poszukać

Dodano po 4 [minuty]:

brzdac napisał:
    Jak przeliczyć z systemu szesnastkowego na ósemkowy np 45 ?

normalnie
  • #1567 14789945
    myrtan1989
    Poziom 10  
    Dziś był zestaw 6 jakiego można się spodziewać zestawu 24.06??
  • #1568 14789948
    pigula_shp
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    użytkownik9 napisał:
    W takim razie...
    Jaka jest NOWA podstawa programowa?

W starej podstawie programowej uczniowie mają tylko jeden egzamin teoretyczny w czwartej klasie technikum (50 pytań z zakresu informatyki i 20 pytań z przedsiębiorczości) oraz jeden praktyczny trwający 4h.

W nowej podstawie uczniowie zdają 6 egzaminów (3 teoretyczne i 3 praktyczne), kwalifikacje E12/E13/E14 z każdej otrzymują osobne certyfikaty, aby otrzymać dyplom technika należy pozytywnie zdać każdą część.
  • #1569 14789957
    MaCC17_11
    Poziom 2  
    Ocena: 11
    Życzę powodzenia na egzaminach.
  • #1571 14790274
    winton123
    Poziom 1  
    Wiecie może jaki będzie zestaw na 26.06 ???
  • #1572 14790284
    oaza1
    Poziom 9  
    Pytanie do osób, które pisały zestaw 6 i w sumie nie tylko.
    Dziś pisałem ww. zestaw i albo jestem jakiś pechowy, albo ten zestaw był trefny.

1. Pierwsze polecenie - "zamontuj pamięć z koperty RAM1" - zamocowałem więc tą pamięć, pomijając kopertę 2, na co egzaminator dyskretnie, lecz dosadnie zapytał się mnie dlaczego tylko jedną zamontowałem? Nieco mnie to wybiło z rytmu, próbowałem to jakoś dyplomatycznie i równie dyskretnie wytłumaczyć ale summa sumarum wziąłem drugą kopertę i włożyłem ram do slotu. Nie wiem natomiast jak to zostało ocenione. Jak z tym było u Was?

2. Polecenie z drukarką. W końcówce polecenia było coś o zanotowaniu nazwy i modelu drukarki w tabeli. Sęk w tym, że żadnej tabeli w moim arkuszu nie było... postanowiłem więc, że ją dorysuję i zanotuję dane. Tu również pytanie. Czy również nie mieliście tej tabeli i przejdzie ta "ręczna", czy ja coś spierniczyłem?

3. Zadanie z plikiem pacjenci.odt - zadanie polegało m.in. na tym by umożliwić otwarcie tego pliku i wyjaśnić dlaczego nie można go otworzyć. Na moim stanowisku jednak ten plik od początku normalnie się otwierał w wordpadzie... I generalnie wygląda na to, że całe zadanie mam źle, bo... no właśnie. Czy to znowu ja coś namotałem czy raczej stanowisko było źle przygotowane?

Pomożecie? Z góry dzięki!
  • #1574 14790379
    użytkownik9
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    oaza1

AD1 yyy To obydwie kości trzeba było zamontować na raz?
    Myślałem że najpierw ram z koperty 1 a po diagnostyce wymontować go i zamontować ram z koperty 2. Jak DOKŁADNIE brzmiało polecenie?

AD2. 0 chyba w tym wątku coś było że tabelki nie ma (ich błąd) więc trzeba sobie jakoś poradzić

AD3. To piszesz ze otwiera ci sie w wordpadzie ale prawidłowym programem powinien byc openoffice który nie jest zainstalowany.
  • #1575 14790400
    oaza1
    Poziom 9  
    użytkownik9 napisał:

AD1 yyy To obydwie kości trzeba było zamontować na raz?
    Myślałem że najpierw ram z koperty 1 a po diagnostyce wymontować go i zamontować ram z koperty 2. Jak DOKŁADNIE brzmiało polecenie?

Z tego co pamiętam to diagnostyki nie było, tylko montaż z koperty RAM1.

użytkownik9 napisał:

AD2. 0 chyba w tym wątku coś było że tabelki nie ma (ich błąd) więc trzeba sobie jakoś poradzić

Czyli powinna przejść dorysowana (mam nadzieję)
    użytkownik9 napisał:

AD3. To piszesz ze otwiera ci sie w wordpadzie ale prawidłowym programem powinien byc openoffice który nie jest zainstalowany.

Napisałem, że nie ma żadnego problemu z otwarciem pliku i, że domyślnie otwiera się w wordpadzie. Zobaczymy jak to potraktują...
  • #1578 14790535
    karka21
    Poziom 12  
    I tak może żadne z tych pytań się nie powtórzyć
  • #1579 14790582
    kontofake1002
    Poziom 9  
    Witam mam pytanie do Zestawu 2, Pytanie 1 czyli Montażu Ram Typ Pamięci, Pojemność, Czestotliwość oraz Opoznienie są w zakładce Memory w CPU-Z. Jeśli chodzi o Częstotliwość pamięci chodzi o DRAM Frequency z zakładki Memory czy z SPD, to i to powinno być dobrze?

I jeśli chodzi o montaż Ram. Najpierw montuje jedną kość ram odpalam kompa, i w Memory spisuje czy można zrobić tak, że obie montuje i zakładki SPD wybieram sloty, wypisuje dane i robie screeny? Wyjaśni mi ktoś jak poprawnie co po kolei zrobić?
  • #1581 14790898
    unnamed515
    Poziom 2  
    Pozwolę sobie zapytać tutaj, może ktoś będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi.
    Czy na egzamin TEORETYCZNY mogę wziąć długopis?
    Ktoś kiedyś mówił, że mogę przeliczać sobie coś na kartce, a inni mówię że wszystko w głowie. Wie ktoś jak to jest?
  • #1582 14790908
    Krupaa
    Poziom 9  
    Kartka jest twoja, rób co z nią chcesz. Masz udzielić odpowiedzi.
    Nie wiem jak ty ale każdy był poinformowany formalnie co należy wziąć ze sobą m.in.:
    długopis czarny, kalkulator prosty, dowód osobisty.
  • #1583 14790923
    krakus1234
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Ja tam kalkulatora nie biorę, wolę liczyć na kartce.

Niech mi ktoś powie symbol cyfrowy zawodu do wpisania na karcie zostanie jutro podany czy mam się go nauczyć?
  • #1584 14790957
    Krupaa
    Poziom 9  
    Symbol cyfrowy będziesz miał na naklejkach.
    Opiekunowie/nauczyciele wszystko będą jasno wyjaśniać.
    Wystarczy zachować spokój i wreszcie słuchać...
    Jeżeli nie zrozumiesz, podnieś rękę, zapytaj - powtórzą z pewnością!
  • #1585 14790982
    psejta3
    Poziom 11  
    Ocena: 224
    A ja jutro mam o 10 na komputerach online. A przy wymianie ramu mam odłączać wszystkie kable od komputera czy tylko od zasilania. Moim zdaniem tylko od zasilania ale wolę się upewnić.
  • #1586 14791042
    krakus1234
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Na praktycznym wystarczy zasilanie wyłączyć. Chyba że chcesz się bawić to odłącz wszytsko (szczególnie kabelki panelu przedniego).
  • #1587 14791097
    GrzyB13
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam mam pytanie odnoście zestawu 3. Ponieważ jest tam instalacja drukarki a w mojej szkole jak wiem to chyba jest 1 drukarka i pytam tych co już mieli. Jak wy z tym mieliście ? Czy na każdym stanowisku była drukarka ? Bo u mnie będzie w klasie 6 osób i powinno być chyba 6 drukarek. I czy przywiozą jakieś czy coś ? Z góry dzięki :)
  • #1588 14791099
    kermej
    Poziom 9  
    U mnie w szkole byly i są takie Testy
    Jak narazie byl tylko zestaw 1
    Tylko to jest do PRAKTYCZNEGO!!!

Jak ktos juz dawal te zestawy to sry za spam;p
    Załączniki:
    • E_12_Zestawy_01-06.pdf (135.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #1589 14791134
    Xividd
    Poziom 9  
    Na teorie można brać kalkulator ?
  • #1590 14791160
    psejta3
    Poziom 11  
    Ocena: 224
    GrzyB13 napisał:
    Witam mam pytanie odnoście zestawu 3. Ponieważ jest tam instalacja drukarki a w mojej szkole jak wiem to chyba jest 1 drukarka i pytam tych co już mieli. Jak wy z tym mieliście ? Czy na każdym stanowisku była drukarka ? Bo u mnie będzie w klasie 6 osób i powinno być chyba 6 drukarek. I czy przywiozą jakieś czy coś ? Z góry dzięki :)

Nie będziesz miał fizycznie drukarki obok tylko dostaniesz sterownik do zainstalowania. Jeśli to zrobisz to Windows będzie ci wyświetlał tą drukarkę i będziesz mógł robić zadanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat egzaminu zawodowego E.12 dla technika informatyka, uczestnicy wymieniają się informacjami o terminach egzaminów, zadaniach oraz wymaganiach dotyczących praktycznej części. Uczniowie dzielą się doświadczeniami z poprzednich lat, omawiając konkretne zadania, takie jak instalacja pamięci RAM, konfiguracja kont użytkowników, oraz tworzenie kosztorysów w Excelu. Pojawiają się pytania dotyczące blokowania dostępu do wiersza poleceń, instalacji drukarek oraz użycia programów takich jak SIW i Monitor Asset Manager. Uczestnicy podkreślają znaczenie znajomości parametrów sprzętowych oraz umiejętności obsługi oprogramowania biurowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA