logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DV6 1135EW - Laptop włącza się, ale ekran pozostaje czarny, migają diody

nowak080 29 Kwi 2015 18:19 1410 6
REKLAMA
  • #1 14654999
    nowak080
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, dostałem do zrobienia laptopa HP DV6 1135EW, usterka jaka w nim występuje jest trudna do opisania, ponieważ sam laptop włącza się lecz na ekranie nic się nie pojawia, stale tylko migocze dioda CapsLock i NumLock. Nie bardzo wiem co może być przyczyną, nie stawiałbym na matrycę, ponieważ po czasie komputer by chociaż dał dźwięk, że system wstał. Myślę, że to wina płyty głównej, ale nie jestem tego pewny. Co o tym sądzicie? Znajomy opisał, że wiatrak wentylator chodził pracował bardzo głośno, a sam laptop miał skłonności do samoczynnego wyłączania się z powodu temperatur, po pewnym razie pojawiła się ta usterka.

@Edit

dopiero teraz spostrzegłem się, że temat powinien trafić do Komputer Laptopy Hardware, przepraszam za niedogodności.

PS: dziękuję za konstruktywne uwagi
  • REKLAMA
  • #2 14655256
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wygląda na uszkodzony mostek, grafikę.
    Możesz podgrzać rdzeń w celach diagnostycznych.
  • REKLAMA
  • #3 14655301
    xoree
    Poziom 30  
    Ocena: 174
    Powiem tak najpierw wgrał bym nowy bios.
    Co do podgrzewania był bym ostrożny bo to trzeba robi z rozwagą.
    Możesz zamiast podgrzewania zamrozić będzie ten sam efekt.
    (zamrozić np. sprężonym powietrzem - do góry denkiem i polać tym co wyleci).
  • REKLAMA
  • #4 14655312
    martiv

Poziom 18  
    Ocena: 41
    Cytat:
    stale tylko migocze dioda CapsLock i NumLock

Ile razy miga dioda?
    Umiesz dokonać pomiarów?
    Dysponujesz odpowiednim zapleczem ?
    Duże prawdopodobieństwo uszkodzenia mostu.

Zalecane programowanie BIOS na wstępie.
    Częstą usterką są uszkodzenia mostu lub odklejenia socketu CPU, tak czy inaczej
    do diagnozy.
    Konto firmowe:
    ABCLAP
    Trockiego 43, Kraków, 30-394 | Tel.: 510XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.abclap.pl
  • REKLAMA
  • #5 14655385
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6850
    HP Pavilion dv6-1135ew Link
    procesory z serii Turion X2 RM-74/RM-75 + GPU HD 4530 (ATI 216-0728014)

Zazwyczaj na MB pisało w stylu
    DAUT1amb6d0 rev.d czyli platforma Quanta UT1

Link

Zazwyczaj : BIOS lub North/lub procesor
  • #6 14655413
    nowak080
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Hej, dzięki wszystkim za zainteresowanie. Niestety jestem świeżo po przeprowadzce za granicę i nie posiadam dosłownie żadnych narzędzi tudzież zaplecza. Mój współlokator poprosił mnie żebym rzucił okiem na laptopa i jeżeli się da to naprawił go najtańszym kosztem, dlatego nawet nie zbieram się za poważniejsze usterki hardware'u. Wgranie nowego biosu raczej nie wchodzi w grę z racji tego że komputer kompletnie nie reaguje, a mój ostatni taki zabieg dokonywałem na działającym sprzęcie, innego sposobu niż z pełni funkcjonalnym sprzętem nie znam.

Jeśli chodzi o mruganie to ono nie ustępuje, cały czas zaświeca się capslock i numlock jednocześnie.

Znajomy poprosił mnie o odzyskanie danych z dysku twardego, z tym sobie poradzę, ale chciałbym poznać przyczynę tego zachowania i je wyeliminować.
  • #7 14655670
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6850
    Co do migania Link_cody
    Lub Link

Ponadto na tym forum o : hp dv6 miga capslock i numlock, napisano sporo.
    Opcja Szukaj.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP DV6 1135EW włącza się, ale ekran pozostaje czarny, a diody CapsLock i NumLock migają. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej, ponieważ wentylator działał głośno, a laptop miał problemy z przegrzewaniem się. Użytkownicy sugerują, że problem może być związany z uszkodzeniem mostka graficznego lub odklejeniem socketu CPU. Rekomendowane działania to wgranie nowego BIOS-u oraz diagnostyka sprzętowa, jednak użytkownik nie ma dostępu do narzędzi. Wskazano również na możliwość podgrzewania lub zamrażania komponentów w celu diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA